Hoppning
4 april 2019 18:06

Svenskarna i mål

GHSVärldscupfinalen i Göteborg är igång.

Svenskarna i mål
Irma och Ida i sin finaldebut. Foto: Roland Thunholm

Klassen är klar – artikel med resultat här.

18.50 Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou är de svenska veteranerna i finalsammanhang. Nog såg det ut att kunna bli en fullträff, men på absolut sista hindret kom det förargliga nedslaget. De kom för nära och frambenen fick med sig bommen som gav tre sekunder i tillägg. In på åttonde plats när 21 ekipage har ridit.

För SVT berättar Henrik att hade velat gå på fem mot sista hindret, men att han fick rida på sex efter att Mary Lou snubblat till.
– Det här var inte vad jag hade hoppats på, men det är som sagt inte färdigt förrän sista hindret är hoppat. Sista hindret föll och chanserna försvann, säger Henrik till SVT.

Peder kvar som sexa och Irma på plats 13. Olivier Philippaerts ochH&M Legend Of Love är fortfarande i täten.

Hnerik Marylouwcrt
Så nära, så nära. På sista hindret kom nedslaget för Henrik och Mary Lou. Foto: Roland Thunholm

18.40 Irma Karlsson och Ida van de Bisschop gjorde en fin debut i finalsammanhang. Det såg mestadels alldeles klockrent ut, men en retfull liten del av muren föll. På den grönvita oxern, hinder åtta, föll frambommen efter en touch från bakbenen. Sex sekunder i tillägg och 71.01 – tolfte plats just nu.

– Det känns helt okej. Jag är lite missnöjd med två ner, men hon kändes avspänd, säger Irma till SVT och konstaterar att det var ”tillräckligt svårt” i finalens första omgång.

När 18 ekipage, drygt hälften, har ridit leder  fortfarande Olivier Philippaerts. Peder Fredricson ligger sexa.

18.20 När åtta ryttare har ridit har tre belgare i form av
Olivier Philippaerts/H&M Legend of Love,  Francois Jr Mathy/Casanova de L’ Herse och Niels Bruynseels/Delux van T & L klarat banan felfritt. Tråkigast start blev det för första ryttaren Beat Mändli som föll av på planket. Snabbaste tiden har satts av Peder och All In, dock med tre sekunders tidstillägg.

Img_0041(1)
Olivier Philippaerts och Legend of Love ligger i ledningen när ett dussin ekipage har startat. Foto: Roland Thunholm

18.11 Jublet steg rejält när Peder Fredricson och guldhästen H&M All In intog världscuparenan. De klippte hinder efter hinder och det såg lekande lätt ut. På hinder 12A, den guldfärgade oxern in i tvåkombinationen, föll bakre bommen efter ett bakbensfel. Det blev det ett nedslag som omvandlas till tre sekunders tidstillägg och de landar på 63.97 – hur långt det räcker återstår att se.

Img_0070
Peder klappar om Allan efter deras världscupfinal-debut. ArkivFoto: Roland Thunholm

Peder konstaterar att det inte var optimalt just fram till hindret de rev, men att det i övrigt stämde med hans plan.
– Han hoppade jättebra. Det är sånt som händer, men klart man är besviken man river, säger Peder till SVT just efter.

18.00 Världscupfinalen har startat. 33 ryttare står på startlinjen och ska bemästra banan byggd av Santiago Varela och Peter Lundström.


Klassen sänds i SVT Play och i SVT2.
Start- och resultatlistor

Vad gäller?

Bedömning C, tidshoppning där nedslag förvandlas till tidstillägg, 3 sekunder/nedslag. Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Svenskar i finalen

Peder Fredricson med H&M All In (SBS val f 2006 e Kashmir Van Schuttershof-Andiamo Z, uppf Bas Huybregts, äg Stuteri Arch) startar som nummer 4.

Irma Karlsson med Ida van de Bisschop (BWP sto f 2008 e Kashmir van Schuttershof-Papillon Rouge, uppf Tom de Craene, äg Irmelin AB) startar som nummer 17.

Henrik von Eckermann med Toveks Mary Lou (WESTF sto f 2006 e Montendro I-Portland L, uppf Hubert Nienhaus, äg GT Elite Scandinavia AB) startar som nummer 21.

Så avgörs

finalerna

HOPPNING

Torsdag 4 april 18:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final I
Öppen för alla finalryttare. Bedömning C, tidshoppning där nedslag förvandlas till tidstillägg, 3 sekunder/nedslag. Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Fredag 5 april 18:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final II
Öppen för alla finalryttare som fullföljt Final I. En 1,60-hoppning med grundomgång och omhoppning.  Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Inför den avgörande finalen omvandlas poängen från Final I och II till antal fel, och den som leder får 0 fel och övriga i en stigande skala.

Söndag 7 april 14:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final III
Öppen för de 30 bäst placerade ryttarna efter Final I och II.
Final III rids i två omgångar, bedömning A där antal fel läggs till det tidigare resultatet.
Till Final III omgång 2 går de 20 bäst placerade ryttarna efter omgång 1, samt likaplacerade med ryttare placerad som nummer 20. De som ridit felfritt i omgång 1 men är utanför de 20 kvalade, får starta i omgång 2, men resultatet räknas bara i klassen, inte i sammandraget för världscupen.

Världscupsegrare är den ryttare som efter tre finalrundor har lägst antal fel.

DRESSYR

Fredag 5 april 13:00
FEI Dressage World Cup™ Final Grand Prix
Öppen för alla finalryttarna, programmet rids i Grand Prix.

Lördag 6 april 16:00
FEI Dressage World Cup™ Final Grand Prix Freestyle
Öppen för alla Ryttare som ridit på minst 60 procent i Grand Prix. Startordning dras efter Grand Prix.

Finalen rids i Grand Prix Freestyle, det fria programmet till musik. Den med högst procent i klassen vinner världscupen.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden