Hoppning
4 april 2019 19:20

Världsettan tog kommandot i världscupfinalen

Den första omgången av världscupfinalen är klar. Den svenska fullträffen uteblev, och världsettan Steve Guerdat visade att han vill ta hem finalen.

Världsettan tog kommandot i världscupfinalen
Steve Guerdat och Alamo pustar ut. Foto: Roland Thunholm

Schweizaren och världsrankningens etta Steve Guerdat med Alamo vann den första finalklassen och skaffade sig guldläge inför resten av helgen. Guerdat har redan två finalsegrar på si lista och skulle säkerligen gärna lägga till ännu en.

Tre belgare skaffade sig också bra läge inför uppgörelsen – Pieter Devos och Apart blev tvåa, följda av Olivier Philippaerts och H&M Legend of Love samt Francois Jr Mathy och Casanova de L’ Herse.

Wcirmaidart
Irma och Ida i sin finaldebut. Foto: Roland Thunholm

Samtliga svenskar fick nedslag med tidstillägg som resultat. Peder Fredricson och H&M All in lyckades bäst av svenskarna och ligger på elfte plats.  Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou gick in på plats 16 och Irma Karlsson med  Ida van de Bisschop på plats 22.

Efter dagens klass omvandlas resultat till poäng där den som leder, alltså Steve Guerdat, får en poäng mer än antal startande i klassen. Nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Peder: ”Tror ingen svensk är med i matchen om segern”. LÄNK TILL INTERVJUER

Läs mer om svenskarnas insatser här.
Resultat

Så avgörs

finalerna

HOPPNING

Torsdag 4 april 18:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final I
Öppen för alla finalryttare. Bedömning C, tidshoppning där nedslag förvandlas till tidstillägg, 3 sekunder/nedslag. Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Fredag 5 april 18:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final II
Öppen för alla finalryttare som fullföljt Final I. En 1,60-hoppning med grundomgång och omhoppning.  Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Inför den avgörande finalen omvandlas poängen från Final I och II till antal fel, och den som leder får 0 fel och övriga i en stigande skala.

Söndag 7 april 14:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final III
Öppen för de 30 bäst placerade ryttarna efter Final I och II.
Final III rids i två omgångar, bedömning A där antal fel läggs till det tidigare resultatet.
Till Final III omgång 2 går de 20 bäst placerade ryttarna efter omgång 1, samt likaplacerade med ryttare placerad som nummer 20. De som ridit felfritt i omgång 1 men är utanför de 20 kvalade, får starta i omgång 2, men resultatet räknas bara i klassen, inte i sammandraget för världscupen.

Världscupsegrare är den ryttare som efter tre finalrundor har lägst antal fel.

DRESSYR

Fredag 5 april 13:00
FEI Dressage World Cup™ Final Grand Prix
Öppen för alla finalryttarna, programmet rids i Grand Prix.

Lördag 6 april 16:00
FEI Dressage World Cup™ Final Grand Prix Freestyle
Öppen för alla Ryttare som ridit på minst 60 procent i Grand Prix. Startordning dras efter Grand Prix.

Finalen rids i Grand Prix Freestyle, det fria programmet till musik. Den med högst procent i klassen vinner världscupen.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden