Hoppning
5 april 2019 18:06

Andra världscuphoppningen bit för bit

UppdaterasVärldscupfinalens andra omgång är avslutad.

Andra världscuphoppningen bit för bit
Peder vinkar till publiken efter att han och Catch Me Not S visat vad de går för. Foto: Roland Thunholm

Världscupfinalen i Göteborg går vidare med finalomgång II, med omvänd startordning baserad på gårdagens resultat.

• KLASSEN ÄR KLAR. LÄNK TILL UPPDATERAD ARTIKEL MED RESULTAT

• LÄNK TILL UPPDATERAD ARTIKEL MED STÄLLNING INFÖR SÖNDAG OCH INTERVJUER.

19.32 OMHOPPNINGENS RESULTAT (Uppdateras löpande)

  • Max Kühner/Chardonnay 79 0 fel/39.44
  • Ludger Beerbaum/Cool Feeling 4 fel/39.72
  • Olivier Robert/ Tempo de Paban 4 fel/38.33
  • Jaroslaw Skrzyczynski/Chacclana 0 fel/39.68
  • Peder Fredricson/Catch Me Not S 0 fel/37.94
  • Beezie Madden/Breitling LS 4 fel/34.75
  • Niels Bruynseels/Delux van T & L 4 fel/38.01
  • Eduardo Alvarez Aznar/Rokfeller de Pleville Bois Margot 0 fel/37.97
  Img_0494
  Steve Guerdat och Alamo låg i ledning inför dagens klass. Foto: Roland Thunholm

  19.25 Samtliga ekipage har hoppat grundomgången och det blev en utslagsgivande klass. De bästa startade sist, men omhoppningstruppen utökades inte på sluttampen. Trean Olivier Philippaerts och H&M Legend of Love rev muren medan tvåan Pieter Devos och Apart försvann efter att ha fått med sig mycket av trippeln på väg in i trekombinationen. Då de red igen på hindret blev det ett kraftigt riv. Steve Guerdat som ledde med Alamo såg övertygande ut, fram till hinder nio där frambommen föll.

  Omhoppningen sänds på SVT Playlänk till sändning.

Till omhoppning:
Max Kühner/Chardonnay 79

Ludger Beerbaum/Cool Feeling

Olivier Robert/ Tempo de Paban

Jaroslaw Skrzyczynski/Chacclana

Peder Fredricson/Catch Me Not S

Beezie Madden/Breitling LS

Niels Bruynseels/Delux van T & L

Eduardo Alvarez Aznar/Rokfeller de Pleville Bois Margot

19.10 – Det var en fantastisk känsla, det kändes lätt, och det var bättre känsla en efter många felfria rundor jag ridit, säger Henrik von Eckermann efter sin fyrafels-runda.
– I kombinationen var jag försiktig mot B-hindret och lät henne få lite tid. Jag kunde ha gått på henne lite mer i uthoppet, säger han självrannsakande efter rivningen i uthoppet.
– Två bommar för mycket har fallit. Det var inte min helg, summerar Henrik von Eckermann som är tveksam till att han kommer att starta i söndagens final även om han tar en plats där.

19.05 Sju ryttare är klara för omhoppning när fortfarande en dryg hanfull  återstår. Max Kühner/Chardonnay 79, Ludger Beerbaum/Cool Feeling, Olivier Robert/ Tempo de Paban, Jaroslaw Skrzyczynski/Chacclana, Peder Fredricson/Catch Me Not S, titelförsvararen Beezie Madden/Breitling LS och Niels Bruynseels/Delux van T & L.

18.55 Peder Fredricson och Catch Me Not S gjorde det – felfritt! Med till omhoppning och den första svenska felfria rundan så här långt i världscupfinalen. Ebba Berglöfs valack tog i dag över efter H&M All In och axlade manteln med den äran. En touch på B-hindret i trekombinationen fick publiken att hålla andan, men det var ingen fara – nollan var säkrad och jublet steg. Den sjätte svenska rundan under de två finalhoppningarna och slutligen blev det blågult felfritt.

18.54 Det är en djupt besviken Irma Karlsson som svarar på medias frågor efter uteslutningen.
– Hon kändes jättefin på framhoppningen, och hon hoppade jättefint innan, berättar hon.
– Men så kom vi för nära och Ida är så försiktig. Hon vill inte riva utan stannade. Irma erkänner att hon är besviken, mest på sig själv.
– Det jag hade kunnat göra annorlunda är att ha gett henne mer plats.

Img_0168(4)
En besviken Irma Karlsson lämnade arenan. Foto: Roland Thunholm

18.53 20 ekipage har hoppat och fyra är med till omhoppning: Max Kühner, 
Ludger Beerbaum, Olivier Robert och Jaroslaw Skrzyczynski. Henrik är snabbaste fyrafelare och på femte plats just nu.

18.41 Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou var andra svenska ekipage ut. Återigen visade de strålande hoppning, precis som i går då sista hindret föll. Efter lite rull på B-hindret i trekombinationen föll bakbommen på oxer ut – fyra fel och in på tredje plats just nu.

Img_0287(3)
Henrik och Mary Lou just efter nedslaget i en annars stark runda. Foto: Roland Thunholm

18.40 Visst går det att klara banan felfritt. Österrikaren Max Kühner och Chardonnay 79 visade att det är möjligt. Strax efter följde Ludger Beerbaum med Cool Feeling upp och säkrade en omhoppning.

Img_0218
Max Kühner satte första felfria rundan. Arkivbild: Roland Thunholm

18.28 Irma Karlsson och Ida var första svenska ekipage ut som nummer elva. De inledde klockrent och felfritt, men två stopp  på insprånget i tvåkombinationen (hinder åtta, vitt räcke med en blå planka överst) på diagonalen resulterade i uteslutning.

När elva ryttare har ridit Georgina Bloombergs och Chamaeurs ett nedslag är fortfarande bästa resultat. Övriga ligger på åtta fel och uppåt, ett ekipage har utgått och ett har blivit uteslutet.

18.10 Fem ekipage har varit på banan. Bäst hittills är Georgina Bloomberg med Chameur 137 på ett nedslag. De ekipage som ligger bäst till startar sist och därmed lär mer felfritt vara att vänta mot slutet.

Georginabloombergrt
Georgina Bloomberg gjorde en stabil insats med ett ner. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Japanska ryttaren Shino Hirota, som i dag fick 13 fel med svenskfödda Life Is Beautiful, har fans på plats som här taggar igång inför hoppningen. Foto: Roland Thunholm

18.00 Världscupfinalen har startat.  32 ryttare står på startlinjen och ska bemästra 1,60-banan byggd av Santiago Varela och Peter Lundström.


Klassen sänds i SVT Play och i SVT2.
Start- och resultatlistor

Vad gäller?

Klassen är öppen för alla finalryttare som fullföljt Final I. En 1,60-hoppning med grundomgång och omhoppning. Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Ryttarna har med sig poäng från Final I till Final II. Inför den avgörande finalen omvandlas poängen från Final I och II till antal fel, och den som leder får 0 fel och övriga i en stigande skala.

Svenskar i finalen

Ryttarna startar i omvänd ordning, utifrån resultatet i Final I. Irma Karlsson med Ida van de Bisschop (BWP sto f 2008 e Kashmir van Schuttershof-Papillon Rouge, uppf Tom de Craene, äg Irmelin AB) startar som nummer 11.

Henrik von Eckermann med Toveks Mary Lou (WESTF sto f 2006 e Montendro I-Portland L, uppf Hubert Nienhaus, äg GT Elite Scandinavia AB) startar som nummer 17.

Peder Fredricson med Catch Me Not S (SWB, f 2006, e Cardento-Ramiro’s Son, uppf Krister Svedberg, äg Ebba Berglöf) startar som nummer 22.

I torsdagens finalklass blev Peder Fredricson med H&M All In 11:a, Henrik von Eckermann med Toveks Mary Lou nummer 16:e och Irma Karlsson med Ida van de Bisschop 22:a. Steve Guerdat med Alamo leder inför finalomgång II, följd av Pieter Devos och Olivier Philippaerts.

Så avgörs

finalerna

HOPPNING

Torsdag 4 april 18:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final I
Öppen för alla finalryttare. Bedömning C, tidshoppning där nedslag förvandlas till tidstillägg, 3 sekunder/nedslag. Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Fredag 5 april 18:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final II
Öppen för alla finalryttare som fullföljt Final I. En 1,60-hoppning med grundomgång och omhoppning.  Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Inför den avgörande finalen omvandlas poängen från Final I och II till antal fel, och den som leder får 0 fel och övriga i en stigande skala.

Söndag 7 april 14:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final III
Öppen för de 30 bäst placerade ryttarna efter Final I och II.
Final III rids i två omgångar, bedömning A där antal fel läggs till det tidigare resultatet.
Till Final III omgång 2 går de 20 bäst placerade ryttarna efter omgång 1, samt likaplacerade med ryttare placerad som nummer 20. De som ridit felfritt i omgång 1 men är utanför de 20 kvalade, får starta i omgång 2, men resultatet räknas bara i klassen, inte i sammandraget för världscupen.

Världscupsegrare är den ryttare som efter tre finalrundor har lägst antal fel.

DRESSYR

Fredag 5 april 13:00
FEI Dressage World Cup™ Final Grand Prix
Öppen för alla finalryttarna, programmet rids i Grand Prix.

Lördag 6 april 16:00
FEI Dressage World Cup™ Final Grand Prix Freestyle
Öppen för alla Ryttare som ridit på minst 60 procent i Grand Prix. Startordning dras efter Grand Prix.

Finalen rids i Grand Prix Freestyle, det fria programmet till musik. Den med högst procent i klassen vinner världscupen.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden