Hoppning
7 augusti 2021 18:31

Peder Fredricson: ”Vi förtjänade guld”

OS i TokyoHan gick in i omhoppningen med ett mål, Peder Fredricson: Inte ett silver till. ”För ett guld är man hundra procent glad”, säger han efter det svenska lagets bedrift.

Peder Fredricson: ”Vi förtjänade guld”
Det guldskimrande laget Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson. Foto: FEI/Arnd Bronkhorst

Peder Fredricson är idel leenden efter det svenska OS-guldet i laghoppning.
– Äntligen, säger jag bara, det känns nästan overkligt. Det känns overkligt därför att man vet hur lätt det är att det ramlar en bom – och då vinner man inte. Å andra sidan så förtjänade vi guld, för hela teamet har varit så pass bra hela teamet sedan vi kom.
Och att det är skillnad på känslan efter silver och efter guld, det är något Peder Fredricson vet.
– Jag var glad för mitt silver absolut, men då är man inte hundra procent glad. För guld är man hundra procent glad. Det känns fantastiskt. Det svenska laget vi hade här och All In är verkligen värda det här guldet.

”Kändes som han gick på bomull”

All In, som vi sett tränas bland annat som handhäst för att stå pall för OS, imponerar fortfarande på Peder Fredricson.
– Att han kan vara i sådan form. Han kändes inte det minsta trött, han kändes ännu bättre i dag än igår. Och inför omhoppningen kändes det som att han gick på bomull, han var så bekväm, det var en fantastisk känsla.

Det var ett skarpt läge för Peder Fredricson när han skulle rida in som sista ryttare i omhoppningen mellan Sverige och USA.
– Vi hade målet högt ställt när vi kom. Och när jag gick in i omhoppningen så hade jag bestämt mig för att ge allt. Jag bestämde mig redan för någon dag sedan, att om det skulle bli omhoppning i laget och jag är sist ut så finns det bara ett läge.

”Ren instinkt”

Näst sista hindret i omhoppningen krävde en satsning.
– Det var ett läge där det var svårt att nå fram, men just idag satt instinkterna rätt. Man måste gå all in i de lägena, annars når man inte fram. Jag visste när jag fick de sju, att jag hade tiden. Sen gäller det att inte rida för fort till sista därför att man kan riva väldigt lätt när det går för fort. Och man har inte heller råd att börja ta tillbaka, för det är så himla små marginaler. Men det gick på ren instinkt där.

Hyllar RGB

Laget har betytt mycket.
– Man kan inte ha bättre lagryttare än Henrik (von Eckermann) och Malin (Baryard Johnsson). Vi känner varandra så otroligt bra. Rolf (Göran Bengtsson) och Henrik (Ankarcrona) och alla andra som är här är ett superstarkt team. Speciellt på ett sådant här OS, när vi inte har familj med oss, så umgås vi ju hela tiden. Det är så himla många bra personer i teamet så man är nästan rädd att glömma någon, men Rolf bör absolut nämnas.

När FEI, det internationella Ridsportförbundet, intervjuar Peder Fredricson nämner han ännu fler att tacka.
– Min häst förtjänar medaljen för hur han hoppade, jag är så glad för hans sak, och för hans ägare och groom och hela laget och mina lagkamrater. Det här är en fantastisk känsla, säger han i intervjun.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden