Sverige
12 oktober 2019 19:15

Peder lämnade över Hela Sveriges Häst

FolkfestPopulära Peder Fredricson fick ge namn åt Hela Sveriges Häst – en valack som nu heter Fredricson. I dag lämnade Peder över den nya högvaktshästen till Försvarsmakten.

Peder lämnade över Hela Sveriges Häst
Peder Fredricson lämnade på lördagen över sin namne Fredricson till Försvarsmakten. Foto: Roland Thunholm

Det är Beridna högvakten som ordnar omröstningen om vad Hela Sveriges Häst ska heta. I år var det en överväldigande majoritet som röstade för namnet Fredricson – en hyllning till allas vår Peder Fredricson. Flera tusen röster kom in till tävlingen.

I dag var det Peder som höll i tyglarna när Fredricson skulle överlämnas från föreningen Beridna högvakten till Försvarsmakten.
– Det kändes väldigt hedrande för hela familjen, vi är rätt många hästmänniskor, säger Peder som tycker hästen såg fin ut.
– Ja, det gjorde han, och han är efter Magic Park – och jag har just köpt en häst efter Magic Park, det var lite roligt. Fredricson var väldigt lugn och sansad, han bet lite på tygeln men inte på mig, så det var ju bra.

Equestrian Sport
Nu väntar utbildning för Fredricson, som redan bor på Kavallerikasern sedan en tid tillbaka. Foto: Roland Thunholm

Gillar traditioner

Det var mycket folk på Beridna högvaktens dag.
– Det var verkligen en fin uppvisning som jag såg, säger den tvåbente Fredricson.

Fakta

Föreningen för den Beridna Högvakten

Föreningen bildades 1985 i syfte att bevara hästarna i det svenska statsceremonielet.

Föreningen finansierar inköp och utbildning av de 80 hästar som krävs för verksamheten och står för hälften av de direkta kostnaderna (foder med mera) för driften av stallen på Kavallerikasern.

Det är Försvarsmakten som med Dragonmusikkåren (LDK) och vakten från Livgardet genomför de beridna vaktparaderna.

Den som vill jobba med beridna vaktparaden måste ha grundläggande militär utbildning, GMU eller tidigare värnplikt.

För att hästar ska passa in ska de vara svenskfödda, fuxvalacker, 4-5 år, och ha en mankhöjd på 165-175 cm. De ska ha en god exteriör, bra benställning, normala gångarter och ett lugnt temperament.

Källa: Beridna Högvakten

Expandera

Som vanligt fick ryttarsuperstjärnan stor uppmärksamhet.
– Ja, det är roligt, men framför allt är det jättekul att vara här. Jag gillar gamla traditioner och här finns det mycket traditioner. Jag är glad av att få ta en liten del av det här, få vara i stallet och få lite extra insyn. Det ger mervärde att kunna sin sports historia.

Equestrian Sport
Publiken strömmade till inför överlämnandet av Fredricson och uppvisningarna under dagen. Foto: Roland Thunholm

Utbildningen i full gång

Hästen Fredricson är en 170 centimeter hög fuxvalack (f. 2014, e Magic Park-For Feeling). Valacken bor redan på  Kavallerikasern, där han utbildas till högvaktshäst under ett års tid. Kavallerikasern hette tidigare K1, och ligger på Gärdet i Stockholm.

Equestrian Sport
Hästen Fredricson är en 170 centimeter hög fuxvalack (f. 2014, e Magic Park-For Feeling). Foto: Roland Thunholm

Generalsekreteraren för Beridna högvakten, Lena Linn, är nöjd med dagen.
– Det har gått fantastiskt bra, föreställningen var slutsåld, det var en samverkande effekt av att Peder Fredricson  hade möjligheten och vänligheten att lämna över sin namne. Men det var också ett fullspäckat program. Det är föreningen och alla dess 24 000 medlemmar som äger och lånar ut hästarna till försvarsmakten, utan medlemmarna hade vi inte haft 80 fantastiska hästar, säger Lena Linn.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden