Hoppning
17 november 2021 21:29

”Miss Marie” och Peder vinnare på FEI Awards

SegertågMarie Johansson, som i 16 år arbetat som hästskötare åt Patrik Kittel, vann på onsdagen det prestigefulla priset årets hästskötare på FEI Awards. På samma gala utsågs också svenska världsettan Peder Fredricson till årets atlet.

”Miss Marie” och Peder vinnare på FEI Awards
Det blev full pott för svenskarna som nominerats till FEI Awards. Världsettan i hoppning, Peder Fredricson, utsågs till årets atlet och Marie Johansson, hästskötare hos Patrik Kittel, till årets groom. Foto: FEI och Roland Thunholm

Marie ”Miss Marie” Johansson, mångårig hästskötare hos Patrik Kittel, vann på onsdagskvällen det internationella priset FEI Awards i kategorin Best Groom.

-Det betyder allt för mig, det är så stort att vi hästskötare också kan vara en del av den här galan. Tack så jättemycket alla ni som har röstat på mig, sa en mycket rörd Marie Johansson som tillsammans med Patrik Kittel var på plats på galan i Belgien.

-För mig är det inte ett jobb, det är en livsstil. Vi är en som en stor familj, sade Marie Johansson från scenen där hennes arbetsgivare passade på att ytterligare berömma sin mångåriga medarbetare.

– Marie är fantastisk och sprider alltid, oavsett tid på dygnet, en enormt stor glädje omkring sig, sade Patrik Kittel.

Best Groom Miss Marie
Marie Johansson flankerad av Peter Bollen, Patrik Kittel och fjolårets mottagare av samma pris, Carmen Thiemann. Foto: FEI/Dirk Caremans

Hon var en av fyra nominerade hästskötare från hela världen i kategorin som årets hästskötare, Cavalor FEI Best Groom. De övriga nominerade var Stephanie Simpson, hästskötare hos Boyd Martin, USA, Jorge Luiz Gonzalez, hästskötare hos Matias Albarracin, Argentina, och Kathleen van Winden, hästskötare hos Sanne Voets, Nederländerna.

Marie har jobbat hos dressyrryttaren Patrik Kittel i 16 år och tagit hand om stallets tävlingshästar på otaliga mästerskap under så väl OS som VM och EM.

Peder Fredricson årets atlet

Efter ett makalöst år kan svenska världsettan Peder Fredricson nu även lägga till titeln FEI Best Athlete till listan av framgångar 2021.

-Jag är hedrad och tacksam över att bli utsedd till Peden Bloodstock FEI Best Athlete och jag vill verkligen tacka alla som har röstat på mig, sade Peder Fredricson i ett inspelat meddelande som sändes på FEI Awards på onsdagskvällen.

Peder Fredricson red under 2021 hem så väl ett lagguld som ett individuellt silver under OS i Tokyo, dessutom med samma häst, All In, som han tog silver med under OS i Rio.

Mindre än en månad senare vann han individuellt brons under EM i Riesenbeck, denna gång med hästen Catch Me Not S. Peder har dessutom vunnit GCT Grand Prix i både St Tropez och London denna fantastiska säsong.

Övriga nominerade var dressyrryttaren Jessica von Bredow-Werndl, Tyskland, fälttävlansryttaren Julia Krajewski, Tyskland, och paradressyrryttaren Sir Lee Pearson, Storbritannien.

I det här klippet berättar Peder Fredricson själv om vägen fram till året då framgångarna kommit slag i slag.

Klimkes dotter prisades

Det prestigefyllda priset FEI Rising Star vanns av nyblivna dubbla YR-EM-guldmedaljören Greta Busacker, dotter till OS-ryttaren Ingrid Klimke.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden