Ryttar-OS 2024Han har två OS-silver och ett lagguld. Han vet vad det kan kosta att ta en medalj, och på arenan i Versailles utstrålar han ett lugn och en tillförsikt. Peder Fredricson har en plan och den håller han sig till.
Peders plan ger honom fokus
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
I dag börjar det på allvar för de olympiska hoppryttarna, när kvalet till lagfinalen avgörs. För Peder Fredricsons del kommer tävlingsdagen att börja med många varv runt banan, både fysiskt på arenan och i huvudet.
– Jag går banan många gånger och sedan visualiserar jag den, tar den från huvudet in i kroppen, säger Peder till Ridsport.
Han räknar med att kunna gå så många gånger det behövs.
– Normalt sett på ett mästerskap finns det ganska gott om tid.
Tar in banan en del i taget
– Ofta försöker jag lära mig banan innan jag går den, så att jag kan sträckningen. Sen går jag den, och tar in hur många meter det är mellan hindren, och hur många galoppsprång man ska göra. Sedan går jag igen för att hitta rytmen, hur jag ska ta svängarna, var jag ska andas.
– När allt det sitter, brukar jag gå ut och visualisera att allt är ihopsatt, som om jag rider den. Sedan släpper jag det, rider fram, och hoppar av och gör allt en gång till innan jag går in på banan.
Det här systemet har Peder inte använt i hela sin ryttarkarriär.
– Men de senaste sju-åtta åren har jag gjort det.
Om man räknar baklänges åtta år, kommer man till OS i Rio, på flera sätt en vändpunkt för Peder. Han har berättat många gånger om hur hjulen snurrade alltför fort efter OS-silvret.
Är du på en bättre plats i ditt huvud i dag?
– Ja, men det var ändå bra, det jag gjorde då. Det var lite tufft eftersom jag bröt ihop, men jag fick väldigt mycket gjort på vägen som jag har nytta av i dag, så det är för- och nackdelar med det där att jobba hårt.
Du bröt ihop och kom igen?
– Ja, exakt.
– När jag tog mitt första OS-silver var det enormt mycket dörrar som öppnade sig för mig. Då har man två val, antingen tar man det lugnt och sparar sig själv, och då kanske man mår lite bättre och klarar sig bra, men det händer inte så mycket.
– Eller så får man jobba som fan, ta sig in och få saker gjorda, men då är risken att komma upp på rött, om man jobbar så hårt.
– Man får känna efter för att hitta den där balansen. Jag är glad att jag körde på hårt men jag skulle kanske ha bromsat in lite när jag kom upp på orange-rött. Och den insikten måste komma inifrån en själv.
Säger Peder Fredricson, som kanske mer än de flesta inser vikten av att gå in i sin bubbla när det behövs, och vet vad det kan kosta när livet snurrar för fort.
Här finns Ridsports samlade rapportering om OS i Paris.
Hela tidsprogrammet för ridsporten i Paris.
Max sänder från tävlingarna (krävs betalabonnemang)
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på