Hoppning
11 december 2016 21:56

Pedro Veniss – en brasiliansk sensation

(Uppdaterad med bilder) Söndagens Grand Prix i Geneve vanns av brasilianaren Pedro Veniss på Quabri de L’Isle. Hästen köptes av Pedros svärmor för att han skulle kunna uppfylla drömmen om att få rida OS i Rio på hemmaplan.

Pedro Veniss – en brasiliansk sensation
Pedro Veniss och Quabri de L’Isle

– Detta var en barndomsdröm som blev sann, jag kommer aldrig glömma den här dagen i hela mitt liv, sade brasilianaren Pedro Veniss efter att ha vunnit Rolex Grand Prix i Geneve med Quabri de L’Isle, med runt fyra miljoner i förstapris.

Han kom till Belgien som artonåring för ca 15 år sedan från Brasilien för att rida på heltid ett år innan han sedan skulle börja på universitet, men blev kvar. Nu driver han en anläggning i Belgien med landsmannen Casio Rivetti.


Scott Brash/Ursula XII. Foto: Rolex/Kit Houghton.

Klassens trea Scott Brash förklarade att han aldrig varit så besviken över att vinna uppemot 1,8 miljoner kronor, som var tredjepriset. Hade han ridit 45 hundradelar snabbare med Ursula XII hade han fått en bonus på 500 000 euro för att ha vunnit två Grand Slam-GP i rad, han vann också förra Rolexetappen i Calgary i september. Han skulle dessutom varit på god väg att upprepa sin historiska Grand Slamtrippel med Hello Sanctos från 2015. Han var däremot supernöjd med Ursula, och tog själv på sig tiondelsfrölusten.


Olivier Philippaerts på H&M Legend of Love. Foto: Rolex/Kit Houghton

Nöjd var också tvåan Olivier Philippaerts med H&M Legend of Love, som han kallar en framtidshäst.

Historien med vinnarhästen Qabri de L’Isle är lite en sannsaga som började i samband med OS i London 2012 då Pedro Veniss förlorade en häst och missade att komma med till spelen. Som tröst erbjöd då hans svärmor honom att köpa en häst om han hittade ett ämne till OS i Rio, så att han kunde uppfylla drömmen att rida OS på hemmaplan. Det blev Qabri de L’Isle e Kannan.

Pedro fick ett internationellt genombrott hösten 2015 då han kom trea i Rolex Grand Prix i Calgary. Efter det blev han inbjuden till förra årets Geneve och kom åtta i den Rolex GP-klassen. När Quabri nu gick strålande i grundomgången så ville han satsa fullt ut i omhoppningen.
– Jag trodde jag var snabb i omhoppningen men trodde jag kanske skulle bli trea, men när Rolf-Göran (Bengtsson) inte var snabbare började jag tro att jag hade en chans och sedan väntade jag i stallet med Qabri tills det var klart, berättade Veniss.

Till jul åker han nu hem till Brasilien för att fira med familjen.

Skärmdump från prisutdelningen från www.chi-geneve.ch.

Resultat från Geneve

Text: Cecilia Lönnell

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden