Avel
13 oktober 2016 20:54

Perfekt ryttare kan få jackpot

Det senaste dygnet har ett inlägg på Facebook som utmålar 4-årsdressyren och svensk ridning i märklig dager fått stor spridning. Uppfödaren Malin Myrman, jurist med hästuppfödning och en aversion mot näthat, mötte med ett radikalt förslag.

Perfekt ryttare kan få jackpot
Malin Myrman läste som så många andra inlägget. Tonen fick henne att komma med ett radikalt erbjudande - om du kan lyckas som ryttare hela vägen utan att fångas på bild i ett dåligt moment är hästen din.

Det ursprungliga facebook-inlägget visar 4-åriga hästar i vinklar och positioner som ger intryck av dålig ridning. Trådskaparen gör sig till tolk för generella kommentarer under testridningen som Charlotte Dujardin gjorde. Mängden negativa kommentarer, varav majoriteten är utländska, och slutsatser från bilderna är stor och ständigt växande.

Det fick Malin Myrman, framgångsrik uppfödare till bland annat Fiera Girl (36) som blev trea i 6-årsklassen och deltog i unghäst-VM att reagera.

Malin skapade ett offentligt inlägg på Facebook som inleddes:
”Jag delar den här tråden för att jag öppet vill ta avstånd för hur debatten förs avseende ridsporten.
Jag vill samtidigt understryka att jag aldrig kommer ställa mig bakom hård ridning. Jag har själv tagit hästar ur träning om jag har ansett att de har ridits med för mycket hårda hjälper och för lite lösgörande och stärkande grundridning. Det är sättet debatten förs på som jag reagerar starkt emot.
Att kvantifiera bilder, tagna i mindre smickrande ögonblick, ur en mindre fördelaktig vinkel till ”abuse” med påföljande kommentarer som ”rotten scumbags” och ”should be banned from owning horses” för debatten över en helig gräns för mig, till näthatet.
Vidare tar det effektivt bort fokus från sakfrågan; god ridning, och diskuteras på ett icke konstruktivt sätt.”

För att vända det till en konstruktiv våg gjorde Myrman sedan något än mer radikalt – hon lovar bort en av sina 3-åringar med kapacitet för 4-årsfinal 2017.

Villkoret är att någon av alla som kritiserat och anser sig kunna bättre än de utpekade ryttarna i 4-årsfinalen aldrig under hela förloppet fram till en final ska kunna fångas på bild i ett ofördelaktigt moment. 


Malin Myrmans hela Facebook-inlägg

Tror du att du får några napp efter de tuffa villkoren?
– Någonstans hoppas jag att någon träder fram och faktiskt bekänner färg, även om jag dessvärre tror att de hellre går efter och kritiserar, kommenterar Malin Myrman.

Att lova bort en häst, vad tror du – är det riskfritt eller värt att prova för att få fram det perfekta ekipaget?
– Jag vill alltid att mina hästar ska vara lyckliga, friska och så framgångsrika de kan och letar alltid efter matchande ryttare. Det här är väl ett minst sagt okonventionellt sätt, men samtidigt också ett statement mot näthat och de icke konstruktiva debatter som förs i branschen.

Fakta om Breeders finalen
Bilder på samtliga kvalade hästar
Referat från kvalet
Bilder på samtliga finalister med egen ryttare
Referat från Testridning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden