Hoppning
12 juni 13:45
Ridsportplus

Peter Eriksson: ”Vår största prestation”

Arvet efter CardentoUnder ett decennium tävlade Peter Eriksson med Cardento. Lagmedaljen från OS i Aten är Peters absolut bästa minne från den långa karriären med hingsten.

Peter Eriksson: ”Vår största prestation”
OS-medaljörerna 2004: Malin Baryard-Johnsson, Rolf-Göran Bengtsson, Peter Eriksson och Peder Fredricson. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Peter Eriksson talar varmt om upplevelsen att tävla Cardento OS i Aten 2004.
– Lagmedaljen från OS i Aten är mitt absolut bästa minne med Cardento, det var så stort.
– Det var första och sista gången jag fick en vägran med honom, det var på hinder tre i grundomgången av lagklassen, en kvällshoppning. Jag har än i dag ingen aning om vad det var som hände.

– När vi sedan skulle rida omhoppning, oerhört ovanligt efter två omgångar, hade vi inte fått gå banan. När jag rider där inne på Markoupoulo-stadion ser jag en genväg som sparade mycket tid, och vi hoppade över en av dekorationerna på banan. Jag fick en uppenbarelse, där och då, sånt händer.
– Att stå på podiet på ett OS är vår största prestation.

Showade mycket

Många är de Flyingedagar när Peter Eriksson och Cardento har glänst inför publiken med annat än höga hopp. Inte minst visade de upp den skolning som förändrade hingstens hela uttryck och exteriör, de gjorde piruetter som höll god klass i jämna språng och höjd.
– Han var en hingst du kunde göra saker med som du aldrig ens övervägde med andra hästar; vi hoppade genom eld och ett år över en bil.

Cardento.eld-flyinge--00
Peter Eriksson och Cardento hoppar genom eld. Foto: Krister Lindh

Fakta

Peter Eriksson om…

Peter-eriksson-030824-11b
Peter Eriksson och Cardento. Foto: Jan Gyllensten

…avkommornas för- och nackdelar
– Cardentos avkommor kan vara både tidiga i utveckling – göra bra på unghästtest och löshoppning – och sedan vara sena med ridbarheten och behöva tid att stärka sig.

…om jobbet med Cardento
– Det tog minst fyra år att stärka Cardento till den nivån att han kunde göra en galopppiruett. Det går inte så snabbt, alla hästar måste stärkas över tid.

…avkommornas utseende
– Han ger inte alltid vackra hästar, de kan se väldigt olika ut. Cardento själv blev vackrare med mer träning, utbildning och bättre bärighet.

…varför det finns så få godkända söner
– De har kanske inte fått ”rätt exteriör” redan vid tre-fyra års ålder, de är kanske inte riktigt färdiga vid med rätt ridbarhet fyra-fem års ålder heller och då blir de inte godkända.

…Cardentos gång
– Cardento hade kanske krasst 5-5-6 på gångarterna eller till och med 5-4-6. Han fick lära sig att galoppera och bära sin ryttare, kom då upp till en 8-mässig galopp. Kan du inte utveckla galoppen så blir det inte så mycket med en häst.

…bästa och värsta minnet
– Bästa minnet är att få gå upp på en olympisk prispall i Aten – det värsta är att bli satt åt sidan i Aachen.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden