Sport
26 november 2016 09:45

Pignon och hans flock trollband Friends

Jean-Francois Pignon och hans vackra flock trollbinder folk världen över med magisk frihetsdressyr. SIHS var inget undantag och Pignon lockade fram allt från skratt till hisnande tjut hos publiken.

Pignon och hans flock trollband Friends
Pignon och hans flock under en uppvisning. Foto: Roland Thunholm

Visst är det vackert på många vis när fransmannen JF Pignon och hans hästar intar Sweden International Horse Show. Vackra hästar, vackert att se kommunikationen mellan mannen och hans djur, vackert att se dem sväva fram på arenan.

Men, Pignon och flocken bjuder på så mycket mer än vackert. Under föreställningen som återkommer under helgen blir det skratt när flockens minsting Petit Coeur gör precis vad hon inte ska (förstås väl inövat visar det sig), hisnande tjut när Pignon står för årets flygtur på två av sina vita springare och gulliga ”awww” när han till slut nattar hela gänget och de lägger sig till ro, en efter en, mitt i strålkastarljuset.

Fransmannen, som har showat i Stockholm förr, bjöd på en hel del full fart framåt.


Stående mitt i sin flock, som bara växte under showens gång, styr han dem med kroppsspråket.


Pignon är självlärd och intresset för hästar började när hans far kom hem med en häst. Redan då uppstod ett band mellan Pignon och djuren – ett band som syns om och om igen.


I bland gick det undan i föreställningen, ibland var det desto lugnare.


Shettisen Petit Coeur är en baddare med Pignons barn på hemmaplan, men är även en riktig showare. Hon står gång på gång för kvällens mest välregisserade bus och blev snabbt en publikfavorit.


Pignon både turnerar och håller kurser världen över.


Är det såhär flocken motioneras hemma på stranden i Frankrike? Hur som helst, ett praktiskt sätt att motinera ett gäng hästar på samtidigt.


Alla prydligt på led och förstås ska den minsta busa till det igen. Den vita lilla godingen vilar sig här mot snäppet större kompisen.


Rörande stillsamma och vackra stunder…


…varvades med galna flygturer.


Publiken tjoade och höll andan om vartannat. Det syns inte just här, men Pignon stod stundtals VÄLDIGT bredbent när hästarna gled ifrån varandra något. Don’t try this at home.


Puh, det höll hela vägen! Pignon landade med ett snyggt språng efter flygturen.


Showen avslutades med nattning av hela gänget.


Alla sov till sist gott samtidigt som Pignon och hans minsting busade en stund till och avrundade med gott om kli på magen.

Foto: Roland Thunholm

Har du missat något från Friends? Här finns Ridsports alla artiklar från hästfesten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden