Sportnytt
25 januari 14:05
Ridsportplus

Piskade hästen – stängs av från tävling

BestraffningEn dressyrryttare stängs av i tre månader efter att ha använt sporrar och spö mot hästen efter avslutad tävlingsritt.

Piskade hästen – stängs av från tävling
Spö, sporrar och tygeländar användes för att bestraffa dressyrhästen. Arkivbild. Foto: Istockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Överdomaren på tävlingen fick höra från vittnen att en av de tävlande betett sig olämpligt mot sin häst. När överdomaren fick kontakt med ryttaren sade denna att hen blivit rädd att hästen skulle backa på en person, och på grund av det använt hårda hjälper.

Men vittnen på platsen gav en annan bild. Enligt dem ska ryttaren ha ryttaren hade slagit hästen med tygeländar och sporrat och piskat den, trots att både ryttarens pappa och en funktionär sagt åt ryttaren att lugna sig och att beteendet inte var okej. Därefter ska ekipaget ha galopperat mot parkeringen.

Beslut från Disciplinnämnden

Ryttaren fick böter på 500 kronor och blev avstängd från tävlingen och anmäldes till Svenska Ridsportförbundet. Förbundet har sagt att ryttaren kan få yttra sig i ärendet, men det har hen inte gjort.

Nu har förbundets disciplinnämnd avgjort fallet. Påföljden blir tre månaders avstängning från tävling. ”Av utredningen framgår inget annat än att ryttaren haft uppsåt att bestraffa sin häst. Ryttaren har dessutom valt att ventilera sitt dåliga humör på hästen och fortsatt beteendet, trots att flera personer bett hen att lugna ner sig. Ryttarens agerande kan skada hästen både mentalt och fysiskt och är inte acceptabelt, särskilt inte bland andra människor och hästar på en tävlingplats”, står att läsa i beslutet.

Skrivningen om att det ”särskilt inte” är acceptabelt på en tävlingsplats betyder inte att det i andra fall är okej att slå sin häst, berättar Jenny Johansson som sitter i Disciplinnämnden.
– Givetvis inte, det är aldrig acceptabelt, men det blir än värre när man gör det bland folk. Det är lika illa mot hästen men i en sådan här offentlig miljö blir det än värre. På en tävlingsplats handlar det inte enbart smärta och obehag för den utsatta hästen, det blir också fara för andra på platsen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden