Sverige
6 december 2023 05:50

Piskande travkusk blir av med hästarna: ”Saknar insikt”

DjurplågeriBanveterinären som undersökte hästen efter travloppet beskriver det som det värsta hon någonsin har sett. Nu har länsstyrelsen beslutat om djurförbud.

Piskande travkusk blir av med hästarna: ”Saknar insikt”
Veterinärens bedömning var att hästen utsatts för ”höggradigt” lidande under travloppet. Foto: Istock

En sörmländsk travkusk dömdes i somras för djurplågeri efter att ha piskat sin häst flera gånger under ett travlopp på Sundbyholm 2020. Banveterinären som undersökte hästen efter travloppet beskriver det som det värsta hon någonsin har sett under sina 32 år i yrket. Tio upphöjda spöformade märken, cirka 60–65 centimeter långa, syntes på höger sida.

Även vittnen på plats har berättat att de reagerade på händelsen och att drivningen varit ”tuff” med runt tio till tolv slag mot hästen. Efter en anmälan från banveterinären har länsstyrelsen nu beslutat att belägga kusken med djurförbud och ger honom åtta veckor för att göra sig av med hästarna han äger. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Kusken har via sitt ombud meddelat att hans agerande inte kommer att upprepas eftersom reglerna för drivning har skärpts inom travsporten sedan piskincidenten 2020. Kusken menar också att hästen är särskilt känslig i huden och att länsstyrelsens beslut i praktiken innebär ett näringsförbud.

Kusken har vid flera tidigare tillfällen straffats av Svensk Travsport för felaktigt bruk av körspö. Nio avstängningar och 18 bötesstraff är enligt polisutredningen facit mellan åren 2014 och 2020.

”Denna oacceptabla hantering är systematisk och inte någon engångsföreteelse”, skriver länsstyrelsen i beslutet. Travkusken ”saknar insikt” om hur hans beteende och förmåga att ha hand om hästar i enlighet med djurskyddslagstiftningen har lett till djurplågeridomen.

Efter travloppet med piskincidenten 2020 stängdes mannen inledningsvis av under tre månader och tilldelades böter av Svensk Travsport, men började sedan tävla igen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden