Veterinärt
29 juli 2019 12:11
Ridsportplus

Plasma av hästblod räddar livet på föl

RäddningFöl som föds svaga eller inte har fått tillräckligt med antikroppar genom råmjölken, kan räddas genom plasma som är tillverkad av hästblod. Veterinär Ursula Palm betonar att plasma dock inte är något som ska hanteras lättvindigt. "Man ska ha klart för sig att fölet får biologiskt material från en annan individ, vilket det kan reagera emot."

Plasma av hästblod räddar livet på föl
Plasma ska inte hanteras lättvindigt, men är en god hjälp för föl som inte fått råmjölk eller föds svaga. Bästa sättet är att ge plasman intravenöst.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Råmjölken är livsviktig för det nyfödda fölet, eftersom den innehåller antikroppar mot smittor i stoets miljö och de vacciner hon fått.

    Tillförsel av plasma kan vara räddningen om fölet inte fått råmjölk, om råmjölken inte innehåller så mycket antikroppar eller om fölet är sjukt och svagt och därför inte diat i tillräckliga mängder inom de kritiska timmarna. Plasman kan ges antingen via munnen eller intravenöst.

    För att vara säker på att plasman verkligen gör nytta, är det bäst att ge den direkt i blodet anser tf statsveterinär Gittan Gröndahl, SVA.

    – Plasmans alla beståndsdelar kommer säkrast till blodet, dit man vill ha dem, via intravenös tillförsel. Om plasman ges via munnen under de första timmarna i livet finns en viss möjlighet att tarmen kan ta upp antikropparna till blodet, men med vissa förluster, och det blir förlust av andra beståndsdelar som inte kan tas upp i tarmen.

    – Eftersom det nyfödda fölets tarm endast kan ta upp stora proteiner under en begränsad tid efter födseln, är det risk för att det inte blir något bra upptag till blodet. Så jag ser ingen anledning att ge plasma via munnen till ett nyfött föl, det är slöseri på de dyrbara dropparna att inte ge det intravenöst, säger Gittan Gröndahl.

    Plasma2

    Ges rutinmässigt

    På en del större stuterier, främst på travsidan, ges plasma rutinmässigt till alla föl.
    – Enligt min åsikt är plasma inget som ska ges som standard, utan det ska användas till de föl som behöver det, säger Ursula Palm, Equimed AB, som har lång erfarenhet av föl och bland annat är stuteriveterinär på Håleryd travstuteri, Örkelljunga.

    Enligt min åsikt är plasma inget som ska ges som standard, utan det ska användas till de föl som behöver det

    – Vilka föl det handlar om, väljs genom veterinärens omdöme och en mätning av fölets antikroppar, så att man vet vad det verkligen fått i sig. Att stoet har råmjölk av god kvalitet är ingen garanti för att fölet får i sig tillräckligt av den.

    Plasma kan även användas till äldre föl om de drabbas av rotavirusdiarré, då plasman innehåller antikroppar mot viruset.
    – Då kan fölet få en mindre mängd plasma via munnen för att få ett lokalt skydd med antikroppar mot viruset i tarmen, säger Gittan Gröndahl. En påse plasma kan räcka till många behandlingar.

    Inte hanteras lättvindigt

    Det finns hästägare som anser att deras föl blivit sjuka i kolik sedan de fått plasma. Gittan Gröndahl är tveksam till att plasman är orsaken.

    – Alla behandlingar kan ge reaktioner på hästar, men kolik måste vara sällsynt som reaktion vid korrekt utförd plasmabehandling.
    – Jag har inte sett det på flera hundra behandlingar av föl.
    – Koliktecken på föl kan bland annat bero på att de inte fått i sig tillräckligt med råmjölk, eller har sepsis, vilket också är två anledningar till att ge plasma. Många föl som behöver plasma är multisjuka eller på väg att bli det.

    Sedan är plasman ganska tuff mot hjärtats pumpfunktion, som kan få en chock av att försöka klara av plasmatillförseln.

     

    Ursula Palm påpekar att plasma inte är något som ska hanteras lättvindigt.
    – Man ska ha klart för sig att fölet får biologiskt material från en annan individ, vilket det kan reagera emot. Sedan är plasman ganska tuff mot hjärtats pumpfunktion, som kan få en chock av att försöka klara av plasmatillförseln.

    – Blodet kan inte göra sig av med plasman utan är tvingat att ta emot den och det frestar hjärtat. Veterinären måste lyssna på hjärtat samtidigt som plasman ges. Härom dagen tog det mig över 1,5 timme att ge infusion till ett föl eftersom hjärtat rusade så mycket att jag fick göra flera uppehåll.

    – Vid misstanke om att fölet inte får i sig tillräckligt med råmjölk är det viktigt att göra en kontroll av dess antikroppsstatus och handla efter det.

    När ges plasma?

    • Föl som är sjuka och svaga och därmed inte diat tillräckliga mängder inom de kritiska timmarna.
    • Föl som inte fått råmjölk eller där en foalcheck visar att fölets antikroppsstatus är låg.
    • När fölet inte tål mammans råmjölk, eftersom fölet har en annorlunda blodgrupp än modern. Då ges plasma i stället för råmjölk, tills stoet producerar vanlig mjölk.
    • Vid rotavirusdiarré. Plasman innehåller antikroppar mot viruset, eftersom donationshästarna blivit vaccinerade mot rotavirus.

    Artikeln publicerades första gången i ridsport nr 12/2019

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden