Sportnytt
28 maj 2014 12:19

Polopremiär på Stadion

Hästarna belägrar återigen Stockholm Stadion, nu genom en av världens mest prestigefyllda sporter; hästpolo. Det blir både hästigt, fartfyllt och elegant på den olympiska stadion.

Polopremiär på Stadion
Det blir full fart på Stadion när Polo, som räknas som en av de mest fartfyllda lagsporterna i världen, gör ett besök.

Den 7 juni intar hästpolo, som genom åren kallats för kungarnas sport, och Stockholm Polo Cup den klassiska arenan Stockholms stadion. Världspremiär för polo på stadion men inte för hästar. Genom åren har det hållits så väl Ryttarolympiader som internationella horse shows där. 102 år efter att arenan byggdes får nu polohästarna och spelarna beträda det gröna gräset innanför murarna.

– Det är en gren inom hästsporten som bjuder på spänning, dramatik och ryttarkonst. Vi i Sverige är inte vana att titta på polo men att manövrera en häst med ena handen och sen spela polo med den andra är svårt. Att samtidigt träffa bollen och göra mål, då krävs en form av talang för både häst och ryttare, säger Gunnar Werner, som är en av tre projektorganisatörer, till Ridsport.

Hästpolo är inte en särskilt känd sport i Sverige. Desto större är sporten i Indien och Argentina där den är nationalsport. I England har sporten historiska anor och många kända engelskmän, som Winston Churchill och Prins Charles, är eller har varit flitiga anhängare. Att det är en riktig hästsport är Gunnar Werner övertygad om.

– Alla polospelare säger att ridningen kommer på första plats och bollsinne kommer på andra. Samspelet mellan häst och ryttare är det avgörande, som i alla hästsporter. Men en polomatch bjuder på något extra, det kommer in en helt ny dimension i sporten. Hästarna måste också tycka att det är kul. För att klara det här krävs en intelligens som hos en arabhäst, rörlighet och vighet som hos en quarterhäst och snabbhet och acceleration som hos ett fullblod.

Arrangörerna ser fram emot att få visa upp polo för den svenska publiken, och förhoppningsvis också för många ridsportmänniskor som kommer för att se en lite mer okänd hästgren. En riktig upplevelse utlovas i alla fall. Vid sidan av blir det showande av en lusitano och i paus kommer publiken att få gå in och platta till gräset, en tradition inom polo.

– Att se hästarnas glädje, koncentration och adrenalin kombinerat med ryttarnas skicklighet är en upplevelse. Den här sporten har lite elegans runt sig så visst kommer det att vara lite champagne och fina kläder.

Innan polomatchen börjar kommer några av spelarna rida i en parad med ridande polisen och den Beridna Högvakten från armémuseet till Stadion. Kungafamiljen är självklart inbjudna till ”kungarnas sport” men har ännu inte svarat.

– Kommer de blir vi jätteglada, säger Gunnar Werner.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden