Sverige
22 april 2019 11:28
Ridsportplus

Ponny dog på tävlingsplats

Panik i transportenI samband med en lokal ponnytävling i sydöstra Sverige skadades en ponny så svårt att den fick avlivas. Ridsport har pratat med klubbens ordförande i tävlingssektionen som berättar om händelsen.

Ponny dog på tävlingsplats
I samband med en lokal ponnyhoppning under söndagen skadades en häst så svårt att den fick avlivas på plats (bilden har inget samband med texten). Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under påskdagen dog en häst i samband lokala hopptävlingar vid en klubb i sydöstra Sverige. Det var på parkeringen som en D-ponny blev så orolig i transporten att den tog sig över bommen och blev hängande. I paniken som uppstod sparkade ponnyn med en sådan kraft att den slog av sitt ena bakben.

Ridsport har pratat med klubbens ordförande i tävlingssektionen, som berättar att det fanns veterinär på plats även om det egentligen inte är ett krav vid lokala tävlingar.
– Man fick såga ner släpet för att få ut ponnyn, och den undersöktes och det konstaterades att benet var av.

Den tjänstgörande veterinär som fanns i området var för tillfället i tjänst långt borta från tävlingsplatsen, så beslutet togs att nödslakta ponnyn med bultpistol och avblodning.
– Allt folk fördes bort från parkeringen, ponnyns familj med barn togs om hand och kördes iväg från tävlingen, berättar tävlingssektionens ordförande, som själv inte var på plats vid tillfället.
– Allt gjordes helt rätt, och det fanns sjukvårdare på plats som kunde ta hand om de andra barnen som blev stressade och oroliga av händelsen.

Satt fast som en märla

Tävlingssektionens ordförande är själv veterinär, och hon berättar att det här med att ponnyer och hästar hoppar över bommen händer ganska ofta utan att det får sådana här följder.
– Ponnyn satt fast som en märla över bommen, hästar är flyktdjur och det är sådana fruktansvärda krafter i bakbenen så det kan hända sådana här saker.

Det blev en lång paus under tävlingen, men efter en diskussion inom tävlingsledningen beslutades det om att den skulle slutföras. Klubben tackar alla sina duktiga funktionärer, fina ekipage och stöttande publik.

Dramatisk upplevelse

Idag är stämningen vid ridkubben låg, och tävlingssektionens ordförande berättar att alla vill diskutera händelsen och att man håller en kontakt inom ledningen hur man ska hantera situationen.
– Alla känner sig tagna av det här, det var väldigt dramatiskt, summerar hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden