Ponny
2 augusti 2017 17:06

Ponny tävlade SM-final två dagar efter kolik

En ponny som gick SM på Sundbyholm fick kolik på torsdagen. Trots detta gick den sedan SM-finalen på lördagen.

Ponny tävlade SM-final två dagar efter kolik
Att ge medicin i munnen i stället för att använda spruta är populärt bland hästägare. Foto: Lottapictures

– Vi fick klartecken för start både av tävlingsveterinären och distriktsveterinären, säger föräldern till ponnyns ryttare som också äger ponnyn. 

Det var på torsdagen, efter andra kvalet, som föräldern upptäckte att ponnyn inte hade några tarmljud. Föräldern hade också noterat att ponnyn inte riktigt var sig själv på banan. 

Tävlingsveterinären tittade på ponnyn och jourhavande distriktsveterinär ringdes ut. 
– Det var aldrig så att ponnyn hade riktigt ont, ville ligga eller sparkade sig åt magen. Men vi ville ta det säkra före det osäkra, säger föräldern. 

Det dröjde en ungefär en timme innan distriktsveterinären kunde komma till Sundbyholm. Under den tiden fick föräldern ett receptfritt preparat utan karenstid mot förstoppning av en annan ryttarförälder. Detta gjorde att ponnyns mage kom i gång ganska snabbt. 
– Distriktsveterinären undersökte ponnyn och konstaterade att allt var som det skulle, att ponnyn var helt frisk, säger föräldern som ändå var ute och gick med ponnyn flera gånger under natten för att ha koll på avföring och allmäntillstånd. 

Ponnyn startade sedan SM-finalen som planerat på lördagen, två dygn efter sin kolik. Föräldern tycker inte att det här var något konstigt. 
– Vi skulle aldrig göra något som riskerade ponnyns hälsa, säger hen. 

Karl-Henrik Heimdahl är veterinär och ordförande i Svenska Ridsportförbundets djurskyddsutskott kan inte kommentera det här specifika fallet och betonar att kolik är olika från fall till fall. Han säger att det generellt inte är helt ovanligt att hästar får lättare kolikanfall som släpper ganska snabbt på tävling. 
– De är då smärtpåverkade just när de har koliken, men när det sedan släpper är de som vanligt och inte hindrade att prestera, säger han.

Han poängterar också att att det är tävlingsveterinären som ska se till att hästar på en tävling är i tävlingsbart skick.
– Att vara tävlingsveterinär handlar inte bara om att göra besiktningar, utan om att göra bedömningar i sådana här fall, säger Karl-Henrik Heimdahl.
– Jag skulle välja att lita på att veterinärerna har gjort en korrekt bedömning i det här fallet. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden