Avelsnyheter
29 augusti 2017 16:40
Ridsportplus

Ponnyföl blev SWB-champion

En ridponny som blir champion i konkurrens med SWB-hästar hör inte till vanligheterna, men det var vad som hände med hingstfölet GeBe Double Rasberry.


Ponnyföl blev SWB-champion
Hillevi Hagsgård är stolt och glad över sitt ridponnyföl efter framgångarna.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sedan i fjol har ASRP möjlighet att visa sina föl på de regionala SWB-föreningarnas bedömningar. Det visste Hillevi Hagsgård, som frågade Norra Älvsborgs Hästavelsförening om hon fick anmäla sin holländska moderlivsimport till fölbedömningen i Mellerud den 13 augusti. Domaren Hans Wallemyr sa ja, och föreningen gjorde ett tillägg i sin proposition.

Elva SWB-föl var anmälda till bedömningen i ridhuset i Rearsbyn – och så lille ”Benny”.

Han är född den 30 april e Houdringes Raspoetin u Coelenhages Alanis e Leuns Velds Lord RP 181.

Förtjust domare
Domaren var förtjust och gav 82,2 procent (8-8,16-8,5 poäng) med en 9:a på traven.

– Vi blev mycket glada och förvånade eftersom det var första gången vi visade ponnyföl bland stora hästar och vi var lite osäkra på hur det gick till med lös visning, berättar Hillevi, som äger fölet tillsammans med sin dotter Hanna och bedriver avel under stuterinamnet GeBe.

Benny fick också delta när dagens bästa föl skulle utses.
– Vi visste inte att vi som ponnyägare skulle få vara med. Men när det blev så och vi fick stå där i ringen efter många varv i skritt och när SWB-föl efter SWB-föl plockades ut och vi blev kvar sist – vilken lycka!

Mamman importerades dräktig
Bennys mamma Coelenhages Alanis importerades från Holland i vintras som dräktig 4-åring.
– Hon hade blivit champion bland welsh partbred på riksutställningen i Holland, berättar Hillevi.

Pappan Houdringes Raspoetin är registrerad i NWR, en sektion för ridponnyer inom den holländska welshponnyföreningens stambok, där det krävs minst 25 procent welshblod.
¬ Han vann nyligen 4-årsklassen i Doviza-championatet för unga dressyrponnyer.

En titt i stamtavlan visar att Bennys föräldrar är halvsyskon. Båda är födda 2013 efter ridponnyhingsten Leuns Velds Lord.

– Ja, det stämmer. Och jag har förstått att det inte är helt ovanligt i Holland, säger Hillevi.
Hon var nyligen på en resa till Holland och träffade Ronald Vrolijken som driver Coelenhage-stuteriet.

– Han hade flest hingstar för visning, både egna och inköpta, i våras och det är alltid någon av hans hingstar som blir i topp i någon kategori. Han berättade att om man ska göra en sådan här parning ska man bara använda de bästa hingstarna, då är det inga problem. Men alla i Holland sysslar inte med den typen av kombinationer och håller inte riktigt med honom.
– Coelenhage äger ju även Purioso, som är far till Jarno, och Ronald har gjort samma linjeavel på honom. Jarno är en kombination på samma sätt som vårt föl, fast i stället för Lord är det Coelenhages Lets Be the Best.

Först till sporten
– Jag tror att det kan vara så att både Leuns Velds Lord och Coelenhages Purioso är hingstar som först gick till sporten, men att man på några få avkommor i tidigt skede förstått att dessa två är något utöver de vanliga, det blodet måste vi ta in igen. Då gör man sådana här kombinationer för att koncentrera blodet men samtidigt få in nytt, yngre blod.

– Så bra som Leuns Velds Lord ser ut att förvärva sig så är jag oerhört glad för att ha vårt sto Alice och hennes son Benny i stallet. Sedan får man se hur man lyckas förvalta dem. Jag är ju en vanlig lantbrukare till professionen och bor lite off här i Dalsland, jämfört med Skåne och Stockholmsregionerna, men tycker det är så roligt med hästar och avel.

– Att få komma ned till Holland och se deras proffsiga hästhållning och avel har varit en dröm, som jag helt plötsligt tog mig tid till.

Ann-Sofie Hjärn

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden