Ponny
12 december 2013 18:23

Ponnysporten i SvRF

Ponnysporten är förbundets framtid. Så rubricerar Svenska Ridsportförbundet en webbartikel som redogör vad som pågår inom förbundet när det gäller ponnysporten och barns och ungdomars tävlande.

Från SvRF:

Ponnytävlandet engagerar många av medlemmarna i Svenska Ridsportförbundet och engagemanget finns även i sektioner och kommittéer inom förbundet.
I engagemanget finns även en oro, antalet tävlande minskar, såväl på lokal nivå som på SM-nivå.

Utifrån detta gör Tävlingssektionen ett stort arbete som påbörjats under 2013 och fortsätter under 2014. Arbetet; ”Vad vill Svenska Ridsportförbundet med ponnysporten?” har två inriktningar och frågeställningar; ”Ålder för ponnyryttare/kategori” och ”Barns och ungdomars tävlande”.
I ingen av de två inriktningarna finns något skarpt förslag eller har några beslut fattats.

Ålder för ponnyryttare
Frågeställningen är inte ny, utan har funnits med i tio års tid utan att något beslut har fattats. Tävlingssektionen har nu tagit tag i denna fråga, och frågan diskuterades på Tävlingskonferensen i januari 2013. Arbetet har fortsatt under hela året, senast på Ungdomsforum i Stockholm i november.

Ett förslag kommer inom kort att presenteras och alla, distrikt, föreningar och enskilda, kommer att få möjligheter att komma med synpunkter via Svenska Ridsportförbundets hemsida, www.ridsport.se. Tävlingssektionen kommer att fatta beslut efter att ha tagit del av synpunkterna. Beslutet, om Tävlingssektionen kommer fram till att en förändring ska göras, kommer att ha en övergångsperiod innan det börjar gälla.

Barn och ungdomars tävlande
Barn är man till och med 12 års ålder, och barn ska självklart få tävla i ridsport!
RF, Riksidrottsförbundet, har riktlinjer och utifrån bland annat de riktlinjerna har Svenska Ridsportförbundet arbetat fram ”Ridsporten vill”. Här står tydligt beslutat vad Svenska Ridsportförbundet vill med Barns tävlande.

Det arbete som nu har påbörjats är en översyn av upplägget av tävlingsformer för barn, en arbetsgrupp finns och arbetet leds av Tävlingssektionen, i nära samarbete med Centrala Ungdomssektionen.
Tävlingssektionen vill ha dina synpunkter på Tävlingar för barn i ridsporten, och har sammanställt ett enkätformulär för att få in så många svar som möjligt.

I det fortsatta arbetet kommer gruppen att fortsätta med att bland annat lyssna på medlemmarna genom att samla in synpunkter och förslag vid olika möten både på bredd- och elitnivå.
Ett tillfälle var till exempel Ungdomsforum i november och vid nästa tillfälle kommer tävlingsryttare att bjudas in i samband med finalen i GP Ponnyn under Gothenburg Horse Show.

Vi kommer att lyssna på våra ungdomar, allas åsikt är värd lika mycket oavsett om man tävlar lokalt eller på SM-nivå!

Angående barns tävlande finns det idag inga konkreta förslag på nya tävlingsformer, detta är en lång process som kommer att pågå i ett par år. När vi har förslag klara kommer dessa att presenteras på hemsidan och med möjlighet för alla att lämna synpunkter.

Det är med stor glädje vi ser detta engagemang i ponnyfrågorna och vi ser fram emot en fortsatt process med fokus på att utveckla ponnysporten och att vi får fler ryttare på alla nivåer.

Tobias Mattsson, ordförande
Svenska Ridsportförbundets Tävlingssektion

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden