Fälttävlan
5 augusti 2017 19:50

Svensk NM-ledning – men ruggigt tight i toppen

Två tredjedelar in i Nordiska mästerskapet toppar tre olika nationer i jakten på lagguldet, men det är tight så det ryker om det. Bland ponnyerna är det svenskarna som har ett litet grepp om guldet inför den avgörande terrängen.

Svensk NM-ledning – men ruggigt tight i toppen
Tre fjärdedelar av det svenska laget tillsammans med landslagledare Lena Bredberg njuter av ledningen.

I lagledning just nu är det såväl finskt som danskt och svenskt. Den blågula ledningen står ponnylaget för genom Elvira Gustafsson/Royal Gold Apollo, Luana Palmqvist/Finding Nemo, Frida Edin/ Hof Ter Eketers Covitha och Engla Westerberg/Magnificent. Danskarna är dock hack i häl, bara 3,9 straff efter.

Ponnyernas NM-terräng är flyttad till i morgon i hopp om att banan ska torka upp mer och det blev i stället banhoppning för ponnyerna, precis som för hästarna. Därmed har ponnyekipagen också betat av dressyr och banhoppning.


Frida Edin och Covitha flög fram i banhoppningen – både snabbt och felfritt.

I ensam ledning i Nordiska mästerskapet är nu Engla Westerberg med Magnificent (val, f 2010, e Dirco Hästak, uppf/äg Linda Johannesson) som tidigare delade ledningen med ett danskt ekipage. Frida Edin med Covitha hoppades felfritt upp sig till tredje plats individuellt.

Therese toppar vidare
Bland seniorerna behöll Therese Viklund en klar NM-ledning med Diabolique (sto, f  2008, e Hoftanz-Dream of Heidelberg, uppf Wolfgang Scmitz, äg Lena Nyström) efter en felfri banhoppning. Therese ligger dessutom åtta bland 60 ekipage i klassen samt sexa bland NM-ekipagen med Viscera.

De båda trestjärnigt meriterade hästarna får under NM gå ner ett snäpp och verkar trivas fint med de något enklare uppgifterna.
– De har känts väldigt fina båda två, både här och innan tävlingen, säger Therese.

Taktiken inför morgondagens avgörande terräng styrs av de senaste dagrarnas ihärdiga regnande, eller snarare av hur underlaget på terrängbanan har klarat det.
– Jag ska gå banan en gång till inför terrängen och se hur underlaget verkar. Jag kommer definitivt inte att offra något – om underlaget håller bra kommer jag att galoppera på men i annat fall får det bli tidsfel.

Ekipaget är i stadig ledning. Foto: Kim C Lundin

Närmast efter Therese, 8,6 straff efter, ligger landslagskollegan Louise Svensson Jähde med Viva 29.  På bronsplats just nu ligger ännu ett ekipage som klättrade genom felfri banhoppning: Katrin Norling och 7-åriga Fernando-Ukato.

I kampen om seniorguldet i lag är det just nu extremt tight. Danmark gick om värdlandet i banhoppningen och leder med  lilla 2,2 straff. Norge ligger trea och Finland fyra.

Hassös lag leder
Anna Hassös finska junior/YR-lag har fortsatt grepp om täten. De ligger på 152,6 straff medan det svenska laget ligger tvåa på 161,3 straff. Danmark ligger på bronsplats och Norge utanför pallen.

Individuellt kastade banhoppningen om i tabellen för de yngre mästerskapsryttarna. Finska Axel Lindberg och My Laptop tog över täten efter att hans landslagskollega som ledde försvann i banhoppningen. Klara Lidén Kiraly och Little Jacob är nya som bästa svenskar på tredje plats efter felfri banhoppning.


Linda Algotsson och förra årets BT-vinnare Aramis.

Chicuelo (SWB, val, f 2001, e Click And Cash 1155-Empire 1115, uppf Agneta Lembke, äg Patricia Oddshammar & Gunnar Modalen) som rids av Niklas Lindbäck leder fortfarande Breeders Trophy för 6-åringar efter noll nya straff till tidigare 52,3.
– Jag har en jättebra häst och det kändes bomsäkert i hoppningen. Han gick okej igår också, men det är hoppningen som är hans starka sida, säger Niklas.

Gällande terrängen är planen att starta, men Niklas betonar att det beror på underlaget och hur långt arrangörens åtgärder för att bättra på underlaget räcker.

Aramis med Linda Algotsson klättrade ett snäpp efter ett nedslag, medan den förra tvåan Lingho med Moa Nordfjäll ligger trea efter åtta nya straff i banhoppningen.

Läs mer om underlaget och diskussionerna kring det.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden