Krönika
6 juli 2019 06:28

Pontus Hugosson: ”Du kan inte förvänta dig framgång bara för att du har ekonomiska muskler”

KrönikaGästkrönikören Pontus Hugosson konstaterar att ridsporten är en materialsport och att han själv anser sig ha god uppbackning. "Trots detta får jag gång på gång se mig besegrad av ryttare som bara har tillgång till en häst och saknar ekonomisk uppbackning. De spöar mig för att de helt enkelt är ett bättre ekipage."

Pontus Hugosson: ”Du kan inte förvänta dig framgång bara för att du har ekonomiska muskler”
Pontus Hugosson är fälttävlansryttare och Ridsports gästkrönikör. Foto: Annika Karlbom

Det bästa val jag gjort i livet är att satsa på hästar som sport och intresse. Det förstår nog många som läser detta.

Men lika många kanske inte förstår att mitt näst bästa val är att jag bytte disciplin, från att endast rida banhoppning till att satsa på fälttävlan. Det är nu tio år sedan jag bytte bana, och jag känner en stor glädje över detta val. Inte för att det blev lättare, snarare tvärtom.

Som ryttare fick jag känna en rejäl utmaning. Känna mina styrkor och tillkortakommanden. Min träning och utveckling blev avgörande för att nå resultat och framgång.

Självklart gäller det som alltid att sitta på en bra häst. Men lika mycket – om inte mer – gäller i fälttävlan att vara en skicklig ryttare med kunskap och kämpaglöd. Det innebär att du inte kan köpa dig den bästa möjliga hästen, hoppa över en massa träning och förvänta dig resultat och framgång bara för du har ekonomiska muskler. Det skulle inte fungera. Det skulle vara livsfarligt.

Det är bland annat där jag tycker att fälttävlan och banhoppning skiljer sig åt. Inte alltför sällan blir hoppsporten en ”lekstuga” för de rika. Global Champions Tour som gästade Sverige och Stockholm härom veckan är ett bra exempel på detta.

Men denna krönika handlar inte om att trycka ner banhoppning och andra discipliner. Alla sporter har sina dilemman, som inte bara är nackdelar. Världen är ju sällan svart eller vit. Systemet med mycket pengar i omlopp gör också hoppsporten ekonomiskt stark. Och orättvis.

Du kan föda upp en bra häst, träna, kämpa, men till slut tar det stopp om du inte har en tjock plånbok, byggd av egna eller utomstående pengar. Det intressanta med fälttävlan är mångfalden, här finns ryttare med många olika bakgrunder.

Å andra sidan – hästsport kommer alltid att vara en materialsport, så även fälttävlan. Du måste trots allt alltid ha en häst med kapacitet för att ta dig fram. Och de är inte gratis.

För att återgå till mig själv, anser jag mig ha god ekonomisk uppbackning – som ger mig möjligheter. Trots detta får jag gång på gång se mig besegrad av ryttare som bara har tillgång till en häst och saknar ekonomisk uppbackning. De spöar mig för att de helt enkelt är ett bättre ekipage. Och tro mig, det är just detta som gör mig stolt över sporten fälttävlan.

Detta är en krönika – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nr 12/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden