Avelsnyheter
24 juni 2018 18:16

Prestationshingsten Careful är död

Lämnat jordelivetDen A-premierade prestationshingsten Careful har gjort sitt. I torsdags togs hingsten bort - Careful blev 23 år gammal.

Prestationshingsten Careful är död
Careful 1122 har gått bort, 23 år gammal. Här med Jannike West vid inomhus-SM 2007. Foto: Roland Thunholm

Familjen West köpte Careful 1112 (OLD hingst f-95 e Contender-Veritas x, uppf Klaus Kotschofsky) som 8-åring på auktion hos Paul Schockemöhle. Dottern Jannike West har haft många fina framgångar med honom, bland annat tog de silver vid YR-SM. Internationellt tävlade Jannike honom upp till femstjärnig 1,60 inklusive nationshoppningar.

2011 pensionerades Careful från tävlingsbanorna och har därefter enbart verkat i aveln, först hos Tullstorp men de tre senaste åren har han varit stationerad hos Lena Börjesson. Contender har närmare 400 avkommor registrerade hos SWB, och 2013 höjdes han till avelsvärdesklass A tack vare avkommornas prestationer. I Sverige har han lämnat sönerna Centaurus 1221 och Character 1243, och bland hans många storhoppande avkommor finns Tailormade Cavetta som gått 1,60 med danska Søren Pedersen.

Lotta West från ägarfamiljen berättar att Careful blivit lite skruttig det senaste året, och att han haft lite problem med att betäcka. Förra året seminerades 21 ston med sperma från Careful.
– Vi bestämde att han inte skulle vara i avel i år utan att han hade gjort sitt, säger Lotta.

Sina sista månader har Careful tillbringat hos Jannike West i Danmark, och det var Jannike som fattade beslutet att det var dags att ta farväl av sin ögonsten.
– Det har inte varit ett lätt beslut för han har varit som en familjemedlem för oss, och han kommer alltid finnas kvar i våra hjärtan, säger Lotta.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden