Fälttävlan
29 maj 2017 18:30

Prima debut för Ludwig och EM-hoppet

Den trestjärniga debuten med SWB-valacken Stinger resulterade i placering. Härnäst väntar EM-kval. ”Redan i vintras sa jag att Stinger är den jag tror mest på till EM” säger Ludwig Svennerstål.

Prima debut för Ludwig och EM-hoppet
Ludwig Svennerstål gillar att rida inomhusfälttävlan i Friends - nu är det dags igen. Foto: Roland Thunholm

Den trestjärniga Nations Cup-klassen på Houghton International gav två svenska individuella placeringar och det var en av landslagets bara två A-truppsryttare, Ludwig Svennerstål, som levererade båda.

Med Paramount Importance (val, f 2007, e Pasco-Louis) blev det plats 21 i det runt 85 ekipage stora startfältet. Ännu bättre gick det med trestjärniga debutanten Stinger (SWB, val, f 2007, e Spender S-Waajib XX, uppf Skånegårdar AB) som ägs av Ewa Magnusson-Kroon/Skånegårdar. 46,2 i dressyren, ett nedslag i banhoppningen och helt prickfri terräng gav placering 12.
– Jag är väldigt nöjd. Det var en tuff klass med bra hästar och ryttare, och Stinger gjorde allt ganska enkelt. Jag tror mycket på honom och sa redan i vintras att han är den som jag tror mest på till EM.

Snabb klättring
Stinger, som tidigare har hoppats av bland andra Jacob Hellström och förbundskapten Henrik Ankarcrona, debuterade fälttävlan för bara två år sedan med Fanny Nersing i sadeln. Ludwig och Stinger startade sin första internationella enstjärniga klass i augusti.

Vad är det som gör att Stinger har kunnat klättra fort uppåt?
– Han har ett väldigt bra psyke och vill väldigt mycket. Han rör sig bra och har hoppat mycket tidigare. Stinger har klart för sig vad han gör och gör inga direkta misstag – jag tror absolut att han har det som krävs för att gå hela vägen.

Efter den trestjärniga debuten är det snart dags för lång trestjärnig med chans på EM-kval. Det sker i Bramham nästa helg och då ska också Paramount Importance gå samma klass.

Fem trestjärniga
Utöver den duon har Ludwig ytterligare tre trestjärnigt meriterade hästar i stallet: Win and Love (sto, f 2005, e Landsieger I-Lafitte), EM-kvalade Balham Mist (val, f 2007, e Mill Law-Rock King) och senaste tillskottet El Kazir (val, f 2004, e Capriano-Blanc Rivage XX).
– El Kazir har jag bara haft i tre veckor. En kompis till mig hade El Kazir, men det funkade inte riktigt för dem så jag köpte honom. Jag och El Kazir lär känna varandra nu, ska starta några lättare klasser och förhoppningsvis vara redo för trestjärnigt i juli.


Ludwig sålde OS-hästen Aspe för att satsa vidare mot Tokyo. Läs mer om det i Ridsports tidigare artikel. Foto: Roland Thunholm

Utöver det mer meriterade gänget har Ludwig flera yngre på väg uppåt. I stallet finns som bekant bland andra den tidigare dressyrhästen Zick Zack (SWB, sto, f 2009, e Blue Hors Zack-Master, uppf Birgitta Kjellin) från Segersta Equestrian och Therese Örups Box Leo (SWB val, f 2010, e Jaguar Mail-Quite Easy, uppf Therese Örup) om båda har levererat den här säsongen med segrar på sina respektive nivåer.

– Det tar tid att bygga upp ett bra stall och jag strävar hela tiden efter högsta kvalité. Nu börjar jag komma till en nivå där alla hästar är tipptopp och de yngre är till och med ännu bättre än de äldre, även om de yngre förstås behöver mer utbildning.  Jag har aldrig haft så många bra topphästar som nu och rider omkring med ett leende – det känns lätt att gå upp klockan fem för att hinna rida 15 hästar.

Säsongsplaneringen består av en stor samling tävlingar, allt från de yngres klasser till några fyrstjärniga starter om allt går i lås. I svenskväg hoppas Ludwig själv på en sväng till Falsterbo och Hovdala, likaså  Friends i vinter.
Alla som följer dig ser att du tävlar titt som tätt, i allt från lägsta till högsta klass. Är det alltid lika roligt att ge sig av eller blir det vardagsmat?
– Numera är det alltid kul att åka och tävla, för jag vet att jag har bra hästar. Vet man att man har chans att vinna blir det kul, säger vinnarskallen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden