Hästägartips
25 december 2019 16:26
Ridsportplus

Proffstipset: Basträning med variation

HinderövningStephanie Holmén är toppryttaren som jobbar som beridare på Grevlunda, och som lägger stor vikt vid basträningen. Här bjuder Stephanie på en övning i fem steg för att variera basträningen.

Proffstipset: Basträning med variation
Stephanie Holmén lägger stor vikt vid basträningen och bjuder här på en övning i fem steg. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

1. Börja med en rejäl uppvärmning

Börja med att värma upp och få i gång bjudningen, och välj då stora spår tills hästen är varm i kroppen. Rid gärna en mer framåt galopp och stå i lätt sits. Ärlig bjudning är något Stephanie Holmén letar efter, liksom ett dragspel där det går att både samla och öka. Var noggrann vid övergångarna så att hästen går fram även när du har saktat av.

Sedan börjar övningen. Rid över sockerbitarna i galopp. Växla mellan att gå på volt och att byta varv så att det blir en åttvolt.
– Precis när hästen ska gå av, bara trampa lite i det nya varvets inre stigbygel, tipsar Stephanie Holmén apropå att få hästen att byta galopp över hindret.

2. Hoppa på volt med samma avstånd

Lägg ut en bom framför och en bakom mittenoxern. Bommarna ska ligga lite snett så att du kan hoppa på volt över dem och oxern. Det ska vara lite mer utrymme mellan bom och oxer efter hindret, lite mindre före. Målet är att klara övningen med lika långt avstånd mellan bom och hinder både före och efter hindret.
– Det här är bra för att du måste rida med precision och vara tydlig med hästen så att den ska följa spåret och ta två jämna galoppsprång före och efter. Bommen hjälper till att bromsa hästen efter hindret.

Skiss

3 Tre oxrar på rak linje med jämna språng

Rid över oxrarna, som ska vara relativt låga, en gång i varje varv (eller fler om det behövs). Du ska få in fyra språng mellan hindren.
– Målet är att få sprången så jämna som möjligt så att du inte bara nöjer dig när du får in rätt antal, utan göra hela övningen med kvalitet.

Sedan kan du höja en gång och fortsätta att rida på fyra språng. Därefter: höj en gång till, lägg upp tempot och ta hindren med tre galoppsprång emellan.

4 Ta hjälp av bommar för att komma rätt

Gå på räckena. I början kan du lägga en bom på marken där det är två språng mellan räckena.
– När det är ett språng emellan kommer hästen ofta rätt, men med två steg kan det vara bra med bommar för att få hjälp att taxera. Ryttaren kan fokusera på att sitta rakt och mjukt och låta hästen göra jobbet.

5 Avsluta med bana som förbereder för tävling

Lägg ihop till en bana. Börja med att rida fram på oxrarna med tre språng mellan hindren, vänd snett igenom och ta sockerbitshindret snett och därefter räckena.
– När man lägger in en småbom som ska hoppas snett förbereder man sig för att hoppa snett inne på banan, säger Stephanie Holmén.

Fakta

Att trava av

”Hästen ska trava av sig själv men inte rinna i väg. Sitt emot lite med sitsen så att du inte behöver ta för mycket med handen.”  

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 23 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden