Träningstips
23 oktober 2019 08:52
Ridsportplus

Proffstipset: Styrketräning med studs

HoppningStyrketräning behöver alla hästar, unga som erfarna. Malin Nilsson går långsamt fram, individanpassar träningen och hoppar hellre genomtänkta övningar än höga hinder. Här ger Malin Nilsson sina bästa tips vid styrketräning av hästar.

Proffstipset: Styrketräning med studs
Malin Nilsson ger sin bästa tips om hur du tränar styrketräning med studs. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Något som kännetecknar Malin Nilsson som ryttare är noggrannhet. Hon erkänner själv att hon kan sitta och rida över en bom ett helt träningspass tills hon får till precis den känsla hon eftersträvar. Den här petigheten gör att hon gärna nördar in sig på övningar där fokus ligger på att rida rätt.

1. Bygg upp successivt

När jag börjar hoppa in den unga hästen gör jag det väldigt enkelt. Jag börjar med en bom på marken i skritt. När det går bra tar jag den i trav och sedan bygger jag på allt eftersom det fungerar. Med unga hästarna tycker jag också om att hoppa mycket linjer, medan de äldre får mer styrketräning och tekniska övningar. Jag hoppar också gärna ren banhoppning med unghästarna.

2. Anpassa till individen

Jag har inte ett system där alla hästar ska passa in utan individanpassar alltid träningen. Har jag en häst som blir het när den får se ett hinder behöver den kanske hoppa lite oftare och galoppera över bommar dagen före en träning eller tävling. Har jag en häst som är lite lugnare kan den i stället hoppa mer sällan.

3. Malin Nilssons favoritövning

Hoppning på volt är riktigt bra styrketräning. Det ger en häst som blir både kvick och noggrann. Tack vare voltspåret blir hästarna också automatiskt lite rundare i kroppen. De kommer upp och får lite rundare finare språng. Dessutom får du väldigt bra koll på bogarna. Har du en häst med lite kortare galopp rider du med fördel lite längre in på hindret och tvärtom om din häst har en lite större galopp. Den här övningen kan du göra hur lång som helst. Den yngsta hästen travar och galopperar bara över en bom på marken. För den äldre utbildade hästen bygger jag upp en oxer med en bom cirka 3-3,5 meter både före och efter hindret. Bommarna hjälper hästen att hoppa av och landa på rätt ställe.

_dsc3109
Alla hästar behöver träna styrketräning, och studs är en bra metod. Foto: Natalie Lindholm

4. Kom ihåg ytterhjälperna

Ett vanligt problem när man hoppar studs på volt är att hästen hoppar fint in över första hindret men börjar glida utåt över andra och till slut missar det tredje. Håll koll på ytterhjälperna och titta dit du ska. Tänk också på att de flesta hästar är antingen höger- eller vänsterhänta och alltså beter sig olika beroende på vilket varv du rider i. På alla hästar gäller det dock att känna efter var ni ligger redan i anridningen till första hindret.

5. Träna inte för mycket

Att hoppa studs kan vara tufft för hästen, därför upprepar jag inte övningen mer än max tio gånger och är alltid noga med att låta hästen vila tillräckligt. Jag rider inte på studs mer än kanske en gång i månaden och aldrig samma vecka som jag har en tävling eftersom hästen lätt får mjölksyra.

6. Låga hinder räcker

Många vill gärna hoppa högt men att bygga styrka och träna teknik är A och O om du vill kunna ta dig an höga hinder. Jag hoppar sällan högt hemma. På studs ligger hindren inte på mer än 70 centimeter och ibland lägre än så. Visst kan du höja upp mittenhindret om du har en häst som tävlar höga klasser, men jag ser inte riktigt någon anledning till att göra det.

_dsc3409
Malin Nilsson är SM-medaljör i hoppning inomhus, uppfödare och tränare. Foto: Natalie Lindholm

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 107 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-