Träningstips
24 juli 2019 19:00
Ridsportplus

Irma Karlsson tipsar: ”Så tänker jag för att träna mig själv”

ProffstipsVärldscupfinalisten Irma Karlsson drömmer om att träna för Beezie Madden, men hennes främsta nyckel till framgång är att vara sin egen tränare. Varje dag. Här berättar landslagsryttaren om sina knep för att hela tiden bli en lite bättre ryttare, även när hon rider ensam hemma på ridbanan.

Irma Karlsson tipsar: ”Så tänker jag för att träna mig själv”
”Du måste hela tiden vara på dig själv för att bli bättre”, säger Irma Karlsson. Hon är sin egen tränare på hemmaplan – som om hon själv stod på marken och instruerade, samtidigt som hon sitter i sadeln. Bildmontage: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

1. Du är världens bästa tränare

”Jag var och tränade hos John Hickey för några år sedan och vi jobbade bland annat med min mentala styrka, något som har varit en svaghet för mig. ’Vem är världens bästa tränare?’ frågade han mig då, och jag vågade inte svara något annat än att det var han. ’Nej, det är du’, sa han. ’Det är bara du som vet vad du tänker och hur din häst känns.’ Och det stämmer.

Du känner din häst bäst och det är bara du som kan påminna dig själv om vad du kan göra bättre. Inte bara i ridningen, utan i allt runt omkring. Givetvis har du ett team och många som supportar dig, men när du är på banan i en omhoppning kan du inte förlita dig på andra. I slutändan handlar det om hur du coachar dig själv.”

2. Tränar du inte så ”otränar” du

”Du måste hela tiden vara på dig själv för att bli bättre. Jag tror inte att man bara kan sitta och rida och så händer det ingenting. Man går bakåt om man inte går framåt. Om du till exempel vill ha den optimala positionen i sadeln, och så rider du runt en vecka utan att fokusera på din position, då kanske du till och med faller tillbaka till en sämre position. Du måste hela tiden påminna dig själv, både för att underhålla din ridning och för att bli bättre. Tränar du inte så ’otränar’ du.”

Irmafalta

Irma KarlssonFoto: Lotta Brundin Gyllensten
Jag har en plan för veckan och hur intensivt jag ska rida olika dagar. Vad du än gör den dagen ska det göra nytta för hästen. Foto: Lottapictures

3. Ha ett syfte med allt du gör

”Jag har en plan för veckan och hur intensivt jag ska rida olika dagar. Vad du än gör den dagen ska det göra nytta för hästen. Den ska bli gladare, lydigare eller hoppas inför tävling. Du måste känna din häst och anpassa din träning så att du har en tanke med det du gör. Tänk på vad som inte fungerade på träningen sist och ha en plan för det.

Jag startar mjukt, sedan jobbar jag i 20 till 30 minuter med det som inte fungerade. Acceptera att du inte alltid kommer hela vägen, vissa dagar hjälper det inte hur länge du än håller på.

Pausa så fort du får en känsla av irritation i kroppen. Låt sedan hästen andas ut, till exempel genom att skritta i skogen på långa tyglar.”

4. Tänk framåt även när det går bakåt

”Jag frågar väldigt ofta mig själv ’vad gör just mig till en bättre ryttare?’. Det är mycket man får för sig som inte gör en till en bättre ryttare. Och när du får bakslag måste du ibland lura hjärnan att tänka positivt. Ofta tänker du inte logiskt när det händer, men försök att tänka på vad din tränare skulle ha sagt. Försök att se dig själv utifrån och var ärlig om du har gjort något fel. ’Correct it in your mind’, säger min mentala tränare. Tänk inte bara att det var fel, utan vad du skulle ha gjort i stället, så att du kan göra det nästa gång.”

5. Använd dina förebilder

”Mitt system går ut på att det ska vara så enkelt som möjligt. Hästen ska lyssna framåt, den ska lyssna vänster, den ska lyssna höger och jag vill att den ska tävla med mig. Jag sitter och tittar på massor av rundor som Beezie Madden och andra världsryttare har hoppat – att ha förebilder är jätteviktigt. Det är så jag vill rida, ’light and easy’. Man måste se det framför sig för att hitta dit själv.

Irmakarlsson-2
”Mitt system går ut på att det ska vara så enkelt som möjligt”, säger Irma. Foto: Lottapictures

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 13/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden