Träningstips
26 juni 2019 08:04
Ridsportplus

Björne Carlsson tipsar: ”Så ser du lösningar i stället för problem”

ProffstipsFrågor om problem på tävlingsbanan stöter Björne Carlsson på dagligen. – Många är fixerade vid resultatet i stället för att lära sig av sina misstag, både när man rider och när man går ut från banan, säger Björne och tipsar om hur du fokuserar på rätt saker och kommer vidare.

Björne Carlsson tipsar: ”Så ser du lösningar i stället för problem”
"Många är fixerade vid resultatet i stället för att lära sig av sina misstag", säger Björne Carlsson som är A-tränare, inverkansdomare och A-banbyggare. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Målet för en tävlingsryttare är att prestera när det gäller. I det ingår att lära sig av det som händer på banan. Men om du fokuserar på problem i stället för på lösningar – och bär med dig en dålig känsla till nästa tävling – då behöver du tänka om.

    Här förklarar Björne Carlsson, A-tränare och A-banbyggare, hur du drar lärdom av din runda och skapar förutsättningar för att lyckas.

    1. Börja med det positiva

    ”Inget kändes bra” är något jag ofta hör. Börjar man då nysta lite visar det sig att mycket var bra, men att man fick fyra fel – och att all frustration sitter i den där enda bommen som föll. Det behöver inte ens vara så att man har kommit fel, det kan vara hästen som har råkat tappa ett ben.

    Många är fixerade vid resultatet i stället för att lära sig av sina misstag, både när man rider och när man går ut från banan. Trava av hästen i lugn och ro, börja sedan tänka på det som var positivt och därefter vad du kan förändra. Ta fram två bra saker och en sak som du vill förbättra.

    Och lär dig att gå vidare efter ett nedslag i stället för att bli ofokuserad och få följdfel. Tänk framåt – inte bakåt.

    2. Hantera externa störningar

    Ibland händer det oförutsedda saker på banan. Det kan vara att hästen reagerade på att det stod mycket folk på den ena kortsidan eller något annat. Först gäller det att få klarhet i vad hästen reagerar på och sedan ha ett upplägg för hur du ska undvika att det händer.

    20180523_framridninggenrer_rt
    Det gäller att veta vad hästen kan reagera på och hur det ska hanteras. Foto: Roland Thunholm

    Har du en häst som är mötesskygg på framhoppningen kanske du inte ska hoppa ett hinder när det kommer någon mot dig. Vi hade en häst som var väldigt spänd när det var ifyllda hinder, men fick den bara tid på sig att skritta fram och titta när den kom in på banan var det inga problem. Det finns olika sätt att lösa den här typen av problem på, och det är något som man behöver lära sig att hantera.

    3. Anteckna på träning och tävling

    När du hoppar kan du inte ha för många tankar i huvudet. Anteckna på träning och tävling – på det viset kan du komma fram till vad du behöver förbättra. Det är också lättare att bryta ett mönster när du får en överblick över om du till exempel hade ett annat bett vid något tillfälle, eller om du borde göra mer gymnastikhoppning. Ha en plan på kort och lång sikt och stäm av så att du inte tappar något längs vägen.

    4. Gå ner en klass

    Tyvärr är det väldigt mycket prestige i vilka klasser man ska rida när man borde fokusera på att lära sig rida för sin egen skull. Våga gå ner en klass och stabilisera ridningen där, annars blir det likadant nästa gång och till slut är det inte längre ett ridproblem utan ett mentalt problem.

    Det kanske till och med är så att du inte har en ponny eller häst för Lätt A, och då gäller det att komma ihåg att du kan lära dig lika mycket på en höjd som är lite lägre.

    5. Du måste göra hemläxan

    Det gäller att försöka lösa eventuella problem bit för bit. Kom ihåg att det är två individer som ska jobba ihop och komplettera varandra. När du ser en häst som är fin i munnen och det ser lätt ut på banan, fundera då över hur den har blivit sådan. Har du en bild av hur du vill att det ska se ut, då kan du också skapa ett upplägg för hur du ska få den bilden att stämma in.

    Tyvärr är det vanligt med undanflykter när man frågar hur det har gått med den där cavalettin som man skulle göra hemma. Rannsaka dig själv och fundera över om du har lagt tillräckligt mycket tid på det du behöver träna på. Det är lätt att skylla ifrån sig på allt möjligt, men du kommer inte vidare.

    6. Mental inställning

    Fundera över din mentala inställning när du rider. Fastnar du i negativa tankar behöver du omvända dem till positiva genom att göra det enklare och träna på att få det att fungera. Tankar som ”åh, vad lätt det känns att rida på den här oxern” stärker självkänslan i sadeln.

    Själv hade jag en period där jag hade bestämt mig för att jag alltid red dåligt när det var dåligt väder. Det håller inte i längden, så jag började ta ut hästen och hoppa så fort det regnade. Till slut hade jag övertygat mig själv om att jag var bättre än alla andra när det var blött och halt. Det är också ett sätt att vända något negativt till något positivt.

    Young Girl On Sorrel Horse Galloping On Her Course
    Det är mycket som ska stämma på tävlingsbanan och det gäller inte minst att ha rätt inställning. Foto: Sergio Kymer/Istock

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 11/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden