Avelsnyheter
30 november 2020 06:19

Projekt Vinland ska stärka russens genbank

USARussuppfödaren Alf Johansson riktar inte helt väntat blicken mot USA för att stärka genbanken för det svenska russet.

Projekt Vinland ska stärka russens genbank
Alf Johansson och russhingsten Öjvind som är central i projektet. Foto: Pernilla Hägg

Det handlar om ett långsiktigt projekt för att importera russättlingar från USA till Sverige.

I ett pressmeddelande berättas att det är Alf Johansson, välkänd russuppfödare i Långasjö, som har tagit initiativet till att tidigare i år bilda en arbetsgrupp med mål att hämta hem ättlingar till russ som exporterades till Nordamerika för 60 år sedan.

”De amerikanska russ som härstammar från de första exporterna i slutet av 1950-talet utgör en högintressant och hittills outnyttjad genbank, ett värdefullt tillskott för svensk russavel i dag”, står det i pressmeddelandet.

Hittade ingen hingst i USA

Projekts ursprungsidé var att köpa en russhingst från USA men ingen lämplig kandidat hittades till att börja med. Men hos Leslie Bebensee, stuteri Kokovoko i Corinth, Kentucky, finns en flock med dryga dussinet avelsston. Hon ville gärna bidra med att få fram en avelshingst men saknade kandidat att betäcka med.

Detta löstes genom att Alf Johnasson donerar sin 2-årige russhingst Öjvind (e Odor 715 u Jyra 5324 e Myre 616-Milton 284) till projektet, i form av en gåva till stuteri Kokovoko.

Flygs till USA

Planen är att Öjvind flygs över Atlanden inom kort för att sedan släppas i hop med stona hos Leslie Bebensee. I nästa fas väljs några hingstföl som föds hos henne 2022 ut för import till Sverige för att göras tillgängliga för svenska stoägare.

Grundplåten i projektet kommer från Alf Johansson och Svenska Russavelsföreningen ska också bidra.

Det fornnordiska namnet för den nordamerikanska kontinenten var Vinland och detta har också blivit projektets namn.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden