Sportnytt
28 maj 2018 17:40

Provsvar visade på amfetamin – tre ryttare avstängda ett år

AvstängningTre amerikanska ryttare stängs av ett år sedan tester vid en tävling visat på amfetamin. Straffets längd har bestämts till det kortare eftersom alla tre har bevisat att provsvaren berodde på mediciner som de nu har fått dispenser för.

Provsvar visade på amfetamin – tre ryttare avstängda ett år
Alla tre ryttare blir avstängda ett år och får åter tävla i november. Arkivbild: Roland Thunholm

Redan i slutet av förra året berättade Ridsport att de amerikanska fälttävlansryttarna Hannah Sue Burnett,  Jennie Brannigan och Alyssa Phillips var avstängda tills vidare. Prover tagna vid en tävling visade på bland annat amfetamin, som kan finnas i mediciner som tas vid exempelvis ADHD.

Nu har domen kommit från FEI-tribunalen. FEI Legal Director Mikael Rentsch berättar i ett pressmeddelande att ryttarna har kunnat bevisa att syftet inte var dopning och att de efter händelserna har fått ”Therapeutic Use Exemptions”, alltså dispenser, utfärdade för de aktuella medicinerna.

Får tävla i november igen

Därmed reduceras straffet till 12 månaders avstängning och då de redan har varit avstängda sedan sent i höstas har snart halva avstängningstiden passerat. Utöver detta ska ryttarna betala runt 13 000 kronor var i böter och delta i en kurs om dopning.

Alla tre ryttare har uttalat sig via Facebook nu i dagarna. ”Jag är tacksam för alla som har stått vid min sida och jag är mycket ledsen för att ha gjort vår sport, land och mina anhängare besvikna. Med det sagt uppskattar jag att FEI medger att jag inte tog medicinen för att försöka förbättra min prestation och att jag faktiskt får tävla med denna medicin framöver. Jag vet att jag har lärt mig mycket av denna erfarenhet, och jag hoppas att det har hjälpt andra att bli mer utbildade om antidopning”, skriver Jennie Brannigan på sin Facebook.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden