Hoppning
6 augusti 2019 18:56
Ridsportplus

Ragnar Bengtsson: ”Det är inte bara att köpa en häst och hoppa”

UngdomstränareDet krävs kunskap och ständig träning. Det är Ragnar Bengtssons främsta budskap när han tränar unga ryttare.
"Det är inte bara att köpa en häst och sedan hoppa. Några månader efter köpet har grundridningen gått ur hästen och den börjar stanna".

Ragnar Bengtsson: ”Det är inte bara att köpa en häst och hoppa”
Ragnar Bengtsson är noga med baskunskaperna – först när ryttaren verkligen förstår hästen kan man gå vidare. Mitellan? Sviter från en avramling: ”Alla senor avdragna, men nu är jag på bättringsvägen”. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ragnar Bengtsson är uppväxt med hästar omkring sig på Gyllebo gård i Skåne. Med stjärnor som Waterloo, Czardas och Anders red Ragnar Bengtsson på 1,60-nivå och nosade på landslaget.

2002, i samband med VM i Jerez, fick han det första uppdraget för H&M och arbetade sedan som koordinator mellan företaget och ryttarna i 15 år. Vid OS i Rio 2016 gick han dessutom in som förbundskapten efter att i flera år ha arbetat med landslagen tillsammans med Sylve Söderstrand.

Uebbakewenterrt
Ebba Kewenter, här med Cickdown på FHS, är en av Ragnar Bengtssons elever. Foto: Roland Thunholm

Efter att ha flyttat till Göteborg tog han i fjol upp sin roll som tränare. I dag hjälper han 40–50 ekipage i veckan, varav två deltog i Falsterbo: ungdomsryttaren Ebba Kewenter och amatören Boel Liander. Dessutom rider Nellie Danielsson childrens-EM.

Hur känns det?
– Det är så roligt att ha träningarna. Mitt namn har uppenbarligen gått från mun till mun och folk verkar vara nöjda, säger Ragnar Bengtsson.

Vad gör det så roligt?
– För mig är det intressant med utveckling. Efter varje träning går jag igenom varje ekipage i huvudet, funderar på vad som var bra och vad vi kan göra bättre.

 Baskunskapen måste finnas där, markarbetet är det allra viktigaste.

Med all kontakt med främst unga ryttare, har du sett att det finns ett behov för mer än enbart träning?
– Ja, det har jag. Det är inte bara att köpa en häst och sedan hoppa. Några månader efter köpet har grundridningen gått ur hästen och den börjar stanna.
– Baskunskapen måste finnas där, markarbetet är det allra viktigaste. Ridning är ingen färskvara. Ryttaren måste veta vad ytterhjälper är, hur man får igenom halvhalter och halter, hur man jobbar hästen för att den ska få spänst och energi och arbetar bra på ett avspänt sätt. Inte förrän då kan hästen utvecklas till en bra hoppindivid.

Förstår ungdomarna budskapet?
– Ja, det gör de och jag försöker också få med föräldrarna. Dessa måste förstå och minska på pressen och resultatfixeringen.

Ragnar BengtssonFoto: Lotta Brundin Gyllensten/ Lottapictures
Ragnar har tagit upp tränarrollen igen. Foto: Lottapictures

Vad är viktigast att förstå?
– Jag trycker mycket på att ryttarna ska utveckla sitt horsemanship för att nå framgång. De måste lära känna sin häst, veta att en dag kanske den inte mår bra av att arbeta utan hellre ska ha ett skrittpass och gå i hagen. Det är viktigt att ta hand om hästen och inte åka till veterinär och spruta så fort något känns fel.

Hur viktig är föräldramedverkan?
– Föräldrar med insikt har stor betydelse. De bör ingå i teamet runt ryttaren, tillsammans med veterinär, hovslagare, eqiuterapeut, ledare, hästägare, sponsorer. När alla har sin plats i teamet och sköter sin del, då kommer framgångarna.

Ragnars råd för att lyckas:
”Lyssna på andra, var ödmjuk. Du blir aldrig fullärd, så ibland är det kanske bra att gå till en annan tränare för att få ny vinkel. Fokusera på ridningen.”

Screenshot 2019-07-31 At 14.36.31

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 14/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden