Avelsnyheter
14 augusti 2018 18:43
Ridsportplus

Rekordstort intresse för Elitfölauktionen

FramtidshoppIntresset för fölselekteringen har aldrig varit så stort. I år visas 230 föl upp, vilket är 100 fler än i fjol.
− Med så många föl har vi ett bra underlag för att hitta fina föl till auktionen, säger Johan Ifverson, en av de två i SWB:s selektionsteam inför Elitfölauktionen.

Rekordstort intresse för Elitfölauktionen
Det går inte alltid spikrakt framåt på fölselekteringar. Här är två av de små krabaterna vid selekteringen i Råbäck. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Råbäck invid Vänern i Västergötland var femte anhalten på den veckolånga turnén som SWB genomför i jakten på föl till auktionen i samband med Breeders Trophy i oktober. På Råbäck visades 14 föl upp under tisdagen, de allra flesta hoppstammade, men också några dressyrstammade föl som redan visade stora gångarter.

I SWB:s team ingår i år den unge hästvisaren Johan Ellenrieder, som visar samtliga ston med föl. Han hade att göra för att hålla de unga fölen på rätt plats, men gjorde ett lysande arbete och lät alla hästar komma till sin fulla rätt i ridhuset på Råbäck.

Premiär

− Man kan aldrig riktigt veta hur det går på en fölvisning, sade Monica Björkdahl, uppfödare från Tibro, som hade lastat in Kopparkulla Undici (SWB hingst f-18 e Ironman H – Blue Hors Don Romantic) tillsammans med mamma Venezia i transporten.
− Det var första gången han var lastad.

Monica Björkdahl uppskattar att elitfölauktionerna har kommit till stånd.
− De är bra PR både för SWB och för oss uppfödare.

Fölen visades upp i ridhuset på Råbäcks egendom, beläget mellan Kinnekulle och Vänern, i samarbete med den regionala avelsföreningen Ädla Hästen Skaraborg. Annette Hemberg på Råbäck har varit värd för selekteringar ända sedan de startade för elva år sedan.
− Det här är enda selekteringsstället i Västra Götaland, så deltagarna kommer långväga ifrån. Jag har också visat egna föl, men tyvärr inte i år eftersom mina båda ston inte blev dräktiga i fjol.

Rekordintresse

Annette Hemberg tycker att det är bra att elitfölauktionen nu är en etablerad företeelse.
− Många som föder upp hästar är inte lika bra på att sälja dem. Det är också väldigt bra att samma team åker ut år efter år. De vet vad de letar efter och vad som går att sälja.

Annette Hemberg Fix
Annette Hemberg på Råbäck har stått värd för en fölselektering sedan de startade för elva år sedan. Foto: Anna Nyberg
Andreas Och Johan
SWBs selektionsteam Andreas Jönsson och Johan Ifverson har tio anhalter på årets fölselekteringsturné. Foto: Anna Nyberg

Intresset för att visa upp föl har aldrig varit så stort. SWB:s team bedömer i år 230 föl, och vid selekteringen på Råbäck var mer än halva jobbet gjort.
− Kvaliteten på fölen ser bra ut än så länge, sade Andreas Jönsson i selektionsteamet, och Johan Ifverson instämde.
− Vi har sett en övervägande del hoppföl, men det ska nog gå att få ihop dressyrföl till auktionen också.

När turnén är över på torsdag ska selektionsteamet ägna ett par veckor åt att gå igenom materialet och studera filmerna från visningarna. Först därefter kommer besked om vilka föl som valts ut till elitfölauktionen.

Men även de som inte valts ut kan få hjälp med försäljningen. Samtliga föl som deltar i selekteringen kommer att erbjudas möjligheten att delta i en online-auktion senare under hösten. De närmare detaljerna kring detta presenteras längre fram.

Föl E Dragon Welt
Dressyranlagen går inte att ta miste på hos detta föl efter Dragon Welt – Blue Hors Romantic, uppfödd av Linda Glansén. Foto: Anna Nyberg
Hoppföl E Casanova Hästak
Med Casanova Hästak som far och Santa Cruz VDL som morfar har det här fölet hoppningen i generna. Uppfödaren heter Anna Holmgren. Foto: Anna Nyberg
Kopparkulla Undici
Monica Björkdahls hingstföl Kopparkulla Undici (f-18 e Ironman H – Blue Hors Don Romantic) och mamman Venezia hittar samma takt som hästvisaren Johan Ellenrieder. Foto: Anna Nyberg
Zultanite Lgd Drar Förbi
Kaxiga hingstfölet Zultanite Lgd (f-18 e Crusader Ice-Camiell Flamingo-Z uppfödare Tina Baudtler) vågade dra förbi mamma vid visningen. Foto: Anna Nyberg
Rymling E Cristallo I
Denna hingst efter Cristallo I-Comefast xx hade sin egen idé om hur han skulle hoppa vid hindret. Uppfödare är Elenor Gustafsson. Foto: Anna Nyberg

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden