Avelsnyheter
29 maj 2018 17:12

Dubbel glädje när Disa blev mor för första gången

TvillingarI lördags fölade Lotta och Stefan Janssons sto Disa för första gången och det blev dubbelt upp. ”Jag är väldigt tacksam att alla tre mår bra”, säger Lotta.

Dubbel glädje när Disa blev mor för första gången
Disa och hennes hingstföl, A lot of Yin och A lot of Yang. Foto: Privat

Att Disa VG (SWB, f 2006, e Dionysos-Kaliber, uppf Camilla och Magnus Eriksson, äg Ann-Charlotte Jansson), dräktig med Cristallo II, skulle få tvillingar var inte väntat.
– Innan seminering sågs bara ett ovulerat ägg, men troligen har hon släppt ett ägg till och hingsten är ju fertil… Vid första kollen hade hon en stor fosterblåsa och vi trodde att hon skulle resorbera. Vid ultraljudet efter var blåsan normalstor om än lite ojämn, säger Lotta.

Disa, som var rätt stor, fölade i lösdriften lördagen den 26 maj med support av Lotta.
– När fölet kom ut var det inte så stort trots allt. Sen kom något mer och jag sa till min svärfar att det nog inte kunde vara efterbörden redan. Då var det nästa föl som kom, säger Lotta.

Den mindre av de två hingstarna var något svagare och fick hjälp upp till juvret, men efter 12 timmar diade han själv.

Tre dagar gamla

Nu har Cristallo II-tvillingarna hunnit bli tre dagar gamla. Alla hästar födda på gården får prefixet ”A lot of” och tvillingarna fått namnen A lot of Yin och A lot of Yang.
Lotta, som har varit uppfödare sedan 2001 och hittills har haft uppåt 30-talet föl på gården, konstaterar att tvillingdräktigheter och tvillingfölningar inte brukar sluta lyckligt. Disa gick tiden ut och hittills verkar allt gå precis så bra som det bara kan under omständigheterna.

Efter den planerade foalchecken fick en av hingstarna plasma för att säkra halten av antikroppar. Fölen är lite mindre än normalt, och den ena är lite större än den andra. Lotta skojar om att det kanske blir riktiga kanonhopp-ponnyer av dem, även om det förstås är stor chans att de växer till sig ordentligt.
– Huvudsaken är att de får vara friska och må fint. Jag är väldigt tacksam att alla tre mår bra, säger Lotta.

Kan du pusta ut lite nu när det har gått några dagar?
– Nja, jag tycker väl aldrig att man kan pusta ut med föl överhuvudtaget. Vi tar en dag i taget och om något händer får vi ta ställning till det då. Om allt fortsätter att gå bra är vi väldigt, väldigt glada för det.

Disa själv verkar tycka att det är helt i sin ordning att ha två knattar att hålla koll på. De står gärna under magen på sin mamma och Disa är tålmodig medan det dias oavbrutet.
– Hon är fantastiskt duktig, och så lugn och försiktig med dem, säger Lotta om den nyblivna modern.

180529tvillingar2
Disa väntar tålmodigt medan grabbarna diar och diar och diar… Foto: Privat
180529tvillingar5
Disa håller stenkoll på hovarna och har allt som oftast föl liggandes eller ståendes under magen. Foto: Privat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden