Sverige
28 maj 2020 19:55
Ridsportplus

Ren glädje när dagcentret kommer till hästarna

Nå ut till flerLeendet sprider sig i ansiktet på Maria när hon lyckas göra halt på exakt rätt ställe för att kunna klämta i bjällran. För en stund sedan har Alexander travat för andra gången i sitt liv. Nu står han i stallet och klappar på sin häst, Pricilla. När dagcentret i Vara kommer till ridskolan är varje ögonblick en högtidsstund.

Ren glädje när dagcentret kommer till hästarna
Alexander Jansson följer ridläraren Marita Mattsson i en balansövning. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hästar har en förmåga att ge läkning, förmedla trygghet och ge glädje. Det har slagits fast i olika studier, och det sker inför ögonen på oss som är på ridskolan i Vara denna eftermiddag.

Under våren har Vara Hästsportklubb i Västergötland inlett ett samarbete med dagcentret i Vara. De som vill får åka till stallet en eftermiddag i veckan för att träffa hästar, klappa dem, och rida om de känner sig redo för det.

Den nybyggda ridanläggningen i Vara är väl rustad för att ta emot besökare med funktionsvariationer. Med hjälp av en elektrisk ramp kan ryttarna komma i ett bra läge för en säker uppsittning, och i dag är fem av deltagarna redo att komma upp på en häst.

Bästa gymnastiken

− Det här betyder jättemycket för Ida, säger Birgitta Brink som har varit assistent åt Ida Lindergren i många år.
− Det här är bästa gymnastiken för henne. Hon blir stark i ryggen, och hon tycker att det är jättekul.

200525 Ida Lindergrenvarafotoan
Ida Lindergren bär ett stort leende under hela tiden på hästryggen. Foto: Anna Nyberg

Ida själv säger inte så mycket, men hon ler stort när hon kommit på plats på ponnyn Humlan, och leendet är kvar under hela passet.

Mycket uppmuntran

200525 Ida Lindergren Birgitta Brink Fotoan
Ida Lindergren med sin assistent Birgitta Brink. Foto: Anna Nyberg

Medan Ida har ridit i ett antal år är ridningen något helt nytt för Alexander Jansson, som får sitta upp på Pricilla.
− Det är roligt att få göra något annat än det vanliga. Men det är lite svårt att styra hästen, säger Alexander som under dagens lektion travar för andra gången i sitt liv. Det går strålande bra och han får applåder från läktaren.

Överlag är det uppmuntran och beröm som ges till eleverna. Från läktaren kommer stöttning och Marita Mattsson som leder lektionen är snabb med att tala om när eleverna gör rätt.

Övningarna gör att eleverna släpper rädslan och fokuserar på vad de ska göra
Marita Mattsson

Dagens övning består av en hinderbana med slalom mellan koner, samt flyttning av ringar och bollar från ett ställe till ett annat. Det handlar mycket om att styra och göra halt vid exakt rätt tillfälle.
− Hästen är stor och stark men med den här banan blir ryttaren ett team med hästen. Övningarna gör att eleverna släpper rädslan och fokuserar på vad de ska göra, säger Marita Mattsson som är utbildad ridlärare och har tilläggsutbildning för ryttare med funktionsvariationer.

200525 Alexander Jansson Maritamattsson Fotoan
Alexander Jansson styr mellan konerna. Foto: Anna Nyberg

Marita Mattsson sitter också med i pararådet i Svenska Ridsportförbundet, och har länge varit en förkämpe för parasporten.
− Många ridskolor har ridning för elever med funktionsvariationer, men att gå längre och göra ett större projekt som det här, kräver en hel del arbete med att söka bidrag, genomföra och redovisa.

Till dagcentrets verksamhet på ridskolan har ridklubben sökt och fått bidrag från Radiohjälpen samt av folkhälsorådet i Vara kommun.
Allt tack vare Marita Mattsson.
− Det är inte många klubbar som har en sådan eldsjäl, berömmer Birgitta Brink.

200525 Maria Lagergren 2 Fotoan
Maria Lagergren sträcker sig efter ringen som ska flyttas till nästa kona. Foto: Anna Nyberg

Tillbaka till ridhuset, där det nu är Peter Larsson som fått sitta upp på Hamilton, medan Maria Lagergren rider Jackie.
Maria red när hon gick i skolan, och har nu fått möjlighet att prova igen, medan Peter är ny på hästryggen och med stor koncentration styr runt Hamilton.

− Det här är en stor upplevelse, och vi har stegvis sett hur de vågar mer och mer, säger Helen Jonsson som är med från dagcentret i Vara.
− Någon har börjat med att bara klappa på hästen, och så småningom kommit upp på hästen.

200525peter Larsson Fotoan
Peter Larsson får instruktioner om att räta på ryggen av ridlärare Marita Mattsson. Foto: Anna Nyberg

Helen Jonsson och kollegan Martina Svensson pratar om hur ridningen innebär en träning av såväl balans som hållning och motorik.
− Och så bara det att få komma ut i en annan miljö. Jag hoppas verkligen att det kan bli en fortsättning på detta i höst, säger Helen Jonsson.

200525 Marita M Rosetterfotoan
Eftersom det är sista gången får alla deltagare en rosett. Foto: Anna Nyberg

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden