Hoppning
8 juni 15:48

Rentvådd av FEI och CAS – men diskas från OS-uttagning

DomslutFör snart två år sedan testade den kanadensiska hoppryttaren Nicole Walker positivt för bensoylekgonin, som återfinns i kokain, vid de panamerikanska spelen i Peru - ett dopningsprov som resulterade i att Kanada förlorade sin lagplats till OS i Tokyo. FEI-tribunalen har nu kommit med sin dom i fallet.

Rentvådd av FEI och CAS – men diskas från OS-uttagning
Varken CAS eller FEI anser att Nicole Walker fick i sig den otillåtna substansen medvetet, men diskvalificeringen av hennes resultat kvarstår. Foto: iStock

Efter att både A- och B-provet visat att Nicole Walker hade bensoylekgonin i kroppen när hon tävlade under de panamerikanska spelen i Peru i augusti 2019, överklagade kanadensiskan FEI:s avstängning till CAS, idrottens skiljedomstol. Enligt Walker har hon fått i sig ämnet genom en sorts te, som funnits på hotellet där hon bodde under tävlingarna – något som har bekräftats av hotellägaren.

Det framkommer nu i FEI-tribunalens dom att CAS rentvått Walker i det överklagande hon gjorde, då de anser att hon ovetande fått i sig ämnet. Men CAS slog ändå fast att Walkers resultat i lagtävlingen skulle strykas, vilket innebar att Kanada halkade ner i resultatlistan och trots allt förlorade OS-lagplatsen. Istället får man nu endast skicka en individuell hoppryttare.

Det kanadensiska ridsportförbundet skriver i ett uttalande att de är ”oerhört besvikna över att – trots att CAS ansett att Nicole inte medvetet använt otillåtna substanser – resultaten inte återställdes”.

I FEI-tribunalens dom konstaterar man att Nicole Walkers brott bör betraktas som ”lätt”, eftersom det förbjudna ämnet kom från ett te – inte från ett läkemedel eller tillskott. Efter att FEI tagit alla fakta i beaktning så har man kommit fram till ett förlikningsavtal med Walker, där avstängningen sattes till ett år. Den tiden är dock redan utgången, då det positiva dopningstestet lämnades för snart två år sedan. Nicole Walker ska även betala böter på 1500 CHF, knappt 15 000 kronor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden