Reportage
10 maj 2020 13:28
Ridsportplus

Alexander Helgstrand: ”Jag har dåliga perioder, precis som alla andra i sporten”

Siktar högtAlexander Yde Helgstrand är utan tvekan en stor talang inom dressyrsporten. Han fyller 17 i år men har han redan massor av medaljer på både ponny och stor häst. Ändå skyndar han långsamt mot sitt stora mål, att få rida OS en dag.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

2019 var ett mycket framgångsrikt år för den unga dressyrryttaren Alexander Yde Helgstrand. Hans redan stora medaljsamling utökades med flera guld under sommaren. Även om Alexander naturligtvis är stolt över sina prestationer under åren, är han också ödmjuk inför framgångarna, för han vet att det inte alltid är lika roligt att vara ryttare.

Under de senaste åren har Alexander lagt väldigt mycket tid på sin ridning. Det har dock inte alltid varit självklart att han skulle lyckas så bra.

– Jag har dåliga perioder, precis som alla andra i sporten. Det tror jag inte att någon kan slippa undan. Det var faktiskt en period på ett halvår då jag inte alls ville rida, efter att jag hade ramlat av. Men så började jag igen, och det är jag självklart glad för i dag.

Viktigt hitta rätt häst

I början tävlade Alexander flitigt på lägre nivå, och det gav rutin som han tycker är viktig.

– Man ska ge sig ut och samla erfarenheter. Det har hjälp mig väldigt mycket, även om det inte alltid gått så bra. De första tre-fyra åren hade jag inte så många tävlingsframgångar, berättar Alexander.

Fakta

Alexander Yde Helgstrand

Ålder: 17 i år.

Bor: På Helgstrand Dressage i Vodskov utan för Aalborg på norra Jylland.

Familj: Mamma Marianne och pappa Andreas samt lillebror William.

Instagram: alexander_helgstrand_official

– Jag tror det är viktigt att du hittar en ponny som du passar ihop med, ni ska matcha – och du ska inte ge upp. Även om ponnyn kanske inte är den allra bästa och inte har tävlat jättemycket, kan du absolut utveckla den och bli bra, om du bara kämpar vidare.

2019 var Alexanders sista år som ponnyryttare och det första som junior på stor häst.

– Det var ett fantastiskt år, jag vann nästan allt som jag ställde upp i på ponny, och jag kunde inte önska mig en bättre avslutning tillsammans med Adriano.

23254569-helgstrand-2
Hela familjen Helgstrand på plats under ponny-EM i Polen i fjol, där Alexander tog hem guldet som pricken över i:et i den framgångsrika ponnykarriären. Foto: Ridehesten

Förutom framgångarna med Adriano B (e De Angelo B-Flying Dream) vann Alexander flera juniormästerskap. Säsongen avslutades med guld i det danska mästerskapet, men tidigare på sommaren vann han även NM, båda gångerna på stoet Grevens Sa’Va’ (e Blue Hors Soprano-Blue Hors Romancier, uppf Svend Skov Poulsen och Dorit Greve).

Satsar som junior

Ponnyåren är alltså slut och därför har Alexander under vintern sagt adjö till sin bästa vän, Adriano B. Ponnyn rids numera av 14-åriga danskan Sophia Boje Obel Jörgensen.

– Meningen var egentligen att vi skulle locka min lillebror att ta över Adriano, men han vill inte rida och då ska han så klart slippa. Jag tycker det är jättetrist, för Adriano har givit mig så många fina upplevelser.

– Men å andra sidan förtjänar han att komma till ett nytt ställe, det är ingen mening med att han bara ska stå här. Så länge jag kan glädja mig över att han hjälper en ny ryttare framåt, så är det helt okej.

163684_akl_01__d041058
Alexander Helgstrand och Andriano B med några av de många medaljer och rosetter som ekipaget tog hem under 2019. Foto: Ridehesten/Annika Knudsen Lorentsen

Alexander och Adriano B har bildat ett framgångsrikt ekipage sedan slutet av 2017. I fjol vann de tre guld vid ponny-EM i Polen, både i lag, i det individuella programmet och i kür. Den som går igenom parets resultatlista finner att de gjort mycket få starter som inte har givit placering.

Allt detta har givit Alexander blodad tand och nu ligger det kortsiktiga fokuset på hans år som junior. Nu ska han rida stor häst, och det är något helt annat än ponny, förklarar han.

–  När du börjar rida ponny har du många år på sig att lära dig, men som junior har du bara ett par år innan det är slut. Det är mitt mål att få ut så mycket som möjligt av juniortiden.

Fakta

Mästerskapsmedaljer:

3 x guld ponny-EM 2019

3 x silver ponny-EM 2018

3 x guld junior-NM 2019

3 x guld ponny-NM 2018

1 x guld danskt juniormästerskap 2019

1 x guld ponny kat 1 danskt mästerskap 2018

1 x guld ponny kat 2 danskt mästerskap 2017

1 x silver ponny kat 2 danskt mästerskap 2016

1 x guld ponny danskt mästerskap i lag 2017

Redan i fjol var Alexander med i det danska juniorlandslaget vid NM, och i år hoppas han att få ännu större uppgifter.

– Mitt kortsiktiga mål är att bli uttagen till junior-EM.

Men det är många som kämpar om platserna i laget och nivån är hög.

– Planen är att jag på sikt ska ha ytterligare en häst att tävla. Du blir alldeles för sårbar i den här sporten om du bara har en häst. Den kan ju bli skadad.

– Jag vill helst hitta en häst som jag kan tävla ganska direkt. Det vore synd om min tid som junior gick åt för att utbilda och tävla fram en unghäst.

Utbildning viktigt

Det är inte bara kortsiktiga mål som Alexander har satt upp.

– Min stora dröm inom ridsporten är absolut OS. Men jag har inte bråttom, och jag har inte satt upp något mål om vilket år jag ska rida OS. Det tar den tid det tar, och det är absolut ingen brådska.

Han är helt klar över att de flesta tävlingsryttare drömmer om att rida OS, och att det kräver otroligt mycket.

Den här intervjun görs hemma hos Alexander på Helgstrand Dressage, och det blir självklart att fråga om han en dag kanske ska ta över sin fars framgångsrika företag.

– Jag kan absolut tänka mig att själv ha ett sådant här ställe, men när det väl blir dags kanske vi inte ens har kvar den här anläggningen, säger Alexander.

Det är viktigt för  honom att ha en utbildning att falla tillbaka på.

– Jag går på handelsskolan i Aalborg nu, och kanske vill jag även läsa vidare efter det, det har jag inte bestämt än. Jag vill gärna fokusera på att rida, men jag vill också ha en bra utbildning i bakgrunden.

Alexander går första året på skolan och ska nu välja linje.

– Jag har inte bestämt mig än, men jag kan tänka att om jag ska läsa vidare sedan, så blir det något med business. Det är ju därför jag valt att gå på handelsskola.

Drivna föräldrar

Det är inte någon hemlighet att Alexanders föräldrar är starka profiler inom hästsporten.

Pappa Andreas Helgstrand har varit framgångsrik på de stora dressyrbanorna under många år och var tidigare beridare på Blue Hors. Han ingick i bronslaget vid OS 2008 på hingsten Blue Hors Don Schufro. För tio år sedan startade Andreas eget, ett företag som nu har vuxit sig stort med avdelningar i både Danmark och utomlands.

HŠst
Anderas pappa Andreas Helgstrand. Arkivbild: Roland Thunholm

Alexanders mamma Marianne Helgstrand är känd för sin smyckesfirma, men är också aktiv dressyrryttare. Hon red bland annat danskt mästerskap för seniorer 2019.

– Det är kul att ha en familj som folk känner till. Det var många som jag inte känner, som gratulerade mig när jag vann ponny-EM, alltså folk som känner min far, berättar Alexander.

– Det kan naturligtvis också vara krävande, mest för att folk vet vem du är, så du måste tänka på vad du gör hela tiden.

– Jag är glad över att vara född i en hästfamilj, det har väldigt många fördelar, till exempel att jag har nära till träning. Jag känner ingen press eller förväntningar från mina föräldrar, det är bara härligt att ha dem med mig bredvid dressyrbanan.

Delar intresse med farfar

Som Alexander själv berättar, kan det kanske ibland bli lite väl mycket häst i familjen Helgstrand. Men det är en stor glädje i att ha samma intresse och förståelse för sporten. Även Alexanders farfar är känd inom hästvärlden, Ulf Helgstrand är ordförande i det danska ridsportförbundet.

– En av de härligaste upplevelser som jag har haft med hästar, är när min far, min farfar och jag red tillsammans under galashowen vid Dansk Varmblods hingstpremiering 2019. Det var verkligen roligt att också farfar var med.

161995_cts_01_692a2443
Ulf, Andreas och Alexander, tre generationer Helgstrand, red tillsammans vid Dansk Varmblods galashow 2019. Foto: Ridehesten/Camilla Tiefensee Schrøder

Det har varit naturligt för Alexander att börja rida, eftersom hans far alltid arbetat med hästar.

– Jag började nog rida när jag var ungefär tre år. Då arbetade min far på Blue Hors och de hade en liten ponny som jag fick rida ut på. Det är först på senare år som ridningen har blivit riktigt på allvar – jag har även provat på andra sporter, som fotboll, kört BMX och spelat badminton.

– Om jag i dag skulle välja att satsa på någon annan sport, skulle det bli gocart. Min lillebror kör gocart, och ibland önskar jag nästan att jag också gjorde det, för det är så spännande.

Men Alexander håller kvar vid ridningen.

– Det är något som jag gillar, och som jag är bra på.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden