Ny karriärEfter två år på Grevlunda ska Antonia Pettersson Häggström prova sina vingar i Belgien hos Abdel Said. Med sig på resan har hon Chickflick K, det lovande stoet som höll på att dö i tarmvred i fjol. "Det var den värsta dagen i mitt liv", säger hon.
Antonia Pettersson Häggström: ”Jag presterar bättre när jag har press på mig”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Hon vill rida som Peder Fredricson och göra lika bra affärer som Lisen Bratt Fredricson. Antonia Pettersson Häggström har målet klart för sig efter två år på Grevlunda. Men först väntar nya äventyr som beridare i Belgien – samtidigt som hon hoppas kunna vässa sitt mentala fokus med hjälp av ATG Hopp & Talang.
Fakta
I detalj: Konsumerar poddar i mängder
Namn: Antonia Pettersson Häggström
Ålder: 22 år.
Familj: Mamma, pappa och lillasyster Axelina, 19 år.
Aktuell: Uttagen till Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram på nivå 4, ATG Hopp & Talang, med start i oktober. Har precis börjat arbeta som beridare hos den Belgienbaserade egyptiska hoppryttaren Abdel Said efter två år som beridare på Grevlunda. Bästa hästen är familjeuppfödda Chickflick K (SWB, sto, född 2008, e Hip Hop-Zeppelin).
Bästa rådet jag har fått: Att inte gräva ner mig i motgångar och ta livet på för stort allvar.
Ogillar starkt: Bakterier.
Lyssnar på: Poddar i mängder, speciellt Relationspodden, Nu börjar livet och Mellan himmel och jord.
Det godaste jag vet: Älskar allt som är sött.
Drömmer om: Att ha en egen framgångsrik business tillsammans med min syster, där vi producerar, tävlar och säljer riktigt bra hästar.
Presterar bäst under press
Antonia Pettersson Häggström är född in i ridsporten, precis som lillasyster Axelina. Båda föräldrarna har ridit svår hoppning, driver ridskola och föder upp hopphästar i liten skala.
Satsningen har varit seriös sedan ponnytiden och med flertalet EM, nationshoppningar, vinster i Falsterbo och Scandinavium samt guld på YR-SM i bagaget, fick Antonia hoppa in som lagryttare i stället för en sjuk Peder Fredricson i Nations Cup i spanska Gijón i augusti. Något hon gjorde med den äran på familjeuppfödningen Chickflick K, även om det totalt sett inte blev Sveriges dag.
– Jag presterar bättre när jag har press på mig. För de flesta är det ju tvärtom, men för mig är det lättare att hitta ett djupt fokus när någon säger att jag måste gå in och vara felfri, säger Antonia, som landade på ett ynka nedslag i den maffiga 1,60-klassen.
Vill vässas mentalt
Även om den mentala biten inte tycks vara något problem, är det just den hon vill vässa när hon nu får möjlighet tack vare uttagningen till utvecklingsprogrammet ATG Hopp & Talang.
– Min syster och jag är väldigt lika, men skillnaden är att hon har mer ”issues” än jag. Hon kan lätt fastna när något inte har gått bra, och det har verkligen hjälpt henne att ha en mental coach. Men jag tror att det är bra med mental träning även om man inte har några problem. Titta bara på hur oslagbar Peder har blivit, säger Antonia Pettersson Häggström.
Lisen är som Google, hon har svar på allt och har så otroligt mycket erfarenhet. Antonia Pettersson Häggström
Inspirerande arbetsgivare
Hon tog plats i teamet på Grevlundagården för knappt två år sedan och har precis lämnat dem för att prova sina vingar i Belgien.
Att Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson, och även Stephanie Holmén, är stora inspirationskällor går inte att ta miste på.
– Det har varit otroligt utvecklande att se hur Peder och Steffi löser olika problem, nästan mer än om det skulle stå en tränare på marken. Och Lisen är som Google, hon har svar på allt och har så otroligt mycket erfarenhet. Det är klart att hon också har gått på minor, men hon vet hur man ska tänka kring affärer. Hon har byggt upp ett namn och folk kommer till henne och vill visa sina hästar. Det är det som är mitt mål.
Vad tänker du om ditt nya jobb hos Abdel Said?
– Förhoppningsvis utvecklas jag och får tävla mycket. Jag hoppas också att jag kan få kontakter och insikt i hur det fungerar här. Det är mer business och många fler ryttare att se och lära av. Men jag kommer verkligen att få slita hårt och bevisa igen att jag kan rida.
”Det var den värsta dagen i hela mitt liv. Jag vet inte vad jag hade gjort om hon hade dött.”
Om tiden när Chickflick K fick akut tarmvred
Tarmvred höll på att sätta stopp
Med i Belgien är förstås ”Lillan”, Chickflick K, som hon började rida när hon själv var 16 år och hästen fem. En skynda långsamt-resa från ”vingliga” 1,10-klasser med en mycket försiktig häst – till att Chickflick K i dag är en av Sveriges mest lovande hästar.
Men akut tarmvred med buköppning som följd hade kunnat sätta punkt för framgångssagan för exakt ett år sedan.
– Det var den värsta dagen i hela mitt liv. Jag vet inte vad jag hade gjort om hon hade dött. Vi har byggt upp något tillsammans som ska hålla för framtiden, och så kan det plötsligt bara försvinna mitt framför ögonen. I ett dygn trodde jag att hon var död. Sedan, när det vände, kändes det som att hon hade återuppstått. Jag är fortfarande nervös varje dag när jag kommer till stallet, tills jag är säker på att hon mår bra.
Fakta
Sagt om Antonia Pettersson Häggström
Axelina Pettersson Häggström, lillasyster
”Antonia har varit en naturbegåvning från början. Hon har alltid inspirerat mig mycket. Även om hon tävlar på den höga nivå som hon gör nu, skulle hon aldrig tänka att hon är bäst. Hon är ödmjuk och försöker alltid se och lära av andra. Jag blir lätt självkritisk och kan gå och älta ett nedslag, medan hon har lättare för att släppa och gå vidare. Det jag uppskattar mest är att hon alltid är väldigt rak och ärlig, samtidigt som hon vill mig väl till hundra procent. Det är en stor trygghet att veta det.”
Lisen Bratt Fredricson, Grevlunda
”Det är en oerhört ambitiös tjej och det märks att hon kommer från en arbetande hästfamilj. Hon är arbetsvillig på ett sätt som inte många ungdomar är i dag och hon är hela tiden intresserad av att lära sig mer. Hon förstår innebörden av hela kedjan och att jobba hårt. Samtidigt är hon lyhörd och väldigt frågvis på ett bra sätt. Hennes ridning är modern, hon kan variera mellan lätt sits och att sitta ner, och hon har en väldigt bra position och känsla i sadeln. Hon är perfektionist när hon rider, vilket också är lite av hennes svaghet. När hon kan släppa det, då kan hon också rida snabbare och vinna mer. Det är en driven tjej som vi tycker mycket om.”
Stephanie Holmén, beridare på Grevlunda och landslagsryttare
”Antonia älskar sina hästar och det speglas i vad de ger tillbaka till henne. Det har varit väldigt trevligt att ha henne med på tävling och att rida ihop. Peder är inte hemma så mycket och då har Antonia och jag kunnat bolla idéer fram och tillbaka. Om det har gått sämre någon gång på tävling så blir det aldrig tråkigt för omgivningen. Hon blir säkert besviken på insidan, men utåt är hon alltid positiv. Enda gången jag har sett henne ledsen är när hennes häst blev dålig. Det tog väldigt hårt på henne. Och hon känner en enorm tacksamhet till denna häst, efter allt som hände.”
Reportaget publicerades första gången i Ridsport nr 17 2019.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på