Reportage
4 oktober 2021 16:51
Ridsportplus

Evi Bengtsson: ”Mödernelinjen är som en superkraft”

Evi Bengtssons avelHon tävlade stoet Kuschel’s Ulika i mer än tio år och stod emot de stora buden på hästen. Nu har Evi Bengtsson en växande avelsverksamhet med tävlande ston, baserad på embryotransfer.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På gården Stall Basten utanför Itzehoe nordväst om Hamburg har Stall Bengtsson sin verksamhet. Att det är en bas för Rolf-Göran och Evi Bengtssons tävlingsverksamhet sedan ett antal år är välkänt.

    Evi Bengtsson rider och tävlar fortfarande på viss nivå men har slutat tävla internationellt sedan hon bröt foten för snart två år sedan. I stället har hon låtit sitt framgångsrika sto Kuschel’s Ulika och hennes helsyster Kuschels’s Elika bilda stommen i sin uppfödning.
    – För varje år har vi tagit några fler föl, det blir lätt så när du använder embryo-transfer, blir det mer än ett befruktat ägg så vill du använda båda, säger Evi Bengtsson.

    150617003_abfa4
    Evi Bengtsson har tävlat stoet Kuschel’s Ulika från unghäståren upp till svår klass och seger i tyskt mästerskap för kvinnliga ryttare. Foto: Jacques Toffi/Arnd.nl

    I år får hon nio föl totalt om allt går som det ska.

    Avlade mer med hjärtat

    Evi Bengtssons första uppfödning var Lord Pico, född 2010 undan hennes tävlingstssto Witte Zora.
    – Det var en uppfödning som kom mer från hjärtat än från en seriös satsning, minns Evi Bengtsson.
    – Med Kuschel’s Ulika och hennes familj är det en annan satsning och tanke framåt, förklarar hon.
    – Ulika har ett hjärta som ett lejon, så känslig och mjuk på samma gång, hon är mer än en familjemedlem än bara en häst. Hennes uppfödare Peter Kröger lämnade över tyglarna till mig när Ulika var fyra år. Som tur var, för mig, blev hon inte uttagen till Holsteinerförbundets auktion som unghäst – jag skulle kunna skicka blommor till dem varje dag som tack för det.

    Under åren utvecklades samarbetet med uppfödaren Peter Kröger och Evi Bengtsson kunde ta över Ulika själv. Hon tog senare över även helsystern Elika som nu, parallellt med avelskarriären, tävlas av Rolf-Göran Bengtsson

    Ulikas mor Milka I (Holst f -97 e Contender-Caletto II) från holsteinerstam 6786 fick elva föl, alla helsyskon. Bland dem finns tre godkända hingstar: Culture I, II och L.B Culture III. Fem avkommor har tävlat internationellt på hög nivå. Hela släktträdet är prestationspräglat, något som är mycket viktigt för Evi Bengtsson.
    – Jag tackar min lyckliga stjärna att jag aldrig accepterade något av alla de bud som kom på Ulika under hennes tävlingskarriär. Jag hade definitivt kunnat använda pengarna till att bygga på gården här, men nu hoppas jag kunna tjäna in en del på hennes avkommor.

    Behöver ha mottagarstona i synk

    Stall Basten rymmer både tävlingstall med goda träningsmöjligheter och plats för uppfödningsverksamhet. Kring gården finns det hagar och lösdrifter för unghästarna med uteboxar som rymmer två eller flera beroende på ålder. Paret Bengtsson har köpt in mer mark för att kunna ha unghästarna och stona ute.
    – Eftersom vi behöver ha mottagarston och tävlingsston i någorlunda synk med varandra hålls mottagarstona inom räckhåll från gården en del av tiden.
    – Jag har hyrt mottagarston men har även några egna, det kostar att hyra dem i 18 månader. Samtidigt måste jag utfodra och hålla de egna mottagarstona året runt även när de inte är dräktiga. Det finns för- och nackdelar med båda delarna, säger Evi Bengtsson.

    Konrada-orelie
    Rolf-Göran Bengtsson med Kraffts Konrada, som han fick i gåva från Holsteinerförbundet 2017 när Casall gick i pension. Konrada är nu fyra år gammal och har i år fölet Orelie (e Chacfly PS). Foto: Privat

    En veterinärklinik med kapacitet för embryotransfer finns knappt tio kilometer bort. Den korta restiden för stona är en av anledningarna till att det har fungerat så bra trots att stona varit i tävling.

    Innan Evi Bengtsson själv provat på att göra embryotransfer med sin egen tävlingshäst som hon kände utan och innan, var hon skeptisk till upplägget.
    – Jag var lite rädd för hur hennes mentalitet och kropp skulle förändras och visst, det första året fungerade det inte alls. Jag försökte göra det mjukt för henne, avbröt tävlandet, lät henne få paus och gå på gräs, men det gick inte alls. Andra säsongen gjorde jag tvärtom, tävlade bara på. Den vanliga tävlingsrutinen fick henne att slappna av och allt fungerade som ett urverk, både tävlandet och ET-försöken, säger Evi Bengtsson.
    – Vi upprepade proceduren för både F. Campaya och Elika och det fungerade lika bra för dem. Min teori är att du inte ska ändra för mycket i en rutinerad tävlingshästs vardag. De är vana vid att du ägnar dem mycket tid, plötsligt ska de ställas av på en seminstation och trivs inte med det.

    Det finns en gräns för hur många unga hästar Rolf-Göran kan ta vidare.

    Bland årets föl står Rolf-Göran Bengtssons tävlingshingst Cassilano Jmen för ett antal, liksom Chacfly PS.
    – Jag är en stor fan av Chacfly PS, kanske för att det första fölet vi fick efter honom, Chacpayo, var så fantastiskt. Jag tänkte alltid att jag själv skulle rida den hästen.
    – Cassilano har jag valt för att han har kapacitet för de högsta klasserna, är känslig och har långa ben, jag vill inte ha sega hästar. Jag har själv fått provhoppa med Cassilano och han ger precis den känslan jag söker, han exploderar under en av kraft. Jag är förvånad över hur lätta  hans första föl är i typen, han själv går lite åt det tyngre hållet.

    Bär fram sina föl själva

    Skimmeln Campaya är ett av två ston som bär sina föl själva då hennes tävlingskarriär blev kort på grund av en skada. Det andra stoet är den unga Casall-dottern Krafft’s Konrada. Båda har i år fått föl efter Chacfly PS.

    Under förra året tog Evi Bengtsson även ett föl på stoet Infinity, född 2016, som nu går tillbaka till sporten för att meriteras. Resultatet blev ett hingstföl döpt till Zapzarap (e Zuccero).

    Det kanske hade varit lätt att tänka sig att med en hoppstjärna som Rolf-Göran Bengtsson i företaget så skulle unghästförsäljningen ta fart. Men det blev snarare tvärtom till en början. Evi Bengtsson blev ifrågasatt, var hästarna inte bra nog för Rolf-Göran eller varför hon ville sälja? Svaret är mycket enkelt.
    – Det finns en gräns för hur många unga hästar Rolf-Göran kan ha att ta vidare. Jag har höga kostnader och måste ha ett sätt att finansiera uppfödningen, jag behöver sälja av.

    Nu är Evi Bengtsson på gång med att betäcka sina ston för att kunna spola ut embryon. Inuka är dräktig med Vingino och Ulika är seminerad med Diarado.
    – Det är alltid lättast om det är samma veterinär som jobbar med både tävlingsstoet och mottagarstoet. Vi jobbar mycket med att båda stona är rena, vi tar flera prover före start, säger Evi Bengtsson.

    Vill inte upprepa sig

    Senare i år planerar hon att använda Dourkhan Hero Z (f -15 e Sea Coast Don’t Touch Tiji Hero-Zandor Z) som en ny fadershingst för året.
    – Jag vill skapa lite olika typer av hästar och vill inte upprepa samma kombination för många gånger.
    – Ulikas och Elikas mödernelinje är som en superkraft. Trots att jag är nybörjare som uppfödare känner jag att vem som helst kan lyckas med en sådan stark linje i botten, säger Evi Bengtsson med övertygelse.

    Fakta

    Evi Penzlin Bengtsson

    Olika
    Evi Bengtsson med ett av årets föl, Olika (e Zinedine) och hennes surrogatmamma. Foto: Privat

    Namn: Evi Penzlin Bengtsson

    Ålder: 42 år.

    Bor: Stall Basten i tyska Itzehoe.

    Familj: Gift med Rolf-Göran Bengtsson sedan 2015. Paret fick dottern Pamina 2014.

    Meriter: Tävlingsryttare i svår hoppning sedan många år, vann det tyska mästerskapet för damer 2015.

    Fakta

    Avelsston och deras föl 2021

    Kuschel’s Ulika

    Holsteiner f -04 e Colman-Contender, stostam 6786.Final i Bundeschampionat som 5- och 6-åring, nia i unghäst-VM som 7-åring, seger i tyska mästerskapen för damer 2015, tävlade CSI5* på Grand Prix-nivå.

    • Olika, sto e Zinedine, ET-föl
    • Olanka, sto e Chacfly PS, ET-föl
    • Olympika, sto e Chacfly PS, ET-föl

    Kuschel’s Elika

    Holsteiner f -12, helsyster till Ulika (se ovan). Tävlar 1,30-1,40-klasser.

    • Onuschka, sto e Cassilano JMEN, ET-föl
    • Optika, sto e Cassilano JMEN, ET-föl

    Inuka

    Holsteiner f -16 e Adagio de Talma u Elika (se ovan) e Colman.

    • Ophinka, sto e Cassilano JMEN, ET-föl
    • Cinuko, hingst e Cassilano JMEN, ET-föl

    Krafft’s Konrada

    Holsteiner f -17 e Casall-Cristo.

    • Orelie, sto e Chacfly PS.

    F. Campaya

    KWPN f -10 e Classe VDL–Quinar, Holsteins stostam 6786, samma mormors mor som Kuschel’s Ulika och Elika, stoet Ordulan.

    • Hingstföl e Chacfly PS.

    Fyra av årets föl:

    Onuschka
    Onuscha e Cassilano Jmen u Kuschel’s Elika. Foto: Privat
    Ophinka
    Ophinka e Cassilano Jmen u Inuka Foto: Privat
    Optika
    Optika e Cassilano Jmen u Kuschel’s Elika. Foto: Privat
    Olympika-o-evi
    Olympika e Chacfly PS u Kuschel’s Ulika. Foto: Privat
    Campaya-m-fol
    Campaya med sitt hingstföl e Classe VDL, som föddes den 20 maj. Foto: Privat
    Unghastar
    På gården finns hagar och lösdrifter för unghästarna. Foto: Privat

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden