Reportage
8 april 2023 19:48
Ridsportplus

Fullträff vid första fölvisningen

Avel Första gången Margareta Norenius visade ett föl slutade det med att fölet blev årets högst bedömda.
– Jag blev själv förvånad över att det blev så bra, säger uppfödaren.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under 2022 visades 792 SWB-föl, och bara fyra av dem fick över 90 procent. Högst bedömd av alla blev hingstfölet Finch Amigo (e  Fynch Hatton u Amie Mazze e Ampère), uppfödd och ägd av Margareta Norenius i Brösarp. Han fick 28,3 poäng, 94,4 procent.

    Att han ens kom att visas var en tillfällighet, berättar Margareta Norenius.
    – Det var några andra som ville visa sina föl, och det behövdes tre föl för att ha en visning, så då fick mitt föl vara med. Vi fick hjälp av några ungdomar som visade hästarna, berättar Margareta som aldrig tidigare visat något föl, trots att hon fött upp SWB-hästar i över 15 år.
    – Det har inte blivit så, men jag har försökt visa ston när tillfälle ges.

    M.norenius-22
    Sveriges vackraste föl visar sig just nu från sin lurvigare sida. Foto: Lotta Brundin Gyllensten

    Började med arabhästar

    M.norenius-7
    Margareta Norenius Foto: Lotta Brundin Gyllensten

    Familjens avelsintresse startade inte med SWB-hästar, utan med dotterns fullblodsarab som de tog föl på.
    – Hon gav fina galoppörer, bland annat Neira Royal som blev vinstrikaste sto 2014. Efter avslutad karriär på galoppbanan har en del av dem gått vidare och blivit distanshästar. Men eftersom jag tycker att det är roligt med halvblod köpte jag ett sto, Scilla efter Sack, av en väninna. Sedan hade jag min egen ridhäst efter Panasso-Curacao xx, som jag lite senare också tog föl på.

    Superfölet Finch Amigo är undan Amie Mazze (f -12 e Ampère-Master-Flamingo), som fick gångartsdiplom som 3-åring och som tidigare fått två föl. Fadern är Fynch Hatton (f -16 e Formel Eins-Sir Donnerhall I-Weltmeyer).
    – Stoet har gett fina föl förut, och sedan försöker man komplettera det som kan behövas med hingsten. Jag hade läst om honom och sett modellen, och tyckte han var vacker. Men i slutänden behövs det lite intuition också.
    – Som uppfödare vill man även att fölet ska ha ”det”, men jag är själv förvånad över att det blev ett så fint resultat.
    – Domaren Birgitta Larsson sa att Finch var väldigt väl utvecklad för sin ålder, och det tror jag är en följd av att vi har stora hagar som är lite kuperade. Jag tänker att de musklar sig bra när de har stora ytor att röra sig på, säger Margareta. Hennes och makens gård, Stall Jarsgården, ligger på Linderödsåsen på Österlen, inte långt från Brösarps böljande backar där studier har gjorts på hästar som går ute, och hur de mår jämfört med hästar som går i mer traditionella hagar.

    M.norenius-8
    Margareta Norenius och väninnan Marie Nordgren tar in stoet Amie Mazze och hennes son Finch Amigo. Foto: Lotta Brundin Gyllensten
    M.norenius-23
    På väggen hänger rosetter från Margaretas tid som uppfödare av fullblodsaraber. Foto: Lotta Brundin Gyllensten
    M.norenius-10
    Göran och Margareta Norenius bor på Linderödsåsen på Österlen. Foto: Lotta Brundin Gyllensten

    Stona får föla utomhus

    Helst vill Margareta att stona ska föla utomhus. Hon försöker planera så att de inte ska få föl för tidigt på året, utan gärna i maj.
    – Men det är inte alltid det går att tajma, och om stoet inte tar sig kan det bli en sen dräktighet. Vår veterinär brukar påpeka att jag kommer lite sent på säsongen till seminstationen, för brunsterna är bättre tidigare på säsongen.
    – Visst finns det risker med att låta stona föla utomhus, men vi har föllarm på stona och hittills har det gått bra.

    Däremot hände det för tre år sedan att ett sto dog ett par dagar efter att ha fått föl, när senan som fäster bukmuskeln i bäckenbotten hade släppt.
    – Vi kunde sätta i gång ett annat sto som inte hade föl då, och som kunde bli amma. Nu är det fölet, Megahit efter Kadans-Rubin Alba, på inridning. Så det kan ju vara skönt att veta att det kan gå bra även efter att det har gått illa.

    M.norenius-13
    I mobilen finns en bild på bedömningsprotokollet, som visar att Finch Amigo fick 28,3 poäng. Foto: Lotta Brundin Gyllensten

    Finfölet Finch går i gårdens lösdrift, och om nästa steg blir försäljning eller om han ska stanna kvar i familjens ägo och så småningom skickas på inridning, har Margareta inte bestämt ännu.
    – Det känns lite tidigt att sälja honom nu, men en sak vet jag. Vi ska inte behålla honom som hingst och försöka få honom godkänd. Det är alldeles för stor konkurrens på hingstmarknaden och vi ska inte ha hingststation. Det hade gått om vi varit 40 år yngre, men inte nu, säger Margareta som är pensionär efter ett yrkesliv som förvaltningsjurist.

    Visst finns det risker med att låta stona föla utomhus, men vi har föllarm på stona och hittills har det gått bra.

    Ska inte behållas som hingst

    Finchs mamma är inte betäckt i år. Strategin är att betäcka stona vartannat år, för att inte få alldeles för många hästar.

    I år väntas två föl

    Två dräktiga ston finns på gården nu, dels egna uppfödningen Rubina Romance (e For Romance II) som är betäckt med Downtown, dels ett arabsto som är betäckt med DVH-hingsten Åtoftens Springtime.
    – Jag har inte tänkt klart än vad jag ska betäcka Amie Mazze med i år. Det kommer nya hingstar varje år, och jag vill gärna se hingstarna i verkligheten innan jag bestämmer mig, så jag ska åka på lite hingstvisningar.
    – Men jag gillar Hesselhöj Donkey Boy, avslöjar hon.
    – Jag betäckte med honom för några år sedan och han gav en så trevlig avkomma.

    Fakta

    Vill avla fram hållbara, ridbara hästar

    M.norenius-4
    Margareta Norenius Foto: Lotta Brundin Gyllensten
    • Namn: Margareta Norenius.
    • Bor: På gård i Brösarp.
    • I stallet: Sju hästar, inklusive en inackordering.
      Ytterligare två hästar är på inridning, en valack e Suarez- Zuidenwind, och stoet Megahit e Kadans-Rubin Alba.
    • Avelsinriktning: Dressyr och arabgalopp.
    • Uppfödningar: Neros Expo (e Neiron u Esperanza Royal e Om El Tanam) som tävlar internationell distans, Dona Felice (f -17 e Hesselhöj Donkey Boy-Panasso) som är såld och som följs med stort intresse.
    • Högst bedömda fölet 2022: Finch Amigo (e Fynch Hatton u Amie Mazze e Ampère).
    • Avelsmål: Hållbarhet och god ridbarhet, och så är det viktigt att hitta rätt köpare, någon som vill utveckla hästen.
    • Det roligaste med att föda upp hästar: Det blir en livsstil. Nu lever jag det livet jag drömt om.
    • Det första jag gör på morgonen: Släpper ut de två som står i stallet. Sedan kan dagarna vara helt olika, men mocka och laga staket hör till vardagen.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden