Reportage
28 februari 2019 18:22
Ridsportplus

Karriär vid sidan om sporten: Charlottes studier lägger grunden

Skapar stadig grundCharlotte Stark har utbildat sig inom ekonomi och marknadsföring, med ett tydligt mål – att försörja sin egen hoppsatsning.
– Jag kanske inte gör min ryttarkarriär i 20-årsåldern. I stället ligger jag kanske på topp som 35-åring, men det gör mig ingenting. Fördelen med ridsporten är att man kan hålla på länge, säger 26-åringen som så småningom siktar mot 1,50-nivå.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den 26-åriga hoppryttaren Charlotte Stark föddes med häst i blodet. Mamma Nina är aktiv tävlingsryttare och tränare i dressyr och själv har Charlotte ridit så länge hon kan minnas.

Att tävla var alltid en självklarhet. Redan under gymnasietiden startade hon sitt första egna utbildningsstall. Hon tävlade då på SM-nivå och efter studenten kunde vägen upp i klasserna ha varit utstakad. Men för Charlotte Stark hägrade något annat.

Fakta

Charlotte Stark

  • Namn: Charlotte Stark.
  • Ålder: 26 år.
  • Bor: Stockholm.
  • Meriter: Segrar och placeringar t o m 1,40-hoppning. Har tagit hästar till Falsterbo och Breedersfinal, tävlat Msv B dressyr och utbildat flertalet hästar upp till 1,40-hoppning och unghästchampionat.
  • Utbildning: Kandidatexamen i ekonomi och dubbel master i ”international business and marketing”. Hon är även utbildad PT.
  • Aktuell med: Arbetar som marknads- och projektledningskonsult i Stockholm och hoppas så småningom ta upp tävlingssatsningen mot internationell 1,50-hoppning.

Vi träffar henne hemma på föräldragården utanför Väderstad. Hon har slagit sig ner vid bordet i matsalen och berättar om valet att inte börja arbetslivet som hästföretagare.
– Jag tycker att det var jätteroligt att jobba med häst och jag älskar det livet, men jag ville arbeta inom andra områden och skapa en ekonomisk trygghet för mig själv. Därför blev det en karriär vid sidan om ridsporten.

Osäkert inom sporten

För Charlotte Stark ter sig ridsporten alltför osäker. Faller man så faller man fort. Hon vill vara säker på att ha något som fångar upp om det händer.

Efter gymnasiet blev det därför tre år i Uppsala. Där läste hon sig till en kandidatexamen i ekonomi. Under tiden stod tävlingshästarna kvar på hemmaplan och Charlotte Stark reste hem och red så ofta hon kunde. Då hade hon bland annat stoet Jasmin af Hagalund som mamma Nina Fox Stark och tränaren Charlotte Widegren hjälpte till att hålla i gång i veckorna. Det blev ett pussel och det gällde att fokusera på att rida så effektivt som möjligt när hon väl var hemma.

Samtidigt utbildade sig Charlotte Stark till personlig tränare, delvis för att få ännu bättre koll på sin egen kropp.

– För mig var det viktigt att jag aldrig skulle vara ett hinder för min häst. När jag red så sällan blev den fysiska träningen en viktig del i att hålla min ryttarkropp tillräckligt aktiv.

_dsc6168
Charlottes hästar är Terraza (f -13 e Pessoa VDL-VDL Sheraton) och hennes föl Super Duper Strong (f – 17 e I’m Very Special). Foto: Natalie Lindholm
Charlotte Stark
Mysigt värre. Foto: Natalie Lindholm
Charlotte Stark
Spring i benen. Foto: Natalie Lindholm
Charlotte Stark
Mamma Nina Fox Stark supportar Charlotte. Foto: Natalie Lindholm
Charlotte Stark
”Att kunna få all den här hjälpen i Stockholm hade blivit alldeles för dyrt”, säger Charlotte som är lycklig över att ha hästarna hemma hos föräldrarna. Foto: Natalie Lindholm

Pluggade i USA

Satsningen gick vägen. Ekipaget tävlade på 1,30-nivå och när Jasmin var sex tog de sig till Falsterbo och sedan Breeders. Där såldes stoet till familjen Philippaerts. Ett bra kvitto på att det gick att tävla och utvecklas utan att rida varje dag.

Direkt efter utbildningen i Uppsala bar det av till USA, där Charlotte Stark under två år läste till en dubbelmaster i ”international business and marketing”. Det är  en utbildning som hon hoppas ha nytta av även senare i sitt hästföretagande.

I och med flytten till USA tvingades hon dock lägga ridstövlarna på hyllan. Kvar hemma på gården fanns stoet Terraza. Hon kommer från uppfödaren och dressyrdomaren Jan-Ove Olsson och är fjärde ledet i en stostam som Charlotte har tävlat i flera år. Att betäcka henne under tiden i USA kändes självklart.
– Hon har många fina kvaliteter, så jag är väldigt mån om att både ha kvar linjen och att tävla henne så småningom.

Förra året fick stoet med fölet Super Duper Strong (e I’m Very Special).

Siktar åter på FHS

I dag arbetar Charlotte Stark som konsult inom marknadsföring och projektledning i Stockholm, medan hennes hästar står kvar på föräldragården. Hon får hjälp av både mamma och tränare med att utbilda Terraza.

– För mig är det här väldigt förmånligt så klart. Att kunna få all den här hjälpen i Stockholm hade blivit alldeles för dyrt. Jag är medveten om hur lyckligt lottad jag är som har möjligheten att åka hem och rida regelbundet.

Planen just nu är att vidareutbilda Terraza och förhoppningsvis komma till Falsterbo i sommar.
– Vi tror absolut att det är möjligt, men hon ska få den tid hon behöver för att komma i gång, säger Charlotte Stark, som däremot tror mycket på att kvala stoet till Breeders.

Så småningom är planen att flytta upp Terraza till Stockholm, där ekipaget kan träna mer intensivt tillsammans.

Charlotte Stark
Än så länge finns båda hästarna på Charlottes gamla hemmaplan. Foto: Natalie Lindholm
Charlotte Stark
Planen just nu är att vidareutbilda Terraza och att komma till Falsterbo i sommar. Foto: Natalie Lindholm
Charlotte Stark
Stallets minsting. Foto: Natalie Lindholm
Charlotte Stark
Fullt upp. ”Även om man mest vill rida, och är väldigt duktig på det, måste man ha koll på vad det innebär att driva ett företag”, säger Charlotte. Foto: Natalie Lindholm

Mer ridsportfokus framöver

Att Charlottes Starks blivande tävlingshäst inte är mer än ett halvår just nu ser hon som en stor fördel. När Super Duper väl är redo att tävla, hoppas hon ha fått i gång sin yrkeskarriär tillräckligt för att kunna satsa mer på ridsporten igen.

– Jag är ganska ny på arbetsmarknaden och det är tufft, men jag gillar utmaningen och har flera intressanta projekt på gång.

Förhoppningsvis har jag  startat eget så att jag är mer flexibel. Då kan jag fokusera mer på ridningen igen.

Just nu är hon är nöjd med att hålla hästarna på en lite lägre nivå medan hon etablerar sig. Men när hon pratar framgår det snart att det finns en långsiktig plan för hur hon ska komma tillbaka till tävlingsbanan.

– Om ungefär fem år hoppas jag ha byggt upp något mer stabilt i arbetslivet. Förhoppningsvis har jag  startat eget så att jag är mer flexibel. Då kan jag fokusera mer på ridningen igen.

Charlotte Stark
1,50-hoppning finns i kikaren. Foto: Natalie Lindholm

Vill sponsra sig själv

Planen har hela tiden varit att komma tillbaka till nationell, och så småningom ta sig till internationell hoppning på 1,50-nivå.
– Jag vill kunna sponsra min egen satsning helt och hållet, men jag hittar så klart gärna uppfödare och hästägare att samarbeta med längre fram.

 Jag har en helt annan förståelse för företagande i dag och tror att det kan komma att hjälpa mig att forma min ryttarkarriär.

Charlotte Stark är övertygad om att hennes utbildning även kommer att hjälpa henne i hästföretagandet.
– Jag har en helt annan förståelse för företagande i dag och tror att det kan komma att hjälpa mig att forma min ryttarkarriär.

Några direkta nackdelar med att pausa från sporten några år ser hon inte.

– Jag har flera vänner som tävlar på hög nivå och visst blir jag sugen när de rider på Falsterbo och Scandinavium, erkänner hon, men konstaterar snabbt att hon kommer tillbaka.
– Jag kanske inte gör min ryttarkarriär i 20-årsåldern. I stället ligger jag kanske på topp som 35-åring, men det gör mig ingenting. Fördelen med ridsporten är att man kan hålla på länge.

Charlotte tipsar

om företagande

Ta reda på vad som krävs för att driva ett företag

I Charlotte Starks utbildningar ligger mycket av fokus på entreprenörskap, något hon tror fler hästföretagare skulle ha nytta av.
– Även om man mest vill rida, och är väldigt duktig på det, måste man ha koll på vad det innebär att driva ett företag. Att ha stall på tio hästar och samarbetspartners innebär stora kostnader och jag tror att fler skulle tjäna på att förstå mer om hur saker och ting hänger samman.

Hon tipsar om att ta ett steg tillbaka och titta på företaget med nya ögon. Vill du arbeta som hästföretagare, lär dig mer om företagsekonomi och marknadsföring. Du kan vara en väldigt duktig ryttare men du måste ändå förstå hur du etablerar dig på marknaden och sköter ett företag.

– Min pappa brukar säga att om du vill tjäna en miljon på hästar måste du satsa två. Det stämmer ganska bra. Räkna realistiskt på vad din tävlingssatsning kan komma att kosta. Även om du har ett välbetalt jobb är det aldrig en dålig idé att hitta samarbetspartners och sponsorer.

Att ryttare blir bra chefer har vi hört förr, men Charlotte Stark har upptäckt att uppväxten med häst gett henne fler fördelar i arbetslivet.
– När jag sökt jobb har många varit intresserade av att jag drivit stall tidigare, säger hon.

I jobbet som projektledare använder hon sina stallkunskaper hela tiden.
– Jag är rak och ödmjuk, så som man är i stallet, och jag har lätt för att se i vilken ordning jag ska prioritera saker och ting.

Charlotte Stark

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden