Reportage
8 maj 18:43

Steg för steg är Andrés väg till framgång

RyttarporträttMed stort driv och passion för hästarna dygnets alla timmar är André Brandt en av Sveriges mesta beridare. Tillsammans med teamet på Stenhaga gård tar han nu nästa steg i karriären.

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Han kommer inte från en hästfamilj, utan inledde sin karriär på ridskolan. År 2019 tog den unga hoppryttaren sitt första steg i den professionella ryttarkarriären och började som beridare hos Hästak i Tingsryd. Där vann han bland annat SM-guld som young rider, fick stor erfarenhet av unghästchampionat och red sina första starter på större arenor. 

När André Brandt sedan gick vidare som beridare hos Royne och Sofia Farman Zetterman på Magic Park Stables öppnades ännu fler dörrar. Efter ett par år ville han testa sina vingar utomlands och tog anställning hos OS-ryttaren Lorenzo de Luca. Efter ett år i Belgien är André nu tillbaka på hemmaplan för att göra en satsning tillsammans med Anna Ellhage och Svante AnderssonStenhaga gård.

Dsc_3823
”Jag vill lära mig, se och känna saker som jag inte kunnat tidigare. På tävling vill jag inte nödvändigtvis vinna varje gång. Det viktigaste är att hästarna känns bättre än de gjorde förra gången”, säger André Brandt. Foto: Linnea Lindahl

– Det känns som om min resa har utspelat sig under en längre tidslinje än för en del andra ryttare. Men jag är ganska känslig och försiktig som person, så jag tror att jag har behövt det. Om jag inte hade fått tid på mig så hade det gått för snabbt och då hade jag bara tryckt ned mig själv i stället, säger 26-åringen när han tänker tillbaka på sin resa med hästarna, som under de senaste åren gjort att ridsport-Sverige fått upp ögonen för honom. 

Fakta

André Brandt

Ålder: 26 år. 

Bor: Stenhaga gård i Vara, Västra Götaland. 

Meriter: Tävlar framgångsrikt med flera vinster och placeringar upp till 1,55-hoppning. Flera vinster vid unghästchampionat, även ridit unghäst-VM. Tog SM-guld i hoppning som young rider. 

Äter helst: Jag älskar tacos. Och Frödinges färdiga kladdkaka med vaniljglass till. 

Dricker helst: Pepsi Max. 

Bästa lärdomen: Våga fatta ett beslut och se dina misstag som lärdomar. Våga göra, i stället för att inte göra något. Våga träna på det som du inte kan.

Expandera

– Jag började hos Hästak som andreryttare och fick sedan gå upp och bli försteryttare när Linn Hörnvall slutade. Sedan var jag där i två och ett halvt år efter det och fick landa i uppgiften tillsammans med Anders och Christina Kjellson, som alltid var stöttande och glada. Hade jag inte varit där så hade jag aldrig varit redo för att sedan börja på Magic Park och ta mer eget ansvar. Jag har hela tiden behövt de här stegen för att utvecklas, säger
André och fortsätter: 

– Royne Zetterman är världens bästa coach, jag skulle aldrig kunna hitta någon bättre. Utan honom hade jag heller aldrig blivit redo för att åka utomlands och jobba hos Lorenzo. 

Dsc_2693
André Brandt jobbar med Anna Ellhage och Svante Andersson på Stenhaga gård. Foto: Linnea Lindahl

Hos Lorenzo de Luca fick André ta ytterligare eget ansvar för hästarnas träning. 

– Där hade jag stor frihet att lägga upp en plan precis som jag ville, men fick så klart fortfarande stöd från Lorenzo och tränade för honom flera dagar i veckan. Det var otroligt lärorikt och bra, men sedan kände jag mig klar där och sade upp mig. Då hade jag egentligen ingen plan för vad jag ville göra härnäst. 

Att flytta utomlands var en stor omställning. 

– Det är annorlunda att flytta och inte veta något om någonting alls. Det fick mig att växa, att känna att jag klarade det. Jag fick även självförtroende i språket. Innan flytten var jag riktigt kass på engelska. Det var jobbigt och läskigt i början, men nu är jag väldigt glad över den möjligheten.

Dsc_3403
Foto: Linnea Lindahl
Dsc_3199
Foto: Linnea Lindahl

Producera och tävla

Numera är André bosatt på Stenhaga gård och trivs bra. 

– Mitt nya jobb innebär att jag ska producera, förvalta, träna och tävla både yngre och äldre hästar som är uppfödda av Anna eller inköpta. En del i arbetet är att vi säljer några hästar, för att i sin tur kunna behålla några som vi kan göra en större satsning med inom sporten. Det gäller att ha en strategisk plan för att få med allt, samtidigt som vi verkligen går in för att ha kul på jobbet. Det ska vara en rolig resa.

Anna och Svante har jobbat länge tillsammans och drivit bolag ihop i över 30 år. Familjen äger i dag totalt 80 bolag i elva länder som rör bland annat fastigheter, it-företag, industri, bilförsäljning och flygbolag. 

– Som det hela har utvecklats hade vi inte kunnat drömma om från början. Det har blivit bättre än vad vi vågade hoppas på, men så har vi också lagt ner många timmar. Vi har jobbat med våra intressen och alltid haft kul på jobbet, säger Svante.

Hästar och business

Även om paret äger flera hästar tillsammans är det från Anna som hästintresset kommer från början. De har även gjort hästar till business. 

– Vi sköter det hela tillsammans och kompletterar varandra väldigt bra. Vi drivs båda mycket av passion generellt och gillar det vi håller på med, säger Anna, som nu tagit ett steg tillbaka från de andra bolagen för att tillbringa mer tid i stallet. 

– Min dröm har alltid varit att skapa något sånt här med hästarna. Att vi nu fått hit André känns helt fantastiskt, jag är så glad, säger hon. 

Tackade först nej

Kontakten med André inleddes redan när han slutade som beridare hos Hästak – men då blev svaret nej. 

– Vi pratade om ett samarbete, men då tackade jag nej och valde att börja hos Royne på Magic Park i stället. De hade äldre hästar, vilket passade mig bättre där jag var just då. När jag slutade hos Lorenzo hörde Anna av sig igen. Så fort jag kom hem åkte jag upp och vi hade ett möte, jag tackade ja och vi körde i gång, säger André.

Han kommer att ha max tio hästar i träning. Under de första veckorna på nya arbetsplatsen har han redan tagit sina första vinster tillsammans med några av sina nya arbetskamrater – Karimo och Komet. 

– Tio är ett lagom antal hästar, så att man hinner med allt, säger André. 

Dsc_3116
Foto: Linnea Lindahl

”Ha kul på vägen”

De gemensamma målen är långsiktiga. 

– Vi vill producera fina hästar, ge dem de bästa förutsättningarna och ha kul på vägen. Samtidigt har jag mål i sporten och allt blir vad man gör det till. Vi vill behålla den lilla hästverksamheten och därmed också behålla hög kvalitet. Det ska inte bli någon massproduktion. Man måste känna att man har tid att träna och tävla varje häst. Vi strävar efter hög kvalitet och att hinna med allt, säger André och tillägger: 

– Eftersom hästverksamheten inte är så stor är det lättare för oss att ha ett nära samarbete. Vi pratar hela tiden om hur hästarna mår och beter sig, både i träningen, i hagen och i stallet. Jag tror att det ger oss en fördel, att vi ständigt har koll på alla hästarnas olika stadier hela tiden.

Individanpassning

Anna har ridit i många år, men efter en tids ryggproblem bestämde hon sig för att endast hjälpa till med stallarbetet från marken. André sköter all uppsutten träning av hästarna. 

– De flesta ryttare har ett system som de följer, men alla hästar passar inte in i samma system. Det är inte alla som har förmågan att individanpassa, men det har André. Vi är väldigt flexibla när det kommer till hästarnas behov, säger Anna. 

En vanlig arbetsdag hemma på gården sitter André upp på den första hästen vid klockan åtta på morgonen. Han tar paus för frukost och lunch, men rider i princip hela dagen fram till klockan 17. Tävlingar planeras in ett par gånger i månaden. 

– Det bästa med det här jobbet är att det inte känns som om man jobbar, utan det är mer som om jag går ut i stallet som jag gjorde när jag var liten. Det är jätteroligt och alla trivs, vilket också är viktigt när det är en liten verksamhet. Då tror jag att hästarna mår bra också, när man har den inställningen, säger André. 

Jag vill bli en så bra version av mig själv som möjligt.

Förra året la André ner mycket tid på träning, under sin tid i Belgien. 

– Det var väldigt bra och lärorikt. I år har jag som mål att kombinera det jag lärt mig med träning och tävling samt att utvecklas som ryttare. Jag vill bli en så bra version av mig själv som möjligt. Planen är att komma ut och tävla både i Sverige och internationellt. 

Var ser du dig själv om tio år?

– Då hoppas jag verkligen att jag är med i landslaget och har möjlighet att behålla en häst som jag kan rida där. Jag har ju några egna unghästar nu också, som rids av andra ryttare. Kanske någon av dem kan gå i landslaget om tio år, vem vet.

Fakta

André Brandt om … 

… tävlingsdagen:
– Det kanske låter konstigt, men jag behöver kunna vara flamsig och tramsig. Jag behöver ha fullt fokus när jag går banan och när jag ska in och tävla, men däremellan behöver jag känna mig avslappnad. När jag väl går in på banan är jag en riktig tävlingsmänniska och fullt fokuserad. Jag vet inte vilken musik som spelas och hör inte vad folk ropar i publiken. Däremot har jag svårt att fokusera under lång tid, så därför behöver jag veta när jag ska koncentrera mig, och lägga energin på rätt saker. 

… råd han fått:
– Royne lärde mig att lita på min egen förmåga när det handlar om tävling. Är du anmäld till en tävling måste du kunna lita på att den träning du gjort hemma är tillräcklig. Man kan inte tvivla, utan bara fokusera på att vi fixar det. Det sätter också en trygghet i hästen. 

… förebilder:
– Harrie Smolders och Steve Guerdat rider väldigt bra och naturligtvis de svenska toppryttarna i landslaget. Sedan finns det personer som jag ser på samma tävlingar som mig själv, som jag brukar titta på när jag själv rider fram. Där tycker jag att Stephanie och Nicole Holmén är väldigt skickliga, och de inspirerar mig. 

… motivation:
– Jag motiveras av kunskap och tävlingsresultat. Jag vill lära mig, se och känna saker som jag inte kunnat tidigare. På tävling vill jag nödvändigtvis inte vinna varje gång. Det viktigaste är att hästarna känns bättre än de gjorde förra gången och att därmed resultatet blir bättre. Då tror jag att man också kommer vinna på sikt

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 7/2025.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Just nu 39 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym