Reportage
21 augusti 2022 14:03
Ridsportplus

Systrarna bygger vidare på arvet från morfar Karl-Anders Olsson

Elith horsesPå ett decennium har systrarna Emma och Lisa Thim utvecklat arvet från morfar Karl-Anders Olsson på bästa sätt, och fått fram kapabla hästar i främst hoppning.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Emma och Lisa Thim fick hästar och avel med sig från barnsben, då de spenderade mycket tid i stallet hos sin morfar Karl-Anders Olsson, uppfödare och hingsthållare under flera decennier. Sedan starten vid millennieskiftet har det blivit runt 36 välplanerade uppfödningar, där lejonparten är födda efter 2012. Förra året föddes deras egen fjärde generation i form av en embryotransfer från stoet Diarado’s Rose ELiTH (SWB), en av landets tre bästa 8-åringar 2021.

Det började som en ren hobby för systrarna, men har med åren blivit en allt större satsning med hästar i träning och fler föl år efter år. På kort tid har de fått fram flera hästar som gjort avtryck på tävlingsbanorna.

Tarantella skapade grunden

Grunden var allroundbegåvningen Tarantella (SWB f -91 e Tabac u Brisana e Brilliant) som Emma köpte av morfar Karl-Anders Olsson som ridhäst. Tarantella betäcktes 2001 med Irco Mena och med stofölet Irma började systrarnas avelsarbete på allvar. Som 3-åring blev Irma dubbeltalang med 46 poäng i både hoppning och dressyr. Hon betäcktes samma sommar med Cardento, och så föddes stoet Carisma 2006.

Bland systrarnas uppfödningar finns både hopp- och dressyrhästar, även om det är en klar övervikt för de hoppstammade.
– Vi har tagit vår hoppavel flera steg vidare genom specialiseringen, säger de och jämför med de allroundbegåvade hästar som de en gång började med.

Vi sörjer inte att någon annan tjänar pengar på vår uppfödning om de tagit över vår risk.

Deras morfar Karl-Anders Olsson drog mer åt andra hållet och diplomstoet Eliaza (69), med två Kungakannanvinnare som mor och mormor, gav Rosevelt-dottern Electra. Det stoet är nu i avel hos Lisa och Emma och har gett dem deras första Breeders Trophy- och SWB Trophy-framgångar som dressyruppfödare, framför allt genom King Edward ELiTH (f -15 e Fürsten-Look-Rosevelt), som rids av Moa Stenman.
– Hade det inte varit en sådan hög grundkvalitet i morfars stolinje hade vi inte fått de här framgångarna så här snabbt, säger Lisa.
– Jag känner starkt att vi ska fortsätta med dressyraveln, för vi har fått ett arv att förvalta, säger Emma.
– Det är ett sätt att ge tillbaka för allt vi fått med oss från morfar, sen är det självklart intressant och kul också.

King-edward-elith
King Edward med Moa Stenman. Foto: Roland Thunholm

Drar paralleller med hunduppfödning

Förutom hästuppfödningen bedriver de en framgångsrik hunduppfödning av chihuahua och kan dra en del paralleller.
– Vi har selektion med oss i tanken hela tiden, vi fick snabbt framgångar i vår hundavel för att vi arbetade med avelsglasögonen på oss, säger systrarna.

Det går att skönja vissa favoriter bland systrarnas hingstval genom åren. Diarado och sonen Diatendro, Diamant de Revel och Conthargos har fått förtroendet till flera ston eller två år i följd.
– Vi har haft en enorm fördel i att ha en så bra, säker stostam i botten och ett sto som Carisma som förmodligen lämnar bra avkomma med vilken hingst som helst, säger Emma.

Kimartikel-karlanders-olsson-0083
Systrarna rider inte längre in sina unghästar själva. Här sitter dock Emma i sadeln på 4-årige Itzhak ELiTH (e Diatendro u Code Irene ELiTH e Armani Code). Charlotte Kulneff

Systrarnas filosofi bakom hingstvalet går mot att välja unga hingstar med en stark prestationsstam.
– Det är trots allt de yngre hingstarna som är bättre, de är nästa led och vi vill hellre gå före än gå efter och falla in i ledet, säger Emma.
– Är det något vi fick med oss från morfar så var det att våga gå på magkänslan, släppa sargen och satsa, säger de.

Deras bästa avelssto till dags dato är alltså Carisma, vars första föl Diarado’s Love ELiTH tävlar framgångsrikt med Erik Nordström. Nästa föl var stoet Diamond Dreams ELiTH, som såldes och tävlas av Sara Nilsson.
– Vi var lite kalla i början och sålde två ston undan Carisma. Sedan blev det hingstföl flera år i rad, säger Emma.

Var för bra sporthäst för aveln

De äger dock fortfarande Carisma-dottern Diarado’s Rose ELiTH, som tävlas av Magnus Jacobson. Rose vann Breeders Trophy 2020 som 7-åring. 2021 debuterade hon på 1,50-nivå och placerade sig internationellt i Herning i en 1,45-klass.
– Planen var alltid att Rose skulle meritera sig i unghästklasser och sedan gå tillbaka till avelsboxen, men vi har insett att hon är för bra sportmässigt för det.

Bristen på ston efter Carisma gjorde systrarna lätt nervösa, men 2020 verkade Covid-19-pandemin till deras fördel. Med tävlingsuppehåll under våren kunde de åka till Højelse Hestekklinik och göra en embryotransfer på Rose och fick stofölet High Kick Rosé efter snackishingsten Chacco’s Air, samtidigt som Carisma själv fick en Conthargos-dotter.

Carismas nio avkommor har genomgående varit lugna och sansade som unga, nästan lite väl ”normala”, och sedan kommer den där extra växeln när de blivit några år äldre.
– Det är nästan lite skönt att den växeln inte var så välutvecklad när det var dags för inridning, säger Emma. De står alla ganska högt i blod och har mycket nerv, men har en verklig av och på-knapp.

Samtidigt är Carismas halvsystrar undan stoet Irma inte att förringa, men avkommorna till dem är ännu för unga för att utvärderas.
– Vi ser fram emot att se de uppfödningarna på banorna för det är en lite annan typ av häst, säger Lisa.

Fakta

Morfar Karl-Anders Olsson

Systrarna-med-morfar
Systrarna Thim med morfar Karl-Anders. Foto: Privat

(1930-2018), uppfödare och hingsthållare, var en känd profil i avels-Sverige, engagerad i avelsföreningen ASVH/SWB. Uppfödare till tre vinnare av Kungakannan: Falsett, Edelweiss och Maradonna. Även uppfödare och/eller ägare till hingstarna Brilliant 663, Rex 673, X:et 755 och Refaat 783. 2016 utsågs Karl-Anders Olsson till hedersmedlem i SWB.

Hans sista uppfödning Revolt föddes hemma på gården 2014 och i likhet med de flesta av hans hästar erhöll den diplom i samband med sitt 3-årstest, med Karl-Anders på läktaren.

Brilliant
Karl-Anders Olsson visar sin egen uppfödning, hingsten Brilliant. Foto: Krister Lindh
Falsett
Falsett och Karl-Anders Olsson med Kungakannan. Till höger Holger Essgärde. Foto: Birgitta Elmlund

Hinner inte längre rida in själva

Med två heltidsjobb och lite udda tider – Emma jobbar dagtid 8-17 och Lisa går på treskift som polis – rider de inte längre in sina unghästar som de gjorde tidigare.
– Det är svårt utan ridhus och med så skilda arbetstider som vi har. Vi vill gärna att unghästarna rids in över vintern så att de sen kan gå på bete.
– Vi har ett samarbete sedan några år med Oleg Stefanov och Sara Nilsson, det fungerar riktigt bra, säger Emma.
– Kate och Magnus Jacobson har några av de äldre och de har gjort ett fantastiskt jobb med Diarado’s Rose ELiTH som är en känslig dam.

Dressyrhästarna vidareutbildas av Anna Svanberg, som också har sin verksamhet i nordöstra Skåne.
– Vi är enormt glada för det ärliga samarbete vi har med våra ryttare, den öppenheten gynnar oss alla i slutändan.

Jag känner starkt att vi ska fortsätta med dressyraveln, för vi har ett arv att förvalta.

För närvarande har de fem hästar i träning hos olika ryttare och två 3-åringar är på inridning. Totalt har systrarna 20 unga hästar och ston hemma.
– Vi brukar ha runt 25 hästar, vi är ganska bra på att sälja av unghästar efter hand, säger Lisa.
– Det är en oerhörd fördel att vi alla i familjen bor nära varandra och att det alltid finns någon att ringa om det inte går att komma hem i tid från jobbet. Den supporten gör det möjligt för oss att ha uppfödning trots heltidsjobb, berättar Lisa.

Endast ett föl i år

I år kommer det endast ett föl efter att förra säsongen med flera ET-försök inte slagit väl ut. De tre halvsystrarna Carisma, Code Irene ELiTH och Divine Iris ELiTH ska betäckas i år för vidare hoppavel, medan morfars uppfödning Royal Sandra ska betäckas med en gångartshingst.
– Troligtvis betäcker vi St Eulalia – hon är den sista vi har från Electra då vi förlorade hennes dräktiga Totilas-dotter Total Love ELiTH i en hagolycka en knapp månad före fölning. Electra kan inte själv få fler föl då hon hade ett svårt felläge 2019, berättar Emma.

För framtiden är deras plan att göra embryotransfer på 3-åriga ston för att sedan släppa dem vidare till sport och eventuell försäljning. Hur länge till som Diarado’s Rose ELiTH är i deras ägo står skrivet i stjärnorna – buden börjar bli för svåra att stå emot.
– Vi hade aldrig behållit en valack så här länge, samtidigt ökar risken för varje dag vi behåller henne, säger Emma och Lisa.

Det är ett ämne de ständigt diskuterar, hur länge ska de satsa på vidareutbildning av en individ och när är det dags att sälja.
– Det är alltid en avvägning, vi sörjer inte att någon annan tjänar pengar på vår uppfödning om de tagit över vår risk.

Fakta

Elith hästar

Kimartikel-karlanders-olsson-0120
Emma och Lisa Thim Foto: Charlotte Kulneff

Ligger i  Trolle-Ljungby i Skånes nordöstra hörn. Förutom hästuppfödning driver systrarna även ELiTH Chihuahuas hunduppfödning tillsammans.

 • Emma Thim
  43 år och ”den lilla korta”, arbetar på Länsstyrelsen i Kristianstad som enhetschef, bor i Fjälkinge på morfar Karl-Anders Olssons gamla gård och har de inridna hästarna hemma. Unghästar och ston finns på en annan gård i närområdet. Avelsnörd och van fölvakare sedan unga år, var ofta hos morfar i stallet. Rider men är mer avelsintresserad.
 • Lisa Thim
  36 år och ”den stora långa”, arbetar som polis i Kristianstad, bor på Lindenro cirka två kilometer från Emma, med sin sambo och barn. Följer hoppsporten och tävlade lite fram till 2015, rider fortfarande.
 • En familjeaffär
  Föräldrarna Kjell-Åke och Ingrid Thim driver ett lantbruk. Sedan ett antal år tillbaka står Kjell-Åke Thim med som uppfödare på ELiTH-hästarna, men det är i allra högsta grad en familjesak där även Ingrid Thim är med i bilden.

Ston i avel 2022

 • Carisma (SWB) f -06 e Cardento u Irma (SWB) e Irco Mena-Tabac-Brilliant. Uppf Emma och Lisa Thim.
  Avkommor:
  Katie Ka-Boom ELiTH f -21 e Conthargos.
  Henery Hawk ELiTH f -20 e Conthargos.
  Big Boss ELiTH f -19 e Caroly.
  Gorgeous Glenn ELiTH f -17 e Glasgow-W vh Merelsnest.
  D’ Du Charles ELiTH f -16 e Diatendro.
  Carry On Selma ELiTH f -14 e Castino.
  Diarado’s Rose ELiTH f -13 e Diarado.
  Diamond Dreams ELiTH f -12 e Diamant de Revel.
  Diarado’s Love ELiTH f -10 e Diarado.
 • Code Irene ELiTH (SWB) f -14 e Armani Code u Irma (SWB). Uppf Emma och Lisa Thim.
  Avkommor:
  Rhonda Raccoon ELiTH f -21 e Conthargos.
  Freddie Fox ELiTH f -20 e Conthargos.
  Boo-Dile MFJ ELiTH f -19 e Baloutaire PS.
  Itzhak ELiTH f -18 e Diatendro.
 • Divine Iris ELiTH (SWB) f -10 e Diamant de Revel u Irma (SWB). Uppf Emma och Lisa Thim.
  Avkommor:
  Frieda Fox ELiTH f -20 e Conthargos.
  Cha-Ching ELiTH f -19 e Chacgrano.
  St. Eulalia ELiTH (69) (SWB) f -18 e Blue Hors St. Schufro u Electra (69) (SWB e Rosevelt-BH Hertug-Rex. Uppf Emma, Lisa och Kjell-Åke Thim.
 • Royal Sandra  f -06 e Sandakan u Royal Marlen (SWB) e Royal Diamond-Maraton-Brilliant. Uppf Karl-Anders Olsson.
  Avkommor:
  So Sue Me ELiTH f -21 e So Perfect.

Stamsto:

 • Irma (SWB) f -02 e Irco Mena u Tarantella, uppf Emma och Lisa Thim.
  Avkommor:
  Imran Khan ELiTH f – 19 e Kannatol.
  JR Ewing ELiTH f – 16 e Dallas VDL.
  Diabolic Ivar ELiTH f – 15 e Diarado.
  Code Irene ELiTH f – 14 e Armani Code.
  C More Otto ELiTH f – 13 e Cabachon.
  Curious Boris ELiTH f – 12 e Corporal VDL.
  Divine Iris ELiTH f – 10 e Diamant de Revel.
  Miss Hillfon ELiTH f – 09 e Heartbeat.
  Carisma f – 06 e Cardento.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden