Reportage
18 augusti 2018 09:00
Ridsportplus

Teamkänsla hos Anna och William på bootcamp mot mästerskap

Tillsammans mot mästerskapI Sverige står många ryttare ensamma i sin satsning mot eliten. Hos svårklassryttarna Anna Freskgård och William Nilson Fryer utanför Nyköping vill man ändra på det. Här har paret samlat en grupp ryttare som tillsammans toppar mot mästerskap – följ med på ett besök hos gänget.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Systrarna Vendela och Wynja Eriksdotter Rubin, som just nu rider NM i Finland, har varit knutna till Anna och William i lite över ett år. Här får de hjälp både med unghästarna från familjens egen uppfödning och tävlingssatsningen. En hjälp som varit guld värd.

– Det är väldigt inspirerande att vara med i ett så stort team! Att se allt Anna gör inför VM och tänka att man själv kan vara där om några år… det gör att man blir extra motiverad att göra sitt yttersta, menar Wynja och Vendela instämmer;

– Det är mycket jag ser i Anna och Williams träning som jag kan ta med mig hem och använda mig av. Det blir också en skillnad att vara här och kunna fokusera helt och hållet på sitt tävlande.

_dsc2957
Wynja Eriksdotter Rubin och hennes syster Vendela har tagit hjälp av Anna och William i drygt ett år. Foto: Natalie Lindholm

Formtoppar inför mästerskap

Tanken har varit att skapa ett pre-camp där ryttarna kan formtoppa inför mästerskap och i teamet ingår sedan tre månader tillbaka även Zimbabwe- ryttaren Madelaine Nicolle. Madelaine och Wiliam fick kontakt när han för två år sedan tränade i Zimbabwe och i juni kom Madelaine till Sverige. Idag åker hon på internationella enstjärniga tävlingar med paret.

– Här lämnas inget år sumpen. Det finns en plan för precis allt. Det finns ingen plats för misstag och det är riktigt härligt att vara en del av ett team, konstaterar hon.

– För mig har det vart en fantastisk upplevelse att få vara här. Jag har lärt mig massor på de här tre månaderna. Det har vart en riktig ögonöppnare.

_dsc3011
– Här lämnas inget åt slumpen, berättar Madelaine Nicolle som rest hela vägen från Zimbabwe för att träna hos Anna och William.
_dsc3000
Genom att ändra små saker kan man få resultat, menar Anna Freskgård som här står med Emma Nilsson, groom på gården. Foto: Natalie Lindholm

Inget lämnas åt slumpen

Även Emma Nilsson från Realgymnasiet i Nyköping, som ansvarar för stallet och groomar Anna och Williams hästar till vardags, får sin träning här.
– Jag har aldrig varit på ett ställe där mina tränare varit så engagerade i allt jag gör, det är verkligen roligt, tycker hon.

Vilka nya insikter har ni fått här?
– Jag har alltid haft ett system, men utan att vara medveten om att jag haft det, förklarar Vendela.
– Här har jag blivit mer medveten om hur man skapar ett system och vad ett system faktiskt är. Den största aha- upplevelsen för mig har varit att det finns så många saker som man inte tänker på och lämnar till slumpen.

Som vadå?
– Till exempel vilka roller man har i teamet och hur viktigt det är att göra upp om vem som ansvarar för vad. Det gör stor skillnad om man vill optimera resultaten på tävling!

William nickar instämmande.
– Ja, i den här sporten har vi sällan ett proffsteam omkring oss. Oftast är det familj och vänner som ställer upp. Då blir det extra viktigt att man kan bortse från sina familjeroller och fokusera på det man ska göra.

_dsc3035
Parets anläggning ligger vackert belägen i Tystberga, strax norr om Nyköping. Foto: Natalie Lindholm
_dsc2907
En satsning på ett mästerskap kräver sin planering. Här sitter Anna och William tillsammans med Emma Nilsson och smider planer. Foto: Natalie Lindholm

Har du och Anna fått några insikter från tjejerna?
– Vendela har myntat en grej jag tänker på mycket. Hon kallar halvdana saker mellanmjölk, skrattar William.

– Med det menar hon att antingen kör man fullt ut eller så kan man lika gärna strunta i det, och det stämmer ju bra. De som nått eliten har knappast nått dit av att göra lagom av allt.

_dsc3048
Antingen så gör man något ordentligt eller inte alls, det tycker Vendela Eriksdotter Rubin. Här på Vienna Imperial som hon tog guld med på YRSM i år.

Så vad gör skillnaden mellan att misslyckas och lyckas?
– På den nivå vi ligger gäller det att ändra små saker för att få resultat, förklarar Anna. Fram tills man kommer hit är det ridning och träning som gäller men nu måste man titta på alla små detaljer för att lyckas.

Hur kommer det sig att ni tagit er an just de här tjejerna?
– Det handlar nog om deras ödmjukhet och nyfikenhet. Vendela och Wynja är båda extremt ödmjuka inför uppgiften, funderar William och menar att det gäller att eleverna vill ta till sig och prova nya idéer.
– Många vill träna men det är få som vill göra förändringarna som krävs. De här ryttarna har alla en otrolig träningsdisciplin och då ser man också resultat snabbt.

Vendela flikar in att hon uppskattar engagemanget hon får här.
– Det är ganska vanligt att man går till en tränare och betalar för 45 minuter och så är det allt man får. Att vara i det här teamet är att ha någon som hjälper till med precis allt runtomkring ridningen också och på den här nivån är det minst lika viktigt! William bryr sig också om oss även utanför de här 45 minuterna.

– Vi hjälper varandra också, tycker William och säger skrattande att det lätt blir en intern tävling i nörderi inom teamet.

Alla.samlade
Hos Anna och William formtoppar dessa tillsammans. På bilden: William Nilsson Fryer, Wynja Eriksdotter Rubin, Madelaine Nicolle, Emma Nilsson, Anna Freskgård, Vendela Eriksdotter Rubin. Foto: Natalie Lindholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden