Fälttävlan
13 juni 2018 19:26

Succé direkt i Sverige för Madelaine från Zambia

Långväga flyttFör bara några veckor sedan landade Madelaine Nicolle i Sverige och i helgen red hon på Strömsholm med felfri terräng på hinder i debuten. ”Jag siktar på OS”, säger den unga ryttaren från Zambia.

Succé direkt i Sverige för Madelaine från Zambia
Madelaine och Chacoa Roulette har funnit sig tillrätta i Sverige. Foto: Privat

19-åriga Madelaine Nicolle, som närmast kommer från Zambia men rider för tidigare hemlandet Zimbabwe, bor och tränar sedan några veckor i Sverige. Den nya adressen är hos EM-ryttaren Anna Freskgård och William Nilson Fryer. William var på plats för att hålla träning i Zambia när Madelaine mötte honom första gången.

– När jag såg deras träning, idéer och system tänkte jag att om jag ska göra någonting med hästar ska det vara med Anna och William, säger hon och berättar sprudlande om sina första veckor.
– Det är så vackert här, alla är så vänliga och hjälpsamma, och jag gillar verkligen Sverige.

Snygg debut

Inte blev det sämre av den succéartade debuten på Strömsholm. Fälttävlan är en liten sport, om än på uppåtgående, i Zambia och Madelaine har mest ridit hoppning innan.  Med bara två enstjärniga fälttävlan i bagaget och med sin nya häst Chacoa Roulette (sto, f 2009, e Chacoa-Diamond Serpant) som hon nyligen köpte i Storbritannien gav hon sig ut i Strömsholms enstjärniga terräng och levererade felfritt på hinder.  Ekipaget landade just utanför placering i debuten.

– Det var riktigt överraskande. Jag hade bara hunnit träna sex pass här och med ännu mer träning vet man inte var det kan sluta, säger ryttaren med en blinkning mot framtiden.

Img_3294
Madelaine Nicolle och coachen William Nilson Fryer. Foto: Privat

Vill rida OS

Härnäst väntar äventyr i Polen i lång enstjärnig klass med teamet. Målet är att rida OS, precis som en enda annan ryttare har gjort för Zimbabwe innan.

Hittills är det många som tycker att det är spännande med en ryttare från en annan världsdel. Sörmlands Nyheter var först ut att skriva ett reportage om henne och på Strömsholm var många nyfikna.
– Det är bara roligt att folk undrar och ställer frågor. Någon frågade om jag hade lejon i trädgården hemma…

Madelaine har i dagsläget en egen häst och hjälper därtill Anna och William med såväl ridning som stallsysslor. Hon har gått i kockskola under en tid och planen är att arbeta inom den branschen för att supporta ryttarkarriären.

Det verkar som att du stortrivs och har mycket planer – hur länge tänker du stanna i Sverige?
– Som det känns nu är det för evigt, säger Madelaine glatt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden