Sverige
9 maj 2020 09:59
Ridsportplus

Ridklubbars digitala lotterier är olagliga

Spellagen”Swisha 100 kronor till din förening och var med i utlottningen av ridlektioner”. Den typen av uppmaningar dyker upp på många håll i ridsportsverige. Men hur behjärtansvärt syftet än är, så är denna form av online-lotteri förbjuden, och följderna kan bli allvarliga.

Ridklubbars digitala lotterier är olagliga
Att sälja en lottring på en föreningsaktivitet kräver ofta inget tillstånd, men för online-lotterier gäller stränga regler. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Många ridklubbar letar efter alternativa sätt att få in pengar när tävlingsverksamheten står still, och att arrangera lotterier via hemsidan eller sociala medier är ett sätt.

Och det är tillåtet att lotta ut varor och tjänster via sociala medier – så länge deltagarna inte betalar något, utan det exempelvis handlar om att gilla och dela ett inlägg.

Men så fort deltagarna betalar något blir det ett lotteri, och lotterier kräver i de allra flesta fall tillstånd. Undantag är enkla lotterier som säljs i samband med ett föreningsevenemang.

Kommunerna ger tillstånd

Kommunerna har hand om lotteritillstånd, eller registreringstillstånd som det heter numera, för större föreningslotterier.

− Men kommunerna kan inte bevilja tillstånd till online-lotterier. Det är bara Spelinspektionen som kan göra det, säger My Hamrén, pressansvarig på Spelinspektionen.

Eftersom det just nu är stopp för större evenemang är det många ridklubbar som ber om ekonomiskt stöd och lottar ut enklare priser, som ridlektioner eller presentkort, till dem som swishar in ett visst belopp.

Ett lotteri kräver licens om det krävs betalning av en insats för att delta.

− Även detta är att anse som ett lotteri. I spellagen definieras lotteri enligt följande: Aktivitet där deltagarna har en chans att vinna ett pris och där sannolikheten att vinna beror på slumpen, säger My Hamrén.
− Ett lotteri kräver licens om det krävs betalning av en insats för att delta, vilket man får säga att det gör i exemplet, fortsätter hon.

Handlat i god tro

Ridsport har varit i kontakt med flera föreningar som har arrangerat digitala lotterier med dragning på hemsidan. Ett par av dem säger sig ha fått klartecken från kommunen att göra lotterier på detta sätt, något som alltså inte är korrekt enligt lagen.
− Vi trodde verkligen att detta var okej, men nu får vi kolla upp detta igen, säger en företrädare för en av dessa klubbar till Ridsport.

Fängelse på straffskalan

Det enda tillståndet som finns att söka för online-lotterier kostar 400 000 kronor, och gäller kommersiellt online-spel alternativt vadhållning online.

Så säger lagen

Detta gäller för lotterier

Lotteri eller tävling?
Huvudregeln är att ett arrangemang som avgörs av ett slumpmoment är ett lotteri. Ett arrangemang som avgörs av ett prestationsmoment (till exempel skriva en slogan, svara på kunskapsfrågor) är en tävling.

Gratislotterier är tillåtet
Det är fritt fram med utlottning på sociala medier om deltagarna inte betalar något utan deltar genom att ”gilla och dela” ett inlägg.

Mindre föreningslotterier
Det krävs inget tillstånd för lotterier som sker under privata former med låga belopp, eller om föreningar arrangerar lotterier i samband med ett evenemang, där lotterna är billiga och vinstvärdena begränsade.

Registreringslotteri
För större lotterier söker föreningen registreringstillstånd (det som tidigare hette lotteritillstånd) hos sin kommun. Kostnaden för tillstånd varierar men flera kommuner tar mellan 300 och 500 kronor.
Därefter får föreningen arrangera ett eller flera lotterier där den totala försäljningssumman är högst 33,3 prisbasbelopp (1 575 090 för 2020)* under en femårsperiod.
Värdet av vinsterna i ett registreringslotteri ska motsvara minst 35 procent och högst 50 procent av insatsernas värde (lottpris x antalet lotter) i lotteriet.
Registreringen gäller i max fem år. Efter att lotteriet har genomförts ska föreningen redovisa lotteriet till kommunen.

Lotteri online
Kommunerna kan endast bevilja tillstånd för försäljning av fysiska lotter. Ett online-lotteri hamnar i samma kategori som exempelvis totospel på hästar och kräver tillstånd av Spelinspektionen.

Källa: Spelinspektionen

Expandera

En förening som arrangerar ett lotteri online riskerar en polisanmälan, och på straffskalan finns böter och i allvarliga fall fängelse.
− Det har förekommit att vi fått kännedom om sådana här lotterier, men i de fallen har det varit tillräckligt med att vi eller kommunen kontaktat den aktuella föreningen som då genast upphört med lotteriet, säger My Hamrén på Spelinspektionen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden