Sverige
26 januari 2022 19:00
Ridsportplus

Ridskola tar paus – för många hästar är skadade

HästbristTheleborgs Ryttarsällskap i Växjö stänger ridskolan under två veckor. Orsaken är inte någon hästsmitta, utan att för många hästar är halta.
− När för många medarbetare på en arbetsplats inte kan jobba måste vi göra något, säger Douglas Rydström i föreningens styrelse.

Ridskola tar paus – för många hästar är skadade
Så många av ridskolehästarna och ponnyerna har skador att Theleborgs RS har beslutat pausa verksamheten. Foto: Nina Solborg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Theleborgs Ryttarsällskap har i samråd med veterinär beslutat att pausa ridundervisningen under denna och nästa vecka, något som Smålandsposten var först med att rapportera. Det akuta skälet är att för många hästar står med skador – av olika orsaker som det verkar än så länge.

Om vi inte tar tag i detta nu skulle det kunna bli riktigt illa

− En har varit skadad under en längre period, en blev sparkad i hagen och ytterligare några har nyligen blivit halta. Nu ska vi tillsammans med veterinär göra en djupare undersökning av hästarna, och även kontrollera så att det inte är underlaget i ridhuset eller något annat som orsakat hältorna, säger Douglas Rydström, vice ordförande.

− Och i väntan på det pausar vi verksamheten. Om vi inte tar tag i detta nu skulle det kunna bli riktigt illa. Vi har också stöd av veterinär och Svenska Ridsportförbundet i beslutet.

Flera av hästarna och ponnyerna börjar bli till åren, och perioden med skadade hästar har också inneburit att de friska hästarna fått gå mera.
− Grundproblemet är att vi inte har kunna köpa nya hästar som planerat, på grund av pandemin och på grund av att det är svårt att hitta hästar, säger Douglas Rydström.

Planerar för inköp av sex hästar

Pengar till hästinköp finns, dels genom att Växjö kommun delade ut stöd till ridklubbarna i fjol, vilket gav 560 000 kronor till Theleborg, dels genom att föreningen fått bidrag från andra håll. Planen är att köpa in sex nya hästar och ponnyer, och nu handlar det om att hitta dessa.
− Vi har två hästar på gång, och kontakter med säljare om ytterligare fyra. Men med dagens situation riskerar det att bli budgivning om hästarna, så vi får se.

− Vi vill också undvika att köpa hästar som vi inte vet så mycket om. Men vi tar hjälp av erfaret folk för att hitta bra hästar.

Stor förståelse från eleverna

De flesta elever är mycket förstående till att ridskolan sätts på paus.
− Många är djupt engagerade i verksamheten och förstår varför. Vi har också valt att vara transparenta med detta, för det tycker vi är viktigt.
− Det är som på vilken arbetsplats som helst. Om för många medarbetare är sjuka måste man agera, säger Douglas Rydström.

Theleborgs Hästar 3
Ridskolehästarna på Theleborg får två veckors semester. Foto: Nina Solborg

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden