Avelsnyheter, Ridsport Play
10 november 2022 09:54
Ridsportplus

Ridsport Play: Liten uppfödare med stora framgångar

FälttävlanFörra sommaren tog hon sig an sin första Pay and Jump. För några veckor sedan genomförde Adele K UVM med beröm godkänt. "Jag gick väl lite mot strömmen när jag betäckte, alla pratade om att man måste specialisera sig, men jag ville ha fram en dubbeltalang," säger uppfödaren och ägaren Helena Karlsson som lyfter satsningen från SvRF och SWB när det gäller fyrbenta talanger i fälttävlan som avgörande för framgångarna.

Ridsport Play: Liten uppfödare med stora framgångar
Helena Karlsson med sin Adele K i stallet på årets unghäst-VM. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

På gården utanför Kristvalla norr om Nybro i Småland har agronomen Helena Karlsson och hennes familj fött upp runt 15 hästar. I år slog en av uppfödardrömmarna in – deras Adele K (SWB sto f 2016 e Dylan N-Damino SD-Indoctro, uppf/äg Helena och Henrik Karlsson) inte bara tog sig till UVM i Frankrike, hon levererade också.
– Det är projektet för unga fälttävlanstalanger som har gjort att jag vågade satsa, säger Helena Karlsson.

Det var så roligt och hon skötte sig så bra. Och skönt att se att det här med mycket publik och ny miljö inte spelar så stor roll för henne. Helena Karlsson.

Hon syftar på Svenska Ridsportförbundets och SWB:s satsning Unga fälttävlanstalanger, ett projekt som ska inspirera och stimulera svenska uppfödare och hästägare att våga satsa långsiktigt på fälttävlan med internationella mästerskap som slutmål.

En av sakerna som uppfödare kan få hjälp med är att hitta ryttare till sina hästar, och det var på det sättet som Adele K och Halmstadsryttaren Lina Forsberg blev ett ekipage.
– De har haft en otrolig utveckling sedan Lina började rida Adele i januari i år. De passar varandra perfekt, säger Helena Karlsson.

Förra året tog sig fuxstoet an sin första Pay and Jump. I slutet av oktober i år galopperade hon över mållinjen i den avslutande banhoppningen som felfri och med en 16:e placering i mästerskapet.
– Det var så roligt och hon skötte sig så bra. Och skönt att se att det här med mycket publik och ny miljö inte spelar så stor roll för henne. Hon gick verkligen all-in för uppgiften, säger Helena Karlsson som var på plats i Frankrike och följde sin stjärna.

Till saken hör att Adele K dessutom fick föl (e Demand) som 4-åring, men ändå har lyckats komma i kapp och hålla jämna steg med andra i sin årgång. Till skillnad mot Breeders för ston som fölat som 4-åringar får de inte tävla mot dem som är ett år yngre vid UVM.

Nio hästar

Helena Karlsson och hennes man har nu totalt nio hästar med Adele, två av dem är dräktiga ston. Det handlar bland annat om Adeles mamma, 10-åriga Axcess ASA (23), som är dräktig med Amorinas Booomerang och ett sto e Ludwigs Champion som är dräktigt med Franklin. Och så finns det även en lillasyster till Adele e Cabachon och Adeles egen son, en 2-åring e Demand.

Kolla in klipp när Lina Forsberg och Adele K känner på banan vid UVM nedan.

Kolla in klippet när Lina Forsberg och Adele K avslutar UVM med en felfri hoppning nedan.

Helena Karlsson och hennes man delar intresset för avel, och för ungefär tio år sedan ville de köpa sig ett riktigt bra avelsto. Men letandet gick inte så bra, och de beslutade sig för att hitta ett fint stoföl i stället. Adeles mamma Axcess ASA hamnade hos dem, och när det var dags för betäckning föll valet på hopphingsten Dylan N åt stoet som hade en hoppstam på mammans sida men en dressyrhingst som pappa.

”Mot strömmen”

– Jag gick väl lite mot strömmen när jag betäckte, alla pratade om att man måste specialisera sig mot hoppning eller dressyr, men jag ville ha fram en dubbeltalang. Det kändes lite roligt och utmanade, säger Helena Karlsson som då hade fått ett hoppdiplom för Axcess ASA.

Redan som 2-åring visade Adele K att hon var extra framåt och nyfiken. I den åldern började hon också att utveckla sin gångarter och på treårstestet blev det ett gångartsdiplom – något som spelade in när dressyrhingsten Demand valdes som pappa till hennes första föl.

När det blev dags att för Adele K att sättas igång efter fölningen var det smålandsryttaren Ulrika Svensson som fick förtroendet. Det var också hon som visade stoet i projektet Unga fälttävlanstalanger förra hösten.
– Hon fick så fantastiskt fina lovord, vi trodde knappt det var sant. Men de såg verkligen hennes kvaliteter och att hon är en häst för de högsta klasserna. Adele är cool och lite kaxig, säger Helena Karlsson som också erkänner att hon var på väg att sluta med avel innan Adele föddes efter några motiga år.

”En ärlig chans”

– Men man måste ge det ärlig chans och förstå att det tar tid att få fram en riktigt bra häst när man håller på så här småskaligt. Och jag tror på att man ska gå på sin egen känsla och fundera på vad man själv vill med sin avel. Sedan ska man ju ha lite tur också.

När det gäller Adeles framtid är det klart att hon ska vara kvar hos Lina Forsberg även nästa år.
– Sedan får vi vi, det är en svår fråga om jag ska sälja eller behålla henne. Men UVM gav mersmak. Och jag vill gärna ha ett stoföl undan henne.

23-åriga Lina Forsberg är med i landslagets utmanartupp och är nominerad till utmärkelsen Morgondagens stjärna vid Ryttargalan senare i november. Hon har ridit både JEM och YREM och har ett lagbrons från YREM 2018 på meritlistan.

Resultat, UVM för 6-åringar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden