Dressyr, Ridsport Play
15 maj 2022 17:20

Ridsport Play med Johanna Due-Boje: ”Jag var lite nervös över hur det skulle gå”

Tillbaka på bananKvinnliga ryttare som får barn ska gå igenom en graviditet, en förlossning och sedan eventuellt amma. En som nyligen blivit mamma är dressyrryttaren Johanna Due-Boje, som berättar hur hon redan kan tävla. Vi talar med Johanna om dubbelsegern i Grand Prix bara två månader efter sin förlossning.

Ridsport Play med Johanna Due-Boje: ”Jag var lite nervös över hur det skulle gå”
Victoria får hänga med i sin barnvagn, både till ridbanan och tävlingsplatsen, när mamma Johanna Due-Boje rider. Foto: Lina Kronholm

Johanna Due-Boje födde nyligen dottern Victoria – och redan efter två månader tävlade hon igen med lysande resultat, nämligen seger i två Grand Prix.

Hur kändes det att börja tävla igen?
– Det var jättekul och spännande. Jag skulle pricka in så att bebis var mätt och nöjd under framridningen och ritten. Men jag hade både mamma och pappa med mig och det gick alldeles utmärkt, medan Alvin (Johannas fästman, reds anm) var hemma och höll ställningarna. Det kändes som att livet var så fulländat, med hästen man älskar så mycket och med sitt barn och sina föräldrar, det kändes lite overkligt. Jag förstår att det inte kommer att klaffa så bra alla gånger, men den här gången gick det i alla fall.

Hur snabbt efter förlossningen började du rida?
– Tidigare än vad de rekommenderade, knappt en och en halv vecka. Men då skulle jag inte säga rida, jag satt upp på Mazy som är en ängelhäst. Jag kunde galoppera ett par varv. För varje dag kändes det bättre och efter tre veckor var det inte riktigt som vanligt, men jag har kunnat lägga på en ny häst på min rid-lista varje vecka.

Hur sent inpå förlossningen red du?
– Till ett par dagar innan. Jag kunde inte sitta i traven men rida lätt och rida galopp och sitta i piaff och passage.

Vad sa barnmorskan?
– Hon rynkade på näsan, men hon har nog märkt under hela graviditeten att jag gör som jag vill. Jag hade tur med en bra graviditet och knappt någon foglossning. Bebis kom en vecka tidigt och det var tur för annars hade det blivit svårare med min tävlingsplan.

Hur hittade du ridbyxor?
– Jag köpte två storlekar större av ridtights med hög midja.

Hur ordnar du när du rider, är bebis hos barnvakt eller med i stallet?
– Jag har tur för jag har en fästman som delar ansvaret och min mamma jobbar med mig och kan vara barnvakt. Svärmor kan ta en långpromenad om jag vill fokusera på träningen med Mazy. Bebis sover mycket på förmiddagen och då passar jag på att rida. Men det är klart att det gäller att få in allt, amma, rida, ha träning.

Vad är planerna för i år?
– Aalborg mitten på maj, SM i juni. NM och Nations Cup går tätt och så efter det ett VM… Jag vet att det finns många starka ekipage men det är så lätt hänt att någon försvinner, jag gör mitt bästa och är redo. Mazy känns bättre än någonsin. Både min graviditet och hennes vila efter en skada har gjort henne gott.

Vad säger du till andra ryttare – är det värt det att skaffa barn?
– Det jag känner är att det aldrig kommer att finnas rätt läge, det är aldrig rätt att ha ett uppehåll. Men jag menar att det löser sig. Jag var lite nervös över hur det skulle gå men på något sätt känns det som att jag inte missat så mycket.
– Jag har aldrig varit så barnkär men det här är det bästa som har hänt. Man vet inte vad man går miste om och tur är väl det. Hon hänger med den lilla, hon har varit med på både Knytkalaset, tävling och landslagsträning.

När kommer nästa telning?
– Hade du frågat mig tidigare hade jag sagt att ett barn räcker. Men fråga mig om tre år eller så…

Fakta

Gör världens bästa pannkakor

Dsc_3402
Johanna Due-Boje vann både Grand Prix och Grand Prix Special hos Lidköpings Ridklubb i slutet av april. Hon att i sadeln endast 1,5 vecka efter att ha fött barn. Foto: Lina Kronholm
  • Namn: Johanna Due-Boje.
  • Ålder: 33 år.
  • Familj: Fästmannen Alvin och dottern Victoria.
  • Bor: Förslöv i nordvästra Skåne.
  • Fritidsintressen: Det hinns inte med så mycket mer än familjen, hästarna och mina två hundar (en blandning och en pomeranian).
  • Främsta meriter: Vann Lövsta Future Challenge för unga hästar med Mazy. SM-silver som senior. Vinst i 3*kür i Frankrike förra året. Vann DressagePower Grand Prix Tour.
  • Oanad talang: Ingen gör bättre pannkakor än jag.
  • Äter och dricker helst: Äter helst en god köttbit. Dricker helst färskpressad apelsinjuice.
  • Häst: Mazy Klövenhöj (SWB sto f -08 e Bocelli-National Zenith xx, uppf Annette Karlsson, äg Pernille och Aksel Primdahl, Annette Karlsson).

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden