Distansritt
5 februari 2017 21:32

Ridsports distansexpert: ”Förenade Arabemiraten har nog bara en chans kvar”

Minst tio döda hästar och sju dopningsfall har tvingat Internationella Ridsportförbundet att återigen agera mot förhållandena i Förenade Arabemiraten. Läs mer om åtgärderna och vad Ridsports distansexpert Ulf Lonäs anser om dem.

Ridsports distansexpert: ”Förenade Arabemiraten har nog bara en chans kvar”
©Bob Langrish

Läs om de senaste dopningsfallen i Ridsports artikel från söndag förmiddag

Kommentar från Ridsports distansexpert Ulf Lonäs:
”Protester på olika bloggar och sociala medier samt brev från stora organisationer i distansritt som AERC i USA och AERA i Australien har krävt hårda åtgärder av FEI.

Men FEI har inte någon enkel sits eller uppgift. UAE är sedan länge distansrittens ekonomiska motor i världen, och liksom i politik och affärsvärlden är det även för FEI en sanning att ”Follow the money” och ”Money Talks”.

Många kräver nu längre avstängning än förra gången 2015, men det hjälper tyvärr inte hästarna då FEI inte har någon möjlighet att agera på nationell nivå. Isolation löser sällan och inte alla problem, och när det gäller hästsport så gäller det att i första hand skydda hästarna.

Mer och kraftfullt agerande från de nationella ridsportförbunden borde ha infunnit sig, men saknas med få undantag.

Det man saknar i listan nedan är hur man ska få ryttarna att både rida bättre, kunna lyssna på sina hästar och sänka farten.

Det man i dagsläget kan hoppas på är det initiativ som H.H. Sheikh Sultan Bin Zayed Al Nahyan har genomfört på sin bana i Bou Thib i Abu Dhabi. Där tävlar man efter ett annat reglemente som bland annat premierar lägre fart och låg puls och med ett poängsystem. Dessutom på lite annan typ av ökenbana än i Dubai där många av problemen finns.

Hittills har utfallet varit positivt med få skador och högre procent genomförande. Ett liknande system TE-tävling eller tempoklass kommer att prövas i svensk distansritt 2017.

I slutet av pressmeddelandet konstaterar Sabrina Ibáñez förhoppningsfullt att Den nya seniorledningen i UAE:s nationella ridsportförbund, som hade ett möte med FEI:s ordförande förra månaden, är betydligt mer engagerad och transparant än den tidigare administrationen. Men UAE har nog bara en chans kvar, att från och med nu till början av april då tävlingssäsongen tar slut, visa att man respekterar och bryr sig om hästarnas välfärd i vila, träning och lopp.”

FEI:s uttalande om skandalerna
Så här säger FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez i pressmeddelandet efter dödsfallen och dopningsskandalen:
– Jag har bett det nationella ridsportförbundet i UAE att snabbt genomföra och ta itu med situationen i UAE, och vi välkomnar att de snabbt har svarat på väldigt allvarliga problemen.
– Vi har tidigare förklarat vår oro över att de frakturer som lett till avlivning och som vi sett i UAE, kan vara ett resultat av överträning och sannolikt handlar om pågående skador som inte fått tillräcklig tid att läka.


Sabrina Ibáñez. Foto: FEI

– De studier som FEI genomför, som kommer att presenteras på Sports Forum den 10 till 11 april i Lausanne och mer omfattande på Endurance Forum den 23 och 24 maj i Barcelona, kommer att hjälpa till att bestämma orsakerna så att åtgärder kan genomföras för att förhindra liknande tragedier i framtiden.

En av sessionerna på Sports Forum i april kommer att handla riskfaktorer och benskador i distansritt. Bland annat kommer dr Chris Whitton från universitet i Melbourne att presentera studier om benutmattning.
– Om det är så att det till följd av presentationen av vetenskaplig data finns en klar konsensus om omedelbara åtgärder, så kommer jag att föreslå nödåtgärder för att snabba på införandet av nya regler, som vi gjort tidigare när vi hanterat liknande frågor, säger Sabrina Ibáñez, och tillägger att FEI kommer att vara värd för en serie möten med tränare och veterinärer när det gäller uteslutningsorsaken CI (catastrophic injuries=dödsfall) i regionen.

Åtgärdsprogrammet
Som svar på kraven från FEI att omedelbart agera, har det nationella ridsportförbundet i UAE, EFF (Emirates Equestrian Federation) påbörjat eller genomfört ett åtgärdsprogram om sex punkter. Fritt översatta – ibland med kommentar.

• Krav på att de stall som varit inblandade i dödsolyckor ska dokumentera all medicinering och foderstat för alla hästar. Föra träningsdagbok med tider, distanser och hur det genomförts. Varför ska inte alla stall i UAE ha den skyldigheten?

• Studier av banorna på alla tre anläggningar för distansritt i UAE ska genomföras.

• Inspektioner ska genomföras under alla återstående tävlingar (cirka 14 tävlingar) och genomföras av experter på distansrittsbanor, erfarna veterinärer samt FEI:s veterinary director (Som är den svenska veterinären Göran Åkerström).

• Arbeta direkt med lokala arrangörer för att utreda skador på plats. (Svenska domare i distansritt, ibland tillsammans med tävlingsledaren, gör alltid en skriftlig utvärdering av alla tävlingar på plats efter genomförd slutbesiktning)

Fler sanktioner för de som är ansvariga för skador på hästar och med högsta tillåtna böter på 15.000 euro.

• En ökad omfattning av vilka individer som kan hållas ansvariga vid sidan av tränare och veterinärer.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden