Sverige
9 december 2021 09:59

Ridsports grundare Jan Bohlin har avlidit

Till minneRidsports grundare Jan Bohlin har avlidit i en ålder av 83 år. Jan Bohlin startade Ridsport för nästan exakt 50 år sedan och hade ända fram till sin död ett stort engagemang för hoppsporten i allmänhet och Ridsport i synnerhet.

Ridsports grundare Jan Bohlin har avlidit
Ridsports grundare Jan Bohlin har avlidit. På bilden ses han dela ut pris i Ridsport Ponny Cups final 1995. Segrade gjorde Tina Lundh på Zar. Foto: Krister Lindh/Privat

Det är snart 50 år sedan som Jan Bohlin och Ole Olsen startade Ridsport. Från början var mottot ”En tidning för oss vanliga ryttare” – men det dröjde inte länge innan fokus växte och innefattade allt som har med ridsport och avel att göra; från shetland till fullblod, från western till hoppsport på OS-nivå.

Detta krävde mycket arbete och många kreativa idéer. De två kompanjonerna lade ner otaliga timmar dygnet runt för att få fart på verksamheten och nå ut till läsare.

Jan Bohlin var den som tog ansvar för ekonomin – att locka annonsörer och kunna ge dem bästa tänkbara hjälp med marknadsföringen var något han lade stor vikt vid och var stolt över.

Två avgörande beslut för tidningens stora genomslagskraft var när Ridsport först införde gratis hästannonser och senare ingick i ett samarbete med dåvarande Ridfrämjandet och SRC.

20180110162715972_0003
Ridsports medarbetare utanför den dåvarande redaktionen, som var belägen i den gamla stadsdelen i Trosa. Foto: Ridsport

Mannen bakom allsvenskorna

Från början bestod Ridsports redaktion av de två grundarna, en anställd chefredaktör och en sekreterare. När chefredaktören slutade efter några år var det Jan Bohlin som ansvarade även för tidningens upplägg. När kompanjonen Ole Olsen i slutet av 80-talet emigrerade till Australien tog Jan Bohlin över Ridsport själv.

Under sin aktiva tid på tidningen brann Jan Bohlin alltid för att skapa debatt och föra fram problem inom sporten och aveln i ljuset. Detta var tydligt ända från tidningens första år, då insändarsidorna fylldes och debattartiklarna duggade tätt.

Allra mest engagerade Jan Bohlin sig i frågor som gällde hoppsporten. Det var han som propagerade mest för idén om att starta serier i laghoppning, och gav dem namnet ridsportallsvenskan respektive ponnyallsvenskan. Otaliga är de pejlingar inför seriestarten och referat från allsvenska omgångar som han beställt av tidningens journalister.

Legendarisk ponnycup

Senare flyttades hans fokus mer mot ungdomssporten och 1992 instiftade Jan Bohlin Ridsport Ponny Cup, där många av våra nuvarande elitryttare fått sina första stora tävlingsframgångar. Serietävlingen levde vidare i mer än två decennier och blev en absolut favorit bland ponnyfolket, alla ville vinna de röda Ridsport-täckena.

När pensionsåldern närmade sig trappade Jan Bohlin ner sitt arbete på redaktionen, men engagemanget för tidningen och de anställda fanns hela tiden kvar. Redan flera år tidigare hade han flyttat över många av sina arbetsuppgifter på Susanne Tornberg, som blev tidningens vd 2011. Sonen Thomas Bohlin gick in som delägare 2013.

Janbohlin
Jan Bohlin pratar inför Ridsports medarbetare på en konferens 2012. Foto: Ulf Lonäs

Stor saknad

På äldre dagar drabbades Jan Bohlin av sjukdom och han tillbringade sina sista år i hemmet i Trosa.

– Det är med stor sorg i hjärtat som jag och mina kolleger på redaktionen har tagit emot beskedet. Jan har genom åren varit min mentor och han gav mig tidigt ett stort förtroende, som senare landade i min nuvarande roll. Den familjära stämningen på Ridsports redaktion skapade Jan genom att ge oss alla frihet under ansvar, det är något som jag gärna vill föra vidare. Våra tankar går nu till Jans närmaste familj i denna svåra stund, säger Ridsports vd Susanne Tornberg.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden