Sverige
16 mars 2021 14:23

Riksidrottsförbundet: ”Det är skrämmande siffror”

StatistikUnder 2020 minskade antalet idrottsaktiviteter på grund av coronapandemin med över en halv miljon färre idrottsaktiviteter och sex miljoner färre deltagartillfällen. Ridsporten är dock en av få idrotter som endast upplevde en mindre nedgång under förra året. "Så länge de alltför trubbiga restriktionerna ligger kvar så drabbas idrottsrörelsen både verksamhetsmässigt och ekonomiskt", konstaterar Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande.

Riksidrottsförbundet: ”Det är skrämmande siffror”
Ridsporten och ridskolorna har klarat sig bra, jämfört med många andra idrotter. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Bland de större idrotterna är det sporter som utövas inomhus i idrottshall, som innebandy, gymnastik, handboll, basket och kampsport, som har tappat mest under 2020. Utomhusidrotter, som fotboll, eller sporter som utövas både inomhus och utomhus, som ridsport och även tennis, har inte upplevt samma nedgång – fotbollen har istället ökat under 2020. Gemensamt för de idrotter som har klarat sig bäst när det gäller antalet utövare under coronapandemin är också att de har hallar eller anläggningar som ägs privat eller av en förening.

– Det här är mycket oroande för framtidens unga men också för idrottsrörelsen i stort. Vi är fortfarande mitt inne i pandemin och jag ser hur idrottsföreningar och ledare med imponerande tålamod försöker göra rätt, hålla igång så mycket som går och samtidigt behålla så många av sina aktiva som möjligt. Men det är en oerhört tuff uppgift, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

”Alltför trubbiga restriktioner”

Minskningen av idrottsaktiviteter startade redan under det första halvåret av 2020, och fortsatte sedan på samma linje – totalt slutar siffrorna för förra året på över en halv miljon färre idrottsaktiviteter och sex miljoner färre deltagartillfällen än 2019. Björn Eriksson säger att det är skrämmande siffror, och att man på Riksidrottsförbundet nu oroas över vad det innebär för framtiden.

– Vi har stor förståelse för att alla måste göra sitt för att minska smittspridning även fortsatt. Men så länge de alltför trubbiga restriktionerna ligger kvar så drabbas idrottsrörelsen både verksamhetsmässigt och ekonomiskt. Mer träffsäkra restriktioner och besked om kompensationsstöd från regeringen behöver komma nu. Onödigt mycket idrott står stilla och regeringen ger inget ekonomiskt stöd från 1 mars, menar Björn Eriksson.

Se lista över samtliga idrotter

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden